Fyra av de förhandsuttagna till höstens EM i Ungern. Från vänster: Martin Regborn, Hanna Lundberg, Gustav Bergman och Tove Alexandersson.

Bild: Fredrik Tanfara

15.05.2024

Förhandsuttagna till höstens EM i Ungern

Orientering
Orienteringslandslagets förbundskapten Kalle Dalin har gjort en förhandsuttagning av 15 löpare till höstens skogs-EM i Ungern 16-20 augusti. ”Vi kommer med en mycket stark trupp till Ungern”, säger Dalin.

Efter helgens Swedish League-tävlingar i Kilsbergen har landslagsledningen med förbundskapten Kalle Dalin i spetsen gjort en förhandsuttagning av 15 löpare till höstens skogs-EM i Ungern. Truppen kommer att kompletteras med tre löpare per distans efter O-Ringens etapp 1 och 2.

Många av landslagslöparna har just nu fokus på sprint i och med de kommande två världscupomgångarna i Schweiz och Italien samt sommarens sprint-VM i Skottland. För några löpare är dock inriktningen redan nu mot höstens EM.

Bland de förhandsuttagna 15 löparna hittar vi förväntade och rutinerade mästerskapslöpare men också några som kommer att göra sitt första internationella mästerskap samt en som gör mästerskapscomeback efter tio år.

För Falköpings Alva Sonesson blir det första internationella mästerskapet i skog som senior.

– Alva har gjort ett lyft både i sprint och skog. Det är jättekul, säger Kalle Dalin.

På damsidan sprang också 32-åriga Helena Karlsson in sig i laget efter en andraplats och en seger på helgens tävlingar i Kilsbergen. Karlsson, som sedan några år tävlar för norska Nydalens SK, var med i EM-laget 2014 och har inte sprungit i den svenska landslagsdräkten sedan världscupen 2015.

– Hade jag tippat truppen i vintras hade jag inte trott att Helena skulle vara med. Men hon har haft en hel vinter med bra träning och nu visat bra form, säger Dalin.

IFK Göteborgs Sara Hagström är just nu i rehabfas efter operation men har förhoppningar att eventuellt vara tillbaka redan till sprint-VM där hon har friplats.

I truppen finns förstås VM-medaljörerna från i fjol, Tove Alexandersson och Hanna Lundberg.

På herrsidan så gjorde Sverige ett fantastiskt skogs-EM för två år sedan och kommer till Ungern med regerande mästare på båda distanserna; Hagaby GoIF:s Martin Regborn på långdistans och Albin Ridefelt, OK Linné, på medeldistans. På medel fyllde Sverige då hela pallen med silver för Anton Johansson, OK Orion och Gustav Bergman, OK Ravinen.

För Stora Tunas Viktor Svensk så blir det hans andra EM som senior.

– Viktor var ju och nosade på en VM-plats redan i fjol. Nu får han chansen på EM igen men han är nog besviken att han bara är uttagen på långdistansen i nuläget. Han och flera andra slåss om de platser som är kvar till medeldistansen, säger Dalin och fortsätter;

– Det blir hårt om de sista platserna som vi tar ut efter etapp 1 och 2 på O-Ringen. Jag vill dock vara tydlig med att det inte är amerikansk uttagning där. Man har med sig sina resultat från Swedish League i Skåne och Närke.

Sverige får ställa upp med nio löpare per distans. Tove Alexandersson får som regerande världsmästare på medeldistans en friplats på bägge distanserna. Martin Regborn och Albin Ridefelt har friplats som regerande Europamästare.

Sveriges trupp till skogs-EM i Ungern 16-20 augusti
(Truppen kommer att kompletteras efter O-ringens etapp 1 och 2 med tre löpare per distans)

Damer:
Tove Alexandersson, Stora Tuna OK (medel, lång)
Sara Hagström, IFK Göteborg Orientering (medel, lång)
Helena Karlsson, Nydalens SK (medel, lång)
Hanna Lundberg, OK Renen (medel, lång)
Karolin Ohlsson, Järla Orientering (medel)
Johanna Ridefelt, OK Linné (lång)
Alva Sonesson, Falköpings AIK OK (medel, lång)

Herrar:
Max-Peter Bejmer, IFK Göteborg Orientering (medel, lång)
Gustav Bergman, OK Ravinen (medel, lång)
Simon Imark, Tullinge SK (lång)
Anton Johansson, OK Orion (medel)
Martin Regborn, Hagaby GoIF (medel, lång)
Albin Ridefelt, OK Linné (medel)
Emil Svensk, Stora Tuna OK (medel, lång)
Viktor Svensk, Stora Tuna OK (lång)

Program skogs-EM Ungern
Fredag 16 augusti kval medeldistans
Lördag 17 augusti final medeldistans
Söndag 18 augusti långdistans
Tisdag 20 augusti stafett

Bildtext toppbild: Fyra av de förhandsuttagna till höstens EM i Ungern. Från vänster: Martin Regborn, Hanna Lundberg, Gustav Bergman och Tove Alexandersson. Bild: Fredrik Tanfara.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter