13.11.2023

Dubbla nomineringar i Idrottsgalan för orienteringen

Orientering
När nomineringarna till Idrottsgalan presenterades under måndagen stod det klart att orienteringen fick två fina nomineringar: Tove Alexandersson som Årets Kvinnliga Idrottare och Hanna Lundberg som Årets Nykomling. ”Idrottsgalan är något jag suttit bänkad framför sen jag var väldigt liten så känns smått overkligt att få vara en av de nominerade nu”, säger en glad Hanna Lundberg.

Svensk Orientering hade ett framgångsrikt år 2023, viket inte minst märks när årets nomineringar till Idrottsgalan meddelades under måndagen. När nomineringarna presenterades var det stjärnorna Tove Alexandersson och Hanna Lundberg som förärades med varsin nominering. 

Tove Alexandersson hade ett guldkantat år, igen. För nionde gången i rad vann hon den totala världscupen. På VM i Schweiz vann Tove guld på medeldistans och sprang slutsträckan i guldlaget på stafetten. Hon tog silver på långdistans. På sprint-EM i Italien vann Tove guld på knockout-sprint och sprang första sträckan i Sveriges guldlag på sprintmix-stafetten. På den individuella sprinten tog hon silver. Tove har nu totalt 19 VM-guld och sju EM-guld i orientering.

Tove fortsätter också att tävla på världsnivå i andra grenar. Under 2023 tog hon även silver på bergsloppet vid VM i Trail samt en världscupseger i skidorientering.

För sina framgångar nomineras hon i kategorin Årets Kvinnliga Idrottare.

Övriga nominerade i kategorin är Isabelle Haak, volleyboll, Sandra Näslund,  skicross och Sarah Sjöström, simning.

Hanna Lundberg slog igenom i världseliten redan som 19-åring när hon vann medeldistansen vid världscupen i Idre 2021. 2022 blev ett tufft år då Hanna på grund av skadebekymmer missade både sprint-VM i Danmark och skogs-EM i Estland. Året slutade ändå lyckligt med tre guld på JVM i Portugal i november.

Under 2023 imponerade 21-åringen från Luleå stort när hon som förstaårssenior gjorde en avgörande insats på startsträckan i VM-stafetten i Schweiz som bäddade för svenskt guld. Efter att ha ramlat i starten reste hon sig och orienterade ifrån alla konkurrenter gav Sverige ledningen med en suverän insats. I sitt första VM på seniornivå lyckades hon också ta brons på medeldistans bakom två av sportens stora giganter: Tove Alexandersson och Natalia Gemperle.

– Det är såklart en ära att bli nominerad! Idrottsgalan är något jag suttit bänkad framför sen jag var väldigt liten så känns smått overkligt att få vara en av de nominerade nu, säger Hanna Lundberg.

Hade du förhoppningar om att bli nominerad i kategorin Årets nykomling?
–Haha nej, hade inte tänkt tanken på att bli nominerad som årets nykomling. Jag är ganska bra på att bara vara i min bubbla och köra på, och är ju alltid svårt att jämföra prestationer mellan olika idrotter. Med det sagt så känns det bra att juryn tänkt på orienteringen och att jag och Tove får representera sporten i år!

Vad är dina tankar om Idrottsgalan?
– Idrottsgalan känns som det naturliga stället att sammanfatta alla häftiga sportögonblick som hänt under året. Ska bli en häftig upplevelse, är liksom inte varje dag man får vara med om något sånt här!

I motiveringen till Årets Nykomling står: Priset tilldelas den idrottare som under det gångna året fått sitt stora genombrott och därigenom kan förväntas bli en av de främsta inom sin idrott. Hanna Lundberg nominerad, tillsammans med Emilia Nilsson Garip, simhopp,Victor Lindgren, skyttesport och Ludvig Åberg, golf

Idrottsgalan 2024 äger rum på Friends Arena och direktsänds i SVT1, SVT Play och Sveriges Radio måndag den 22 januari.

Årets nomineringsjury
Björn Eriksson (Ordförande)
Anna Friberg
Karin Frick
Anders Lindblad
Lars Markusson
Frida Nordstrand
Johanna Ojala
Michael Sjölin
Hans Säfström
Roberto Vacchi
Emelie Öhrstig

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter