Långdistanslöparna i Flims 2023

Bild: Elin Månsson

11.07.2023

En av de tuffaste långdistanserna någonsin väntar på VM

Orientering
Det är äntligen dags för VM i Schweiz. På torsdag avgörs den utmanande långdistansen och åtta svenska löpare är med och slåss om medaljerna.

De är en tuff utmaning som väntar VM löparna på torsdag. Terrängen under långdistansen beskrivs som kuperad och består av branta sluttningar och djupa raviner. Det kommer vara fysisk utmaning både uppför och utför och är något löparna förberett sig på inför mästerskapet. Veckorna inför VM har löparna laddat på olika sätt, vissa har varit på plats i alperna länge medan några anslutit till förlägren senare. Från och med den 10 juli är hela truppen samlad på VM-orten Flims i Schweiz.

– Jag tror att vi kommer få se en av de tuffaste långdistanserna någonsin. Både fysiskt och tekniskt, då blir det även mentalt utmattande, berättar förbundskapten Anneli Östberg.

Tove Alexandersson är regerande världsmästare i långdistans och hoppas kunna försvara guldet i år. Sara Hagström har visat god form internationellt och nationellt i år och delar ledningen i den totala världscupen med Tove. Under VM-långdistansen kommer damerna att ta sig an en 11 kilometer lång bana med en stigning på 510 höjdmeter.

– Våra damer har vart däruppe hela tiden och skämt bort oss. Så vi är redo att ge Schweiz en match. Det är klart att det är deras hemmaplan och de har varit i liknande terräng mycket. Men våra löpare har gjort en otrolig bra förberedelse så snarare att det sporrar lite, säger Östberg.

På herrsidan är Martin Regborn regerande europamästare i långdistans och Emil Svensk har hållit en hög och jämn nivå under våren, båda kommer bli farliga när medaljerna ska delas ut. Herrarnas långdistansbana är 14 kilometer och innehåller 680 höjdmeter.

– Om vi tittar på herrsidan så har våra herrar höjt sig. De andra länderna har inte blivit sämre utan de svenska herrarna har tagit ett steg. Det har varit en så otroligt hög konkurrens att bara komma med i laget. Killarna är med och fightas där upp, det kommer bli jättespännande, säger Östberg.

 
Långdistansen sänds i SVT mellan kl 12:00-16:30 på torsdag.

Medeldistanskvalet kan följas på IOF LIVE via liveresultat, webbsändning och GPS.

Sveriges löpare på VM-långdistansen:

Damer:

Tove Alexandersson

Sara Hagström

Johanna Ridefelt

Lisa Risby

Reserv på plats: Andrea Svensson 

Herrar:

Simon Imark

Martin Regborn

Emil Svensk

Isac von Krusenstierna

Reserv på plats: Viktor Svensk Bild: Elin Månsson 
Text: Tilda Andersson, tilda.andersson@orientering.se 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter