Daniel Hajek, Anna Hansson, Maria Magnusson och Olle Lindman i samband med utbildning på Bosön.
02.02.2023

Fyra tränare går elittränarutbildning

Orientering
Kvartetten Daniel Hajek, Anna Hansson, Olle Lindman och Maria Magnusson har nyligen börjat på en tvåårig elittränarutbildning, ETU.

ETU är en vidareutbildning för tränare som arbetar med elitförberedande verksamhet eller är tränare på elitnivå. Utbildningen genomförs som en uppdragsutbildning vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH och förläggs till största delen på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön.

De fyra orienteringstränare som nu startat på utbildning är: Daniel Hajek, tränare på Eksjö orienteringsgymnasium, Anna Hansson, tränare i SOK Viljan, Olle Lindman, tränare i OK Denseln och Maria Magnusson som är tränare på Göteborg orienteringsgymnasium och i Sävedalens AIK.

– För svensk orientering är det väldigt värdefullt att vi har tränare som vill utbilda sig för att kunna vara ett bra stöd i satsningen för äldre ungdomar, juniorer och seniorer. VI kan se att vi har det relativt bra ställt med barn- och ungdomstränare, men har svårare att rekrytera tränare för juniorer och seniorer. Vi tror detta är en framgångsfaktor både för att utveckla individer att nå sin fulla potential och för några mot världstoppen, men också för att behålla fler inom vår idrott i denna ålder där vi ser att många slutar, säger Svenska orienteringsförbundets landslagschef Håkan Carlsson.

Utbildningen genomförs under en tvåårsperiod med tolv gemensamma tredagarsträffar och syftet med utbildningen är att deltagarna ska höja sin kompetens i att leda svensk idrott till internationell framgång och en ökad konkurrenskraft. Vidare att man som ledare och tränare utvecklar sin kompetens för att kunna hjälpa aktiva i sin egen personliga utveckling.

– Landslagsledningen tror på att alla aktiva skall ha minst en tränare eller bollplank som stöttning i sin satsning och att vi nu får fler tränare som genomför denna utbildning gör att vi har fler kompetenta tränare som kan finnas till hands för landslagsaktiva och för löpare på väg mot landslaget, säger Håkan Carlsson och fortsätter:

– Svenska orienteringsförbundet kommer att ha ett nära samarbete med dessa fyra tränare. Dels via delkursen mästerskapscoachning där tränarna kommer att vara med på en landslagsaktivitet. De kommer också att vara involverade i ytterligare utvecklingsprojekt kopplade till förbundet.

Bildtext: Kvartetten Daniel Hajek, Anna Hansson, Maria Magnusson och Olle Lindman har nyligen haft sin första träff inom den tvååriga utbildningen elittränarutbildningen, ETU.

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter