Martin Regborn och Anneli Östberg spanar mot upploppet.

Bild: Johan Trygg

28.04.2023

Förbundskapten Östberg gläds åt världscupstarten

Orientering
Starten på världscupen i orientering 2023 gick verkligen Sveriges väg. Med fyra pallplatser på torsdagens långdistans så var förstås förbundskapten Anneli Östberg mycket glad. – Otroligt roligt, säger Östberg.

Herrarnas långdistans blev en rysare utöver det vanliga. Nio sekunder mellan första och tredje man efter 15 kilometer sugande orientering via 30 kontroller är närmast ofattbart. Men det pekar på hur starka löparna är i världstoppen, och att det inte finns utrymme för några direkta misstag.

Kasper Fosser avslutade vasst och sa efteråt att han gärna öppnar loppen lite ”lugnare” för att kunna avsluta starkt. Norrmannen låg sjua vid sjunde kontrollen för att sedan avancera till tredje plats innan han på de sista kontrollerna tog sig förbi Emil Svensk och Martin Regborn och var tre respektive nio sekunder snabbare över mållinjen.

In mot målområdet kunde han höra från speakern Kjell Erik Kristiansen att det handlade om en sekundstrid. Vid sista var har han två sekunder före Emil Svensk och på upploppet tog han ytterligare en sekund.

Förbundskapten Anneli Östberg tyckte förstås det var lite snopet att segern gick till Norge

– Det var ju så nära! Så spännande, säger Östberg.

Martin Regborn och Emil Svensk intervjuas.

Martin Regborn och Emil Svensk var eftertraktade intervjuobjekt efter långdistansen. Foto: Johan Trygg.

Bakom Svensk och Regborn så gjorde det svenska herrlaget en mycket stark laginsats med alla löpare topp 16, förutom Isak von Krusenstierna som dessvärre hoppat över en kontroll. 16:e platsen delades mellan rutinerade Albin Ridefelt och världscupdebutanten Axel Elmblad. Sju svenska herrar bland de 17 bästa och inom lite drygt sex minuter imponerar.

– Vilken hög nivå på grabbarna. De visar verkligen att nivån har höjts i laget. Det är ju flera som är där uppe och nosar, säger Östberg stolt om herrarnas prestationer.

På damsidan räknar ”alla” med att Tove Alexandersson ska vinna, och hon gjorde det igen. Att Sara Hagström utmanar så starkt och bara är 55 sekunder i mål är mycket glädjande. Ett kliv i utvecklingen för Sara som ofta setts om en medeldistansspecialist.

Sara Hagström, Tove Alexandersson och Marie Olaussen på pallen.

Tove Alexandersson jublar på pallen tillsammans med Sara Hagström och Marie Olaussen. Foto: Johan Trygg.

– Det är tidigt på säsongen och vi har Sara som kommer nerifrån i Italien och inte har gjort någon specifik uppladdning. Hon har förstås god terrängkännedom sedan tidigare och gör ett jättebra lopp. Och Tove får också till det så här tidigt. Det finns mer från dem, de har ännu mer att ge, säger Östberg och fortsätter:

– Några av de andra tjejerna har gjort lopp som de inte är helt nöjda med, eller så är inte kroppen riktigt igång än.

Andrea Svensson, Karolin Ohlsson och Elin Månsson var inom 24 sekunder på plats 10, 11 och 14. I den trion var ”Karro” den mest besvikna efter, som hon själv uttryckte det, en defensiv öppning. Hanna Lundberg var länge med i toppen men med efter bommar efter varvningen, varav en stor, så föll hon tillbaka i resultatlistan.

Nu laddar det svenska laget om inför lördagens medeldistans där Lina Strand är tillbaka i laget efter att hon stått över långdistansen på grund av en förkylning strax innan världscuptävlingarna.

SVT sänder medeldistansen enligt följande:
Lördag 29 april medeldistans - 15.30 – 19.00 SVT Play, 17.00 – 19.00 SVT2/Play

Du kan också följa tävlingarna via IOF live med startlistor, liveresultat, livetracking samt via IOF:s livestream på nya plattformen IOF TV med engelsk kommentator (kostnad: 9 euro för en tävling, 25 euro för alla tre tävlingar).

Tidsprogram - Lördag 29 april
Medeldistans
12.15 Första start herrar
14.30 Första start damer
15.30 – 19.00 Webb-TV på IOF TV

Bildtext toppbild. Martin Regborn och förbundskapten Anneli Östberg ser när Emil Svensk spurtar i mål på långdistansen, med sex sekunder snabbare tid än Regborn. Foto: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter