Bakom ett träd i en skog syns en manlig orienterare som stämplar en kontroll.

Bild: Svenska Orienteringsförbundet

28.12.2022

Förbundet storsatsar på mental träning online

Orientering
Svenska Orienteringsförbundet förlänger samarbetet med Pratamera Sport.

Allt fler upptäcker fördelarna med mental träning online för idrottare. Inte minst om man är målmedveten och har långsiktiga ambitioner. Med Pratamera Sports digitala träningsprogram är tanken skapa förutsättningar för långa, framgångsrika, och inte minst glädjefyllda, karriärer och satsningar.

– Vi på Orienteringsförbundet har testat programmet under ett års tid och väljer nu att förlänga det i ytterligare tre år. De som testat har varit väldigt nöjda och vi har redan sett stor effekt, säger Håkan Carlsson, landslagschef för orienteringslandslaget.

Att fokusera på mental träning är inget nytt för Orienteringsförbundet, det har länge varit ett prioriterat område. Men när man fick kontakt med Pratamera Sport, som erbjuder mental träning, gjordes ett omtag. Ambitionen var att skapa en gemensam syn inom förbundet för hur man ska tänka om, och arbeta med, mental träning.

– Pratamera Sports arbete är precis i linje med våra teorier, med evidensbeprövade metoder som bygger på ett accepterande förhållningssätt och ett fokus på beteende. Det digitala upplägget gör det dessutom väldigt lättillgängligt - vilket är ett stort plus, säger Håkan.

Användare av Pratamera Sports mentala träningsprogram får 12 olika moduler, som man arbetar med helt i sin egen takt. Varje modul följs av uppgifter och saker att träna på. Tanken är att man skapar sig egen modell för mental tuffhet.

– Man lär sig vad man behöver förändra och hur. Programmet tar exempelvis upp hur man kan skapa bra strategier anpassade för presentationssituationer, och hur man minimerar riskfaktorer för psykisk ohälsa genom exempelvis att få en balans av vila, träning, kost och livet utanför idrotten, säger idrottspsykologen Anders Ekstrand på Pratamera Sport.

Han fortsätter:

– Tillsammans med Orienteringsförbundet har vi arbetat mycket med att skapa ett nytt språk och kultur kring förbundets idrottspsykologi. Att man bygger ett gemensamt sätt att prata och göra en plan för hur en hanterar mentalt tuffa situationer. Inom orienteringen kan det exempelvis handla om hur man hanterar en missad kontroll.

Testats på orienteringsgymnasium och i föreningar

Orienteraren som tittar på sin kompass ute i skogen
Bild: Svenska Orienteringsförbundet. 

Programmet har testats under ett års tid av tre olika föreningar och tre riksidrottsgymnasier med inriktning inom orientering. Under året har man även arbetat fram ett orienteringsspecifikt handledningsmaterial.

– Nu finns det en praktisk övning till varje modul i programmet, som passar just orientering. Det går givetvis att anpassa för alla möjliga slags idrotter, säger Anders Holm, lärare och idrottsansvarig på Orienteringsgymnasiet på Alléskolan. 

Han har tillsammans med Anneli Östberg, förbundskapten och idrottspsykologiskt ansvarig på Orienteringsförbundet, tagit fram handledningsmaterialet.

Som lärare har Anders fått möjlighet att testa träningsprogrammet på sina elever:

– Jag fick genast ett stort förtroende när jag hörde att Anders Ekstrand varit med och tagit fram materialet. Genom eleverna har jag nu dessutom fått det bekräftat att det verkligen fungerar. De har vuxit både som människor och idrottare. De har förstått vikten av att göra och agera, inte bara tänka.

– Dessutom upplever jag att de vågar utmana sig själva på ett helt nytt sätt.

Nycklar till framgång

Illustrerad kartläggning av Pratamera Sports 12 moduler.
Illustration: Pratamera Sport.

Anneli Östberg förklarar att det finns många fördelar med Pratamera Sports digitala upplägg:

– Det är oerhört bra at man kan nå så många med kvalitativ kunskap. Jobbar man dessutom tillsammans med materialet i en förening eller i en klass så blir det extra bra.

Orienteringsförbundets vision är att skapa världens bästa landslag över tid, och genom samarbetet med Pratamera Sport hoppas att man kunna befästa den visionen ytterligare.

– Jag tror att detta kan vara viktiga nycklar som avgör presentationen i slutändan. Att man verkligen tar de sista stegen och förändrar sitt utövande. Genom en gemensam plattform blir detta arbete betydligt enklare, avslutar Anders Holm.

Orginaltext av Christine Björklund. Innehållet har anpassats till Orienteringsförbundets nyhetsportal. 

FAKTA
Pratamera Sports mentala träningsprogram är utvecklat i samarbete med två av Sveriges främsta experter inom idrottspsykologi, Anders Ekstrand och Henrik Gustafsson. Själva innehållet i programmet bygger på en vetenskapligt vedertagen vidareutveckling av Kognitiv Beteendeterapi (KBT), som kallas för Acceptance and Committment Therapy (ACT).

I korta drag handlar ACT om att identifiera, drivas och vägledas av vad man verkligen vill göra med sin idrott och sitt liv. Programmet handlar om att ta fram strategier för att hantera hinder på vägen, som till exempel begränsande tankar och känslor, istället för att undvika dem.

Programmet består av 12 moduler och man jobbar med varje modul i cirka en vecka. Teori varvas med analyser och praktiska övningar så att man stegvis tränar upp nya förmågor och färdigheter. Programmet kan användas av allt från elitidrottare- och motionärer till juniorer och Vasaloppsåkare — helt enkelt, alla som vill utvecklas i sitt idrottande. 


 

 RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter