16.07.2023

En perfekt VM-stafett för damerna

Orientering
De svenska damerna satte punkt för detta Orienterings-VM med en utklassning i stafetten. Samtliga lagmedlemmar genomförde sin sträcka på ett imponerande sätt och laget sprang i ensam ledning 2.5 av 3 sträckor.

Det svenska damlaget stod som storfavoriter tillsammans med Schweiz och startade med den färska VM-trean Hanna Lundberg som gjorde det med besked. Redan vid radiokontroll två hade hon och schweiziskan Elena Roos fått en lucka på ca. 40 sekunder framför resterande lag. På långsträckan till åttan gör Hanna ett suveränt vägval och går ifrån alla andra lag och växlar en minut och 27 sekunder före Schweiz.

– Jag fattar ingenting. Det kändes som Elena var starkare uppför. När jag skulle ut på långsträckan var hon borta, så jag går höger. Sen var det helt tomt och jag tänkte antingen är jag först eller sist. Jag uteslöt nog att jag var sist för jag var ganska stark idag.

Ett fantastiskt sätt att fira sin 21-årsdag på, får man väl säga men det hade kunnat gå illa redan till startpunkten då Hanna föll mitt i gruppen av galopperande löpare som precis gett sig iväg.

– Tur att det inte gick värre! Jag är lite av en långtradare när jag springer så jag tog kurvan lite yvigt och då kom någon och klev på min häl och helt plötsligt låg jag ner. Det var tur att det var gräs och att inte någon stampade mig på ryggen för då hade jag nog fått gå hem, säger Hanna till SVT Sport.

 Hanna lundberg växlar ut sara hagström i ledning på vm-stafetten 2023Hanna Lundberg växlar först till Sara Hagström Foto: Fredrik Tanfara

Sara Hagström tog sedan över stafettpinnen och gjorde även hon en fantastisk stafettsträcka. På den långa sträckan till åttan tar även Sara det avgörande högervägvalet som gjorde att hon kunde utöka avståndet till 2 minuter och 33 sekunder före jagande Schweiz.

– Det känns jättekul att leverera när det betyder mycket. Jag fick lite revansch från framför allt igår, när jag satte nästan perfekt lopp idag, säger Sara till SVT Sport efter målgång.

Sara berättade även att man kunnat höra arena-speakern som nämnt att lagkamraten Hanna gått höger på långsträckan och tjänat mycket på det, så efter att ha tittat på båda vägvalen och bedömt dem som ungefär  lika valde hon att gå på samma taktik.

sara hagström växlar till tove alexandersson_fredrik tanfaraSara Hagström växlar till Tove Alexandersson Foto: Fredrik Tanfara

Ut på sista sträckan var det dags för giganternas kamp med Tove Alexandersson som vann medeldistansen mot Simona Aebersold som vann långdistansen. Alexandersson inleder stabilt men Aebersold plockar in några sekunder i inledningen av banan. Sedan lägger Tove in en extra växel och kan defilera i mål på en slutlig segertid av 1:47:26, 4 minuter och 28 sekunder före tvåorna Schweiz. Tillsammans sprang de tre lagkamraterna jublandes i mål och efteråt var det en otrolig glädje bland tjejerna.

– Det är det här man har sett fram emot mest hela veckan, att få göra detta tillsammans och det var fantastiskt! Säger en glad Tove Alexandersson till SVT Sport och fortsätter.

– Vi jobbar så otroligt mycket som ett lag och har väldigt bra lagkänsla, jag tror alla tre sett fram emot denna stafett så otroligt mycket. Det är en annan känsla att springa för varandra.

Hanna instämmer med Tove och tillägger:

– Även när vi springer individuellt så hjälper vi varandra och man bjuder på det man är bra på, och då blir man bäst i världen, säger Hanna till SVT Sport.

tove sara och hanna springer in som segrare på vm-stafett 2023_fredrik tanfaraSegerlaget Tove, Hanna och Sara springer in som segrare. Foto: Fredrik Tanfara

Nu är VM i Orientering över för denna gång och det är med två guld, ett silver, två brons och många topp 10-placeringar som den svenska landslagstruppen återvänder hem. Bäst var hemmanationen Schweiz med tre guld och fyra silver men Sverige blir god tvåa i medalj-skörden och med det kan alla svenska supportrarna på plats och hemma i tv-sofforna tacka för otroligt fin underhållning.

Resultat från damernas VM-Stafett

  1. Sverige, 1:47:26
  2. Schweiz, + 04.28
  3. Norge, + 09.59
  4. Finland, +12.36
  5. Tjeckien, +15.03
Övre bild: Segerlagets glädjevrål foto: Fredrik Tanfara

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
IMG 2212
Inför stafettligan #2 – Stigtomtakavlen
Fler nyheter