VM-guld Tove Alexandersson

Bild: Fredrik Tanfara

15.07.2023

Dubbla VM-medaljer till Sverige på medeldistansen

Orientering
Tove Alexandersson tog sitt 18e VM-guld och debutanten Hanna Lundberg slog till med VM-brons på dagens medeldistans i de schweiziska alperna.

Det var en utslagsgivande bana och terräng som väntade löparna på dagens medeldistansbana i Schweiziska Flims-Laax. Många av löparna hade problem i inledningen och vi fick se löpare efter löpare falla bort i den tekniska, småskurna terrängen.

Tove Alexandersson gjorde några misstag till kontroll ett och två men forcerade sedan urstarkt och gick i mål som överlägsen segrare, +2:18 före tvåan Natalia Gemperle från Schweiz. Guldet blev den meriterade svenskans 18e VM-guld och 30onde VM-medalj.

– Det känns otroligt att få dela det här tillsammans med Hanna (Lundberg) och Natalia (Gemperle). Jag kände inte alls att jag hade ett bra lopp, jag missade vid ettan och på slutet läste jag fel på en brant, där stod jag länge och efter det hade jag en dålig känsla och kände mig stum. Men jag vet att man aldrig får ge upp och det var bara att kämpa sista biten till mål, berättar Alexandersson för SVT Sport.

Hanna Lundberg levererade i sin VM-debut i skog och tog karriärens första VM-medalj. Lundberg kom i kapp Sara Hagström som hade stora problem till den första kontrollen med fyra minuter och de båda svenskorna sprang sedan i parallella stråk resten av banan.

Den löparen som hade chans att utmana Lundberg om bronset var den regerande världsmästarinnan på långdistans, Simona Aebersold från Schweiz. Aebersolds medaljchanser föll bort till den femtonde kontrollen där hon gjorde ett stort misstag och Lundberg kunde titulera sig som VM-bronsmedaljör.

– Det är helt sjukt, jag har förstått att jag har kapaciteten men att få ut det när det gäller är inte lätt. Det här betyder enormt mycket! Det har varit en vinter med mycket skador och en tuff vår. När man får en VM - medalj finns det ingen bättre belöning, eller det hade varit ett VM-guld då, säger Lundberg till SVT Sport.

Svenskorna Sara Hagström och Sanna Fast hade stora bekymmer i den tekniska inledningen av banan och fick inte till loppen de hade hoppats på. Efter en bom på runt fyra minuter till ettan lyckades Hagström vända loppet och slutade nia. Sanna Fast kom på 19 plats och var besviken efter målgång. 

1.Tove Alexandersson, SWE, 37:26
2.Natalia Gemperle, SUI, +02:18
3.Hanna Lundberg, SWE, +02:34
4.Ane Dyrkorn, NOR, +04:23
5.Andrine Benjaminsen, NOR, +04:35
6.Venla Harju, FIN, +05:45
9.Sara Hagström, SWE, +06:45
19. Sanna Fast, SWE, +10:18

Se alla resultat här

Fotograf: Fredrik Tanfara 
Text: Tilda Andersson 

 

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter