Tove Alexandersson och Hanna Lundberg pustar ut efter guld och brons på VM medeldistans i Schweiz 2023.

Bild: Fredrik Tanfara

03.01.2024

Digital träff om uthållighetsidrott – för elittränare

Svensk Orientering
Våren 2023 bildade en grupp tränare från olika idrotter, samt några forskare, ett nätverk som kallas: Uthållighetsidrott i världsklass. Nu bjuder gruppen in till en digital träff för elittränare den 31 januari, 19.00-21.00. Målgrupp är tränare i uthållighetsidrotter för aktiva på junior- eller seniorelitnivå.

– Det känns bra att vi kan samarbeta över idrottsgränserna och lära av varandra. Vi har haft tankarna på att bilda en sådan här grupp ganska länge. Till slut bestämde vi oss, Johan Flodin från SOK (Sveriges Olympiska kommitté) och jag, att starta gruppen, berättar Svenska Orienteringsförbundets landslagschef Håkan Carlsson.

Nu finns alltså möjligheten för dig som är tränare för en eller flera aktiva på junior- eller seniorelitnivå att delta på en digital träff och få guidning i frågeställningar som tränare i uthållighetsidrotter kan ha. Det finns möjlighet att ställa frågor på förhand och eventuellt också ställa kompletterande frågor via en chatt under träffen.

Delta i träffen via Microsoft teams här. 

Läs mer i inbjudan nedan:

Inbjudan till digital träff om uthållighetsidrott

Hej bäste tränare!

Under våren 2023 så bildades, på eget initiativ, en grupp med bland annat tränare och forskare ett nätverk som kallas: Uthållighetsidrott i världsklass.

Gruppens syfte är:

 • Vara nätverk för tränare och annan kompetens inom uthållighet(sträning) för kunskapshöjning och lärande på tvärs av idrotter och dela detta med svensk idrott
 • Skapa möjligheter för samträning mellan olika uthållighetsidrotter
 • Att medverka (ev driva) på konferenser och utbildningar
 • Att marknadsföra utbildningar och konferenser

Prioriterade områden för gruppen är:

 • Träningsprocessen
 • Mätning och testning
 • Speciella miljöer - höghöjd(sträning) (ev hub i Livigno) och värme
 • Ev FoU-satsningar

Gruppen består per i dag av: Håkan Carlsson, orientering; Johan Wallberg, simning; Åsa Eklund, kanot; Fredrik Ericsson, cykel; Johannes Lukas, skidskytte; Ida Ingemarsdotter, längdskidor; Ulf Friberg, friidrott; Alexander Wetterhall, cykel; Mårten Fredriksson, SOK; Mikael Flockhart, UMU; Ida Kyrilis, RF Niclas Grön, SPK; Daniele Cardinale, RF; Glenn Björklund, MIUN; Tobias Elgh, RF; Johan Flodin, SOK.

Gruppen bjuder nu in till en kväll där vi hoppas kunna guida lite i de frågeställningar som just du har som uthållighetstränare. Vi tänker oss en digital variant med möjlighet att ställa frågor på förhand och eventuellt kompletterande via en chatt under träffen. Vi har bestämt oss för den 31 januari klockan 19.00-21.00. Vi vill därför att du hjälper oss med just de frågeställningarna. Skicka dessutom gärna den här inbjudan vidare i dina nätverk!

Processen är följande:

 1. Fyll gärna i en eller två frågor som du funderar på kring uthållighetsträning via denna länk. Vi sammanställer dessa och finner några prioriterade områden. Vi önskar ditt svar före 10 januari 2024.
 2. Ungefär en vecka senare skickar vi utifrån dessa svar ett preliminärt program och en länk där du anmäler dig.
 3. Några dagar innan den 31:a skickar vi ut en länk där du loggar in till evenemanget.
 4. Vi ses digitalt den 31 januari klockan 19.00-21.00!

Målgrupp är du som är tränare i en uthållighetsidrott för en eller flera aktiva på junior- eller seniorelitnivå.

Med förhoppning om att du vill deltaga
Projektgruppen

 

Bildtext toppbild: Uthållighet illustreras här av Tove Alexandersson och Hanna Lundberg vid VM i Schweiz. Bild: Fredrik Tanfara.

RELATERADE NYHETER

VB2 _äldre
Nu kan du söka Projektstöd 65+
Magdalena Olsson tillsammans med sambon Andrei Lamov och dotterna Mikaela på 25-manna i höstas.
Vi gratulerar alla orienteringsmammor på Mors dag
NordicWellness_SOFT
Nordic Wellness bygger orienteringen starkare och blir förbundspartner
Fler nyheter