31.03.2024

Första stafettligan var en succé med 300 lag på startlinjen

Orientering
Det blev två rafflande stafettävlingar när första deltävlingen av Stafettligan avgjordes på Påskdagen i Skåne. Damkavlen avgjordes på spurt är Göteborg-Majorna OK gick segrande ur en duell med IFK Göteborg. På herrsidan däremot, tog IFK till slut hem det före Stora Tuna OK.
Efter två Swedish League-deltävlingar var det dags att fullborda denna påskhelgen med första deltävlingen av den nya Stafettligan.

Först ut var damerna där 105 lag stod på startlinjen när skottet fyrades av klockan 09.30. Hela stafetten präglades av snabba tider och små differenser, först i mål på första sträckan var OK Kåres Vilma Von Krusenstierna.

– Det var jättetight och folk runt en hela vägen, men det är så stafett ska vara så det var riktigt kul, sa Vilma efter målgång och fortsatte

– Till ettan var det bra att springa runt, sen var min plan att gå runt på långsträckan i mitten, men så var jag där, mitt under strecket, mitt i skogen och brötade på, men det gick ju bra ändå. Victoria Hærstad Bjørnstad körde på det vägvalet jag också hade tänkt så vi körde på och när jag tittade bak så var där inte någon annan med oss och då tänkte jag ”vad håller vi på med?”, men vi var ju först vid kontrollen så det var skönt.

andra sträckan var det tättrion med Göteborg-Majorna OK, IFK Göteborg och OK Kåre som sakta fångades in av bakomvarandra lag. Vid första TV-kontrollen kunde vi se att OK Pan Kristianstad med Alva Björk hade sprungit väldigt bra och gått upp i ledningen. Denna ledning lyckades hon hålla ända in i mål då hon stämplade i mål samtidigt som IFK Lidingös Veronika Kalinina. Med den snabbaste tiden idag så gav hon lagkamraten Olivia Nilsson ett bra utgångsläge. 

–  Jag är nöjd med tekniken men jag väntar väl fortfarande lite på den fysiska formen. Jag var inställd på att jag skulle ha fullt fokus på mitt idag och inte kolla för mycket på de andra, säger Alva till speakern efter målgång. 

Ut på den sista sträckan så var det Tilde Backlund, Göteborg-Majorna, Ingrid Lundnes, IFK Göteborg och Olivia Nilsson för Pan Kristianstad som drog iväg som en tättrio. Det gick säkert och fort och ovetandes om att de slogs om segern så gjorde Tilde Backlund ett litet ryck vid sista kontrollen och kunde kontrollerat spurta i mål som segrare före rivalerna IFK Göteborg. Såhär kommenterar Tilde segern i premiären av Stafettligan för speakern Peter Andersson.

- Ja, det är jätteroligt! Mina lagkamrater sprang ju jättebra på första och andra så då tänkte jag att nu får jag ju leverera här va.
- Jag och Ingrid såg varandra nästan hela banan, ibland hade man olika gaffling, sen kom man ihop igen. Det var väldigt peppigt att se alla andra. Jag tror faktiskt inte att jag fattade att jag var i täten, jag fick för mig att det var några till där framför, så trodde vi låg runt fjärdeplatsen kanske.

Vad var planen på slutet?

- Jag fick lite ångest för en spurtstrid. så jag tänkte jag skulle rycka lite tidigare men det orkade jag inte så det blev spurt ändå, så då var det bara att köra.

Ni var inte bara bäst av alla lag i landet, utan även bäst i Göteborg, hur känns det?

- Ja, det är nog den viktigaste segern här idag, säger Tilde med ett leende.Herrstafetten skulle inte bli mindre dramatisk. Med hela 194 lag anmälda på startlinjen fanns det många lag som skulle vara med och slåss om topplaceringarna. Ut på sträcka ett var ett pärlband av löpare och det gällde verkligen att placera sig i början.

I den snabblöpta skånska terrängen var differenserna små, efter mer än halva banan var det 45 lag inom de första 90 sekundrarna, vilket med en snabb huvudräkning är ett lag varannan sekund. Men till slut var det tre lag som lyckades komma loss med några sekunder. OK Linné med Oskar Hagström, OK Kåre med Eskil Kinneberg och hemmaklubben FK Göingarna med junioren Svante Selin.

In mot sista kontrollen var det ett faktum, Selin la in en ”stöt” och kunde växla ut i ledningen med sju sekunder bak till Linné. Såhär kommenterade Selin loppet efteråt:

– Det kändes bra fysiskt så det var kul att lyckas lägga in ett ryck i slutet och ta dem.

Det var tufft i början och du kom lite efter?

- Njaa, det var lite gafflat och så tyckte jag alla gick på väldigt hårt i början så jag hamnade en bit bak i klungan men det jobbade jag på och märkte att jag kom ifatt de lite längre fram och sen insåg jag att vi var i ledningen.

- Jag var sugen på sträckvinst, jag var lite trött där på mitten men sen kändes det som jag fick tillbaka lite krafter så jag kunde lägga in en stöt, det var kul!

Ut i tät var alltså OK Kåres Isac Von Krusenstierna, OK Linnés Lucas Basset tillsammans med FK Göingarnas junior Elia Kämpe. Och kämpa det gjorde han, men vid första TV-kontrollen hade  även Viktor Svensk, Stora Tuna OK och Axel granqvist, OK Ravinen anslutit till gruppen. I mot mål var det just Viktor Svensk som kopplat ett grepp och kunde växla ut brodern Emil Svensk i en ledning på 42 sekunder före Elias Jonsson, IFK Göteborg.

- Henke gjorde jättebra på första så jag fick ett fint utgångsläge. Men det var lite stressig inledning, missade lite och hamnade lite efter, men jag såg dem framför mig och lyckades gå ikapp utan att gå på alldeles för hårt och spränga mig, säger Viktor och fortsätter.

- Sen hade jag nog lite snäll gaffling på slutet och fick en lucka på grund av det, för det kändes inte som Max Peter verkade inte ha några problem att hänga med fartmässigt.

Sistasträckan såg ut att sluta som många andra stafetter gjort på sistone, med ett gäng gulklädda som springer i mål som vinnare men IFK Göteborgs Elias Jonsson hade inte gett upp jakten. Med bara sex kontroller kvar av banan gör Emil Svensk ett misstag och Elias smiter om omedveten om att han är i ledningen. Nu var det bara att ge järnet för att springa in som segrare i hans debutstafett för IFK Göteborg.

- Det var bästa möjliga debut i klubben! 40 sekunder är svårt att ta in på Emil men jag visste ju att han kan bomma han också, så jag försökte ligga på från början och pressa det jag hade, säger Elias och pustar ut.

- Jag såg honom över några hyggeskanter och när det var lite mer öppet, så jag visste ju att jag inte hade tappat så mycket i alla fall.

Vad tänkte du när du gick förbi Emil vid tolfte kontrollen?

- Jag visste inte att jag hade passerat, jag såg honom först vid nästsista, för jag svajade lite in till den och då vände jag mig och tittade bakåt. Jag tänkte ju att Emil var framför mig fortfarande, men när jag såg honom bakom fick jag lägga in en växel till upp till sista.

Och så var Stafettligan igång, med två Göteborgslag i topp. Närmast väntar Stigtomtakavlen om två veckor och då får vi se om lagen kan försvara sina placeringar i toppen.

Alla resultat hittar ni här.

Göingestafetten (Stafettligan, #1)

Damer, 5 900 m: 1) Göteborg-Majorna OK 1, 1.55.24, 2) IFK Göteborg Orientering 1, 1.55.40, 3) OK Pan-Kristianstad 1, 1.55.46.

Herrar, 6 960 m: 1) IFK Göteborg Orientering 1, 1.44.45, 2) Stora Tuna OK 1, 1.45.03, 3) Halden SK 1, 1.50.29.

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter