04.06.2023

Goda besked på VM-testerna

Orientering
Två av tre lopp har genomförts på VM-testerna utanför Flims i östra Schweiz. Många svenska löpare är på plats för att visa upp att de kan behärska den tekniska och fysiskt utmanande VM-terrängen. – Det har varit riktigt tuffa tävlingar med mycket sluttningar och branta backar, säger förbundskapten Anneli Östberg.

De första två testerna var båda medeldistanser men av väldigt olika karaktär.

– I lördags hade vi en extremt detaljrik medeldistanskaraktär på banorna och på söndagen gick loppen i ett område som bjöd på det som väntar på VM, både på medel, lång och stafetten. För oss är det superbra att få två lopp just i det här området eftersom terrängen skiftar ganska mycket, säger Anneli Östberg.

På helgens tävlingar i Schweiz har man delat upp löparna i 2 herrklasser och 2 damklasser. De svenska löparna springer bland annat tillsammans med Finland, Frankrike och Österrike där man på lördagens tävling totalt dominerade med de 7 bästa i både herr och damklassen. Det är tydligt att de svenska löparna behärskar denna terrängtypen väl.

– De svenska löparna är helt fantastiska, måste jag säga! Bra prestationer från många, även om vi också har en del som är jättebesvikna. Vi ser att löparna håller en otroligt hög standard och några har presterat två riktigt bra och stabila lopp. Det blir angenämt att ta ut löpare till medeldistansen, säger Östberg och fortsätter:

– Vi kommer behöva fundera lite på uttagningen, men vi vill samtidigt avvakta och se vad som händer på långdistansen på tisdag. Det är jätteviktigt för de som ska springa VM att ha fått sprungit i denna terräng under press. Det handlar om att både kunna ta vara på de framgångsbeteenden de har haft och även de varningssignaler de fått om vad som är svårt och lurigt.

– Det ska bli jättespännande även på tisdag eftersom vi har några löpare som har gått all-in för långdistansen. Det blir kul för dem att äntligen få kliva fram och visa vad de kan, så jag tror några längtar lite efter tisdag faktiskt.

Nu väntar en vilodag på måndag för löparna sen avgörs långdistansen under tisdagen, på nationaldagen. Då får vi se om några långdistansspecialister kan kliva fram så vi får skäl att vifta lite extra med flaggorna.


Här finns resultat och gps från både lördag och söndag.

Bildtext toppbild. Anton Johansson forcerar genom den tuffa terrängen i Schweiz Foto: Anneli Östberg.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter