25.08.2023

Guld i masstarten på MTBO-JVM

Mountainbikeorientering
Efter ett brons och ett silver spurtade idag Tilda Palm till sig ett guld i damjuniorklassens masstart. Även i herrjuniorklassen var det svenskt i toppen då Melvin Löfgren satte färg på denna klass med att receptlöst mot sina äldre konkurrenter bli sexa och hans första podium på ett världsmästerskap.

Dagens masstart var för samtliga klasser utom för herrarna två slingor som var gafflade och med en gemensam sista del. Herrarna åkte en slinga mer.
Terrängen idag var snabb och flack och redan innan start var deltagarna inställda på ett fartfyllt race.

Starten var på en väg och direkt efter startpunkten kunde man ta av till höger eller fortsätta rakt fram på vägen och detta gav problem för de som hade en startplats till vänster och hade bestämt sig för högervägvalet. Här blev Tilda direkt med i en incident då hon valde detta högeralternativ.  Hon kom snabbt igång igen men upptäckte när hon kom ner i skogen att hon skulle tagit rakt fram vägvalet. Hon korrigerar men är en bit efter nu. Vid varvningen var hon 2.30 efter men detta berodde på de olika långa gafflingarna för när rapporterna kom från den andra slingan hade hon tagit in tid.

masstartDelar av D20-banan på masstarten

När hon sedan stämplade vid den kontroll som var den första på den avslutande gemensamma delen hade hon en ledning på 20 sekunder. Dock kom tjeckiskan Sofie Stranska som vunnit de föregående distanserna ikapp efter några kontroller och Tilda berättar att hon då var oerhört trött men att hon gjorde allt för att hänga med i tempot. Tjeckiskan gör ett litet misstag innan den sista 20 meters stigningen upp mot mål och här ser Tilda sin chans och satsar allt. Denna satsning håller och hon kan korsa mållinjen som världsmästarinna.

Tilda går i mål och segern är ett faktum. Foto: Stefan Kollberg

I H20 gjorde Melvin ett fantastiskt fint lopp och var i ledning vid varvningen efter den första slingan. Han fortsatte att genomföra loppet på ett mycket fokuserat sätt och fortsatte vara i ledning fram tills strax innan den gemensamma delen. Dock berättar han att det då kom två sträckor där han började bli trött och gjorde några mindre bra val och direkt fick han sällskap av en klunga. Melvin orkade inte riktigt gå med i den höga fart som blev men orkade hålla ihop sitt lopp och spurtade i mål på en mycket stark 6:e plats. Det var en trött men mycket glad och nöjd Melvin som efter utstämpling log med hela kroppen!

Melvin påväg mot sin första podiumplacering. Foto: Stefan Kollberg


Våra två andra juniortjejer Minna Palm Och Signe Feil höll ihop sina lopp bra och kom i mål på 13:e respektive 14:e plats dryga sju minuter efter Tilda.

Tilda Palm glad segrare i D20-klassen på masstarten. Foto: Stefan Kollberg

Bland herrarna hade Sebastian Svärd ett bra lopp på gång men en punktering, som han fixade att laga i skogen, gjorde att han tappade nästan två minuter. Han låg när detta hände bra till men tappade såklart kontakten med övriga medtävlande men gjorde ändå en bra tävling efter detta och slutade 25:a dryga 6 minuter efter. Joel Ernstsson och Rasmus Nordgren kom in strax efter Sebastian på en 27:e respektive 32:a plats.

De svenska damerna Karin Gustafsson och Gabriella Gustafsson kom inte med i draget från början och rullade in på 26:e och 27:e plats.

Imorgon lördag avslutas VM i här i Jičín och då med stafetterna. Sverige mönstrar lag i alla klasser och våra damjuniorer är med som favoriter men det finns flera nationslag som har stora möjligheter i denna stafett.

 

Start sker 10.00 och 10.10 för de olika klasserna. 
All information finns på arrangörernas hemsida

RELATERADE NYHETER

220720 Masstart Sebastian Svärd Bild 3 Malin Dunfors
Full fart mot EM i Polen - här är MTBO landslaget 2024
Signe Feil, Sundsvalls OK från svenska cupen under 2023
Här är programmet för svenska cupen i MTBO 2024
Rasmus Nordgren cyklar på en stig genom skogen i Haninge.
Nordgren och Gustafsson cupvinnare
Fler nyheter