12.12.2023

Göingestafetten inleder Stafettligan i vår

Orientering
Till våren gör den svenska Stafettligan sin debut. Göingestafetten, i östra Skåne, blir ligans första av totalt sju deltävlingar.

FK Göingarna står som värd för premiärdeltävling i Stafettligan. Arrangemanget sker i samband med två deltävlingar av Swedish League under påskhelgen 29–31 mars. Tävlingshelgen inleds med en långdistans på långfredagen, följs upp av medeldistans på påskafton och avslutas med Göingestafetten på påskdagen.

Vi i Göingarna var med och initierade Stafettligan och har arbetat för att förverkliga den. Så det känns kul att ligan blir verklighet och att vi får äran att arrangera den allra första deltävlingen, säger tävlingsledaren, Håkan Axelsson.  

Den nationella elitsäsongen drar igång med en intensiv tävlingshelg i Skåne. Under tre dagar avgörs tre tävlingar. Långdistansen och medeldistansen ingår i Swedish League och har WRE-status, medan söndagens stafett ingår i den nystartade Stafettligan. Utöver elitklasser finns både ungdoms- och veteranklasser alla dagar.


– Tidig påsk passar väldigt bra i Skåne i och med att det ofta är barmark där. Vi tyckte att den helgen passade perfekt för att ha första deltävlingen av Stafettligan och samtidigt letade SOFT arrangörer till Swedish League.

FK Göingarna är en meriterad arrangörsförening. Klubben var bland annat med och arrangerade O-Ringen i Skåne 2014 och var huvudarrangör under Tiomila 2019. Trots att Göingarna arrangerat stora tävlingar tidigare innebär påskhelgen nya utmaningar.  

– Det här är annorlunda från det vi tidigare arrangerat i och med att det är så många tävlingar under helgen. Om man räknar elittävlingar som separata tävlingar är det sex tävlingar som ska arrangeras på tre dagar så det är intensivt.

Göingestafetten kommer bestå av tre sträckor i damklassen och tre sträckor i herrklassen. Segertiden på alla sträckor är beräknad att landa på 35 minuter för både damer och herrar.

  
Stafettligan-programmet 2024

1.

31/3

Deltävling 1, Skåne

FK Göingarna

2.

13-14/4

Deltävling 2, Stigtomtakavlen, Södermanland

OK Hällen

3.

4-5/5

Deltävling 3, Tiomila, Nynäshamn, Stockholm

Tiomila

4.

12/5

Deltävling 4, Örebro

Almby IK, Garphyttans IF, Hagaby GOIF, KFUM Örebro OK

5.

30/6

Deltävling 5, SM, sprintstafett, Västerås, Västmanland

Västerås SOK

6. 

8/9

Deltävling 6 & 7, SM, stafett, Nyköping, Södermanland

Nyköpings OK, Trosabygdens OK


Observera att SM-stafetten bidrar med två deltävlingar genom resultaten från juniorklass respektive seniorklass.

 
Läs mer om Stafettligan här.
Se inbjudan till Göingestafetten (Stafettligan, #1) här.
 


Text: Tilda Andersson 

Toppbild: Starten på en finalen av Viestiliiga, den finska stafettligan som inspirerat till den svenska Stafettligan. Fotograf: Tilda Andersson. 

 

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter