05.09.2023

EM-tester i Avesta

Orientering
I helgen som har varit så samlades elitlöpare från hela Sverige i Avesta, Dalarna för att ta chansen och visa vem som förtjänar att få möjligheten att representera Sverige på EM i sprintdistanserna i Italien om en månad.

Från början var det tänkt att arrangera EM-tester i samband med ett läger i Italien inför EM, men efter önskemål från löparna med hänsyn till resdagar och klubbarnas ekonomi blev det istället tester på hemmaplan. Landslagsledningen bedömde att Avesta och Dalaportens OL erbjöd de bästa förutsättningarna för att genomföra högkvalitativa sprinttävlingar. EM-testerna inleddes med en individuell sprint på lördagen och följdes sedan upp med knock out-sprint med kvartsfinal, semifinal och final på söndagen.

Det gällde att hålla hög fart i både löpningen och kartläsningen för att klara av helgens utmaningar. Några herrar som verkligen gjorde det var Martin Regborn, Axel Granqvist och Isac Von Krustenstierna som alla tre abonnerade på pallplatserna denna helgen. 

– Jag tycker att det var väldigt roligt att Axel Granqvist visade en ny nivå. Jag tror hans val att stå över Lång-SM och istället ladda och träna för sprint-testerna var en smart prioritering. Några löpare som nu hamnar utanför truppen kanske ångrar sig att de inte gjorde som Axel, säger förbundskapten Kalle Dahlin.

 killpallen EM-testernaIsac Von Krustenstierna, Axel Granqvist och Martin Regborn på pallen efter knock out-sprinten. Foto: Anneli Östberg

I damklassen visade Tilda Östberg, Stora Tuna OK fin form och fanns med på pallen båda dagarna med en fin andraplats på den individuella sprinten och trea på knock out-sprinten. Vann på lördagen gjorde Hanna Lundberg, OK Renen 23 sekunder före Emma Bjessmo. Hanna startade inte på söndagen men däremot fanns Tove Alexandersson med på startlinjen på söndagens race efter att ha sprungit Icebug Xperience West Coast Trail fredag och lördag. Tove tog hem knock out-sprinten med fyra sekunder före klubbkamraten Tilda Östberg. Lina Strand var tätt bakom Tilda men var felstämplad.

– På tjejsidan är det kul att Lina Strand är tillbaka efter ett tufft år med en massa strul. Tilda Östberg har visat en hög nivå hela året men missade världscupen i Tjeckien på grund av sjukdom. Nu är hon tillbaka och det blir så klart spännande att följa henne på EM, säger Kalle Dahlin.

 dampallen em-tester 2023Tilda Östberg, Tove Alexandersson och Tilda Johansson på pallen efter knock out-sprinten. Foto: Anneli Östberg

Nu återstår det tuffa jobbet för Kalle Dahlin och Anneli Östberg att välja ut vilka löpare som kommer få representera Sverige på EM i Italien om en månad. Avslutningsvis frågar vi Kalle hur målen ser ut för truppen på EM i höst.

– Vi kommer åka med totalt 22 löpare som var och en har olika mål med tävlingarna. Så klart är det några löpare som med all rätt drömmer om fina placeringar och medaljer, men fokus för oss ledare är att skapa förutsättningar till fina prestationer. Lyckas löparna prestera på topp så kommer det säkert vara tyngre bagage på vägen hem.

 

Resultat på Eventor

 

Här finns mätta vägval för den individuella sprinten.

Övre bild: Många fina samtal där löparna delar erfarenheter med varandra. Foto: Anneli Östberg
Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
IMG 2212
Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen
Fler nyheter