Guldmedaljören Jonatan Ståhl omgiven av Evelina Wickbom, till vänster och Elin Schagerström som tog silver respektive brons.

Bild: Tilda Andersson

31.01.2023

EM-guld till Jonatan Ståhl

Skidorientering
Jonatan Ståhl slog till med ett överraskande guld på EM-sprinten i Lettland. Ståhl vann efter en sekundfight med bulgaren Stanimir Belomazshev. Segermarginalen skrevs till två sekunder. I damklassen blev det svenskt silver och brons genom Evelina Wickbom och Elin Schagerström.

Det svenska landslaget i skidorientering imponerade stort när EM i skidorientering startade med sprint vid skidstadion i lettländska Madona idag. Den stora skrällen var dock segern för Jonatan Ståhl. Den 22-årige Djursholmskillen, som representerar IFK Mora OK, tog karriärens första medalj på seniornivå när han vann två sekunder före skidorienteringslegenden Stanimir Belomazshev från Bulgarien.

– Otroligt! Det här förväntade jag mig verkligen inte när jag gick i mål, säger en lycklig Jonathan Ståhl.

Vad säger du om ditt eget lopp?
– Jag tror jag har åkt bättre än vad jag först trodde. Jag var inte supernöjd när jag gick i mål. Jag har missat en gening och tappat lite tid men i övrigt var det bra tror jag, säger guldmedaljören.

Belomazshev hade inledningvis en liten ledning som halvvägs var på runt åtta sekunder före Ståhl. På slutet var dock den unge svensken sylvass och tog segern två sekunder före den 34-årige bulgaren.

Jonatan Ståhl tillsammans med silvermedaljören Stanimir Belomazshev och Niklas Ekström som tog brons.
Jonatan Ståhl tillsammans med silvermedaljören Stanimir Belomazshev och Niklas Ekström som tog brons. Bild: Tilda Andersson.

Jonatan Ståhl dominerade på junior-VM för två år sedan men hade det lite tuffare förra vinterns som förstaårssenior. I vinter har han åkt stabilt, men att det skulle bli guld på första EM-distansen överraskade både på honom själv och många andra. Nu kan Ståhl ta sig an de kommande distanserna på mästerskapet med gott självförtroende.

Näst bäst av de andra svenska herrarna blev Rasmus Wickbom som tolva, 47 sekunder bakom Jonatan Ståhl. Sprint handlar alltid om små marginaler och Linus Rapp och Edvin Nordström följde som 14:e och 16:e fyra respektive tolv sekunder efter Wickbom.

De svenska damerna gjorde en suverän inledning på EM i skidorientering. Mot estländska esset Daisy Kudre Schnyder räckte de dock inte till. Kudre Schnyder tog ledningen direkt på de inledande kontrollerna och utökade till en segermarginal på 24 sekunder före Evelina Wickbom i mål.

– Jag hade det bra i skogen. Det var en rolig bana som var lite klurig. Jag är nöjd med mitt lopp, höll min plan och var koncentrerad hela vägen. Jag gjorde bara en liten krok när jag kom in på ett bredspår men det ingen riktig bom utan bara en lite längre sträcka jag åkte, berättar Evelina Wickbom.

Evelina Wickbom och Elin Schagerström flankerar vinnaren Daisy Kudre Schnyder.
Evelina Wickbom och Elin Schagerström flankerar vinnaren Daisy Kudre Schnyder. Bild: Tilda Andersson.

Elin Schagerström knep bronset åtta sekunder bakom Wickbom och var i sin tur åtta sekunder före Frida Sandberg på fjärde plats. Lisa Larsen tog femteplatsen 16 sekunder bakom Sandberg.

Femte svenska åkaren Anna Aasa åkte i mål på 20:e plats precis under tre minuter bakom vinnaren Kudre Schnyder. Världscupledande Linda Lindkvist kom inte till start på grund av förkylning som vi skrev om i går.

Bildtext toppbild: Guldmedaljören Jonatan Ståhl omgiven av Evelina Wickbom, till vänster och Elin Schagerström som tog silver respektive brons. Bild: Tilda Andersson.

Resultat EM sprint, Madona, Lettland

W21
1. Daisy Kudre Schnyder, Estland 14:26
2. Evelina Wickbom, Sverige +00:24
3. Elin Schagerström, Sverige +00:32

Övriga svenska placeringar:
4. Frida Sandberg +00:40
5. Lisa Larsen +00:56
20. Anna Aasa +02:57

M21
1. Jonatan Ståhl, Sverige 14:16
2. Stanimir Belomazshev, Bulgarien +00:02
3. Niklas Ekström, Finland +00:11

Övriga svenska placeringar:
12. Rasmus Wickbom +00:47
14. Linus Rapp +00:51
16. Edvin Nordström +00:59
22. Gustav Jonsson +01:10
30. Truls Lindholm +01:25

Komplett resultat hos IOF


Jonatans Ståhls väg mot EM-guldet.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter