20.03.2024

Fortsatt nej till ryskt och belarusiskt deltagande

Svensk Orientering
Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 kommunicerade SOFT den 8 mars 2022 vad som gäller för svenska tävlingar.

Samma som tidigare gäller fortsatt och det är:

  • Deltagande av ryska och belarusiska lag, samt deltagande för ryska och belarusiska föreningar, tillåts inte i svenska orienteringstävlingar.
  • Ryska och belarusiska aktiva som tävlar för svenska eller andra klubblag utanför Ryssland och Belarus tillåts att delta under förutsättning att den aktive var medlem i föreningen före den 4 mars 2022. *)
  • Det är föreningarna som har ansvar för att SOFT:s beslut följs. Det är föreningarna som utifrån läget, specifika förutsättningar för föreningen och individerna beslutar om man vill ha med deltagare från Ryssland och Belarus. Viktigt att beslutet är förankrat i föreningen.

*) Om en aktiv uppfyller dessa kriterier är det tillåtet att byta från en svensk förening till en annan svensk förening.

Internationella Orienteringsförbundet, IOF, beslutade den 28 februari 2022 att utesluta Ryssland och den 4 mars 2022 att utesluta Belarus genom att inga aktiva från ryska och belarusiska föreningar får tävla internationellt. Detta betyder att det inte är möjligt för dessa aktiva att delta på tävlingar som arrangeras i Sverige på uppdrag av IOF (World Ranking Event, internationella mästerskap, världscup mm).

– Eftersom situationen för Ukraina inte förändrats så är det viktigt att idrotten unisont står upp för de mänskliga rättigheterna och tar ställning för Ukraina, menar Susanne Maarup, förbundschef.

Svenska Orienteringsförbundet följer kontinuerligt det pågående läget i Ukraina, och information från IOF, Riksidrottsförbundet och svenska myndigheter. Beslutet om tävlingar i Sverige gäller tills vidare men kan komma att omprövas om situationen skulle förändras.

RELATERADE NYHETER

hittahem-aktivitet i Helsingborg
Samlade resurser för en framgångsrik nybörjarkurs
Trion Jonatan Ståhl, Karin Gustafsson och Gustav Bergman är framröstade till IOF Athletes Advisory Board.
Tre svenskar framröstade till IOF Athletes Advisory Board
Elin Schagerström som tränar tillsammans med idrottare från andra skidsporter
Postgymnasiala elitutvecklingsmiljöer
Fler nyheter