Anneli Östberg under EM i Italien med landslagslöparna August Mollén och Martin Regborn i bakgrunden.

Bild: Hugo Mattsson

21.10.2023

Förbundskapten Anneli Östberg slutar – trots en succésäsong

Orientering
Det svenska orienteringslandslaget har ett mycket starkt år bakom sig med topprestationer på VM, EM och i världscupen. Trots det väljer en av förbundskaptenerna, Anneli Östberg, att sluta. ”Den här rollen både ger och tar energi. Nu ska jag ha tid med min familj och med mig själv”, säger Östberg.

Anneli Östberg har sammanlagt jobbat med orienteringslandslaget i hela tolv år. Elva år som förbundskapten och tre år som idrottspsykologiskt ansvarig. Nu i den senaste omgången har Anneli varit förbundskapten tillsammans med Kalle Dalin under två år.

Duon kan se tillbaka på fantastiska resultat de två senaste säsongern,a men för Anneli så blir det ingen fortsättning i förbundskaptensrollen nästa år. Nu väntar istället arbete i det egna företaget.

Vi tog ett snack med Anneli om senaste säsongen, varför hon väljer att sluta som förbundskapten och vad hon ska göra nu.

Vad säger du om säsongen som precis avslutats?
– Det har ju varit fantastiska framgångar för många individer. Det är extra roligt att det är så många som klivit fram. Ändå är det ju några som haft stolpe ut, säger Anneli Östberg och fortsätter:

– Det här stora laget vi har… det är ju stenhårt om platserna. Jag tror aldrig det varit sådan konkurrens om platserna i laget som det är nu, både på dam- och herrsidan.

Det svenska landslaget har presterat fantastiskt de senaste åren. Nu väljer du ändå att sluta som förbundskapten. Varför?
– Den här rollen både ger och tar energi. Och när man genomfört mästerskapsperioder så är det klart att det tar energi. Vi vill att alla individer ska få sitt bästa upplägg.

– Varför väljer jag att sluta? Jag älskar ju att jobba med individutveckling. Jag har uppskattat att jobba i teamet med alla ledare. Men efter totalt elva år som förbundskapten så tänker jag att det finns så många bra ledare där ute som kanske kan göra det här på ett nytt och annorlunda sätt. Som också kan vara bra för laget.

Ställs höga krav

Att rollen som förbundskapten för ett landslag inte är något ”vanligt jobb” är lätt att förstå. Framöver tänker sig Anneli ett lite mer normalt och vanligt liv.

– Men de höga kraven vi har på oss som ledare blir det en tuff miljö att vara i. Det är utmanande. Nu ska jag jobba med mitt egna företag och ”bara” arbeta heltid. Jag ska ha tid med min familj och med mig själv, säger Östberg och berättar vidare:

– Jag kommer arbeta med företag, regioner, idrottsförbund och föreningar. De organisationer som vill jobba med kommunikation, ledarskap och utveckling.

Kommer du fortsatt att jobba individuellt med idrottare från till exempel orienteringslandslaget?
– Med de individer som vill fortsätta jobba med att få sin helhet att fungera, utveckla sina framgångsbeteenden och raceplan samt hantera sina fallgropar för att utveckla sig mentalt, tekniskt och fysiskt. De jobbar jag gärna vidare med.

Arbetet och samverkan tillsammans med övriga ledare i landslagsorganisationen är något som Anneli ser tillbaka på med glädje

– Om jag blickar tillbaka lite på ledarsidan så är det Kalle (Dalin) och Olle (Boström) jag jobbat mest med de senaste åren. Båda är fantastiskt hängivna och ödmjuka och lever efter sin ledarskapsfilosofi och tror gott om människan och vill skapa det bästa: ”allt är möjligt”. Så det har varit så härligt att jobba i team. Vi har ju fler med oss som fysio och kockar och att jobba tillsammans har varit jätteroligt.

De senaste säsongerna har Anneli och Kalle varit ett förbundskaptenspar.

– Det har varit toppen att jobba i team. Vi hade en uppdelning att jag hade skogs-ansvar och Kalle sprint-ansvar. Organisatoriskt får man titta på vad som är bäst framöver. Det här upplägget har varit bra utifrån att man vetat vem som gör vad men det har också gjort att det blivit tufft i olika block. Hela våren och sommaren var det skog och sedan slog det om till sprint.

– Att jobba med Kalle som person… det har varit fantastiskt inspirerande. En kille som är nyfiken på att utveckla sig.

Anneli Östberg och Kalle Dalin knyter nävarna tillsammans och är taggade inför världscupen i Norge våren 2023.Anneli Östberg och Kalle Dalin har varit ett framgångsrikt radarpar. Bild: Fredrik Tanfara.

Vad har varit roligast och svårast under åren som förbundskapten?
– Absolut roligast har varit att jobba nära en individ. Att få vara med i båda stegen när de utvecklar sig och kanske överraskar sig själva. Men också de gånger det varit tufft och vi har jobbat ett tag och det har vänt. Det kan ha vänt på en kväll, en dag. Ibland har det krävts månader. Men när vändningen kommer och de får tillgång till deras framgångsbeteenden igen, då är det så roligt. Det har varit riktigt många fina och givande samtal.

– Det som har varit tufft är miljön. Vi är världens bästa landslag och har varit under många år. Att hålla ihop ett så här stort landslag med så många som ligger i topp i världen. Det är en utmaning, avslutar Östberg.

Ledargänget vid VM i Schweiz. Övre raden från vänster: Emma Lindgren (fysio), Olle Boström (OL-teknik, förberedelser) och Anneli Östberg (förbundskapten). Nedre raden från vänster: Henrik Berg (kock), Joel Welander (kock) och Kalle Dalin (förbundskapten).Ledargänget vid VM i Schweiz. Övre raden från vänster: Emma Lindgren (fysio), Olle Boström (OL-teknik, förberedelser) och Anneli Östberg (förbundskapten). Nedre raden från vänster: Henrik Berg (kock), Joel Welander (kock) och Kalle Dalin (förbundskapten). Bild: Elin Månsson.

 

Bildtext toppbild: Anneli Östberg under EM i Italien med landslagslöparna August Mollén och Martin Regborn i bakgrunden. Bild: Hugo Mattsson.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter