Lisa Risby springer genom grönskande skog vid landslagsläger i Schweiz.

Bild: Anneli Östberg.

02.06.2023

Dags för VM-tester i Schweiz

Orientering
Lördag 3 juni, söndag 4 juni och nationaldagen, den 6 juni, så genomförs VM-tester på plats i Schweiz. Snart vet vi hur den svenska truppen kommer se ut vid sommarens VM i Flims Laax.

För tre löpare så är saken redan klar. Trion Tove Alexandersson, Martin Regborn och Albin Ridefelt har friplatser som regerande världs- respektive Europamästare.

I kampen om övriga platser till den svenska truppen så är 17 damer och 16 herrar nu på plats i Schweiz för att genomföra testerna. På lördag och söndag är det medeldistans och på tisdag långdistans. Det är VM-arrangören som ordnar testerna och det är flera länder som använder dessa testlopp i relevant terräng som sina sista uttagningar.

– Löparna har haft olika upplägg inför testerna men många har varit på plats här i området sista veckan, säger förbundskapten Anneli Östberg.

Att det är mycket tufft att ta en plats i det svenska VM-laget står utom allt tvivel. Vi världscuptävlingarna i Norge presterade många svenska löpare mycket bra

Hur avgörande blir de här testerna jämfört med tidigare prestationer?
– Vi tittar förstås på det löparna gjort tidigare på VM, EM och världscup. Det är klart att testerna nu är viktiga men det är inte amerikansk uttagning, säger Anneli Östberg.

Kan du säga något om hur stor VM-truppen blir?
– Det är ju lite beroende på hur det går på testerna. Vem som presterar vad på medel kontra långdistans. Just med tanke på att det är så tufft och hårt om platserna på både medel och lång så har vi möjligheten att ta ut löpare som bara springer en av distanserna på VM, berättar Östberg.

VM-truppen kommer att bli officiell cirka en vecka efter det sista testloppet.

Startlistor och liveresultat för testloppen finns via svenska Eventor.

Bildtext toppbild. Lisa Risby är en av löparna som kämpar om en VM-plats på de kommande VM-testerna. Här är Lisa på landslagets läger i Schweiz i mitten på maj. Foto: Anneli Östberg.

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter