Mattias Kyburz, Kasper Fosser och Gustav Bergman på pallen efter världscupens medeldistans.

Bild: Fredrik Tanfara.

29.04.2023

Gustav Bergman upp på pallen på medeldistansen

Orientering
Norges Kasper Fosser vann på nytt när världscupens medeldistans avgjordes i norska Östfold på lördagseftermiddagen. Gustav Bergman var med i matchen men fick ge sig med halvminuten mot norrmannen och knep tredjeplatsen 14 sekunder bakom tvåan, schweiziska esset Matthias Kyburz.

Topptrion stod i en klass för sig. Fyran Emil Svensk var 1.42 bakom Fosser.

Gustav Bergman var nöjd med sitt lopp men fick slita fysiskt, precis som på långdistansen.

– Jag får vara nöjd med det här, definitivt. Jag svajade lite på en sträcka, blev riktigt trött på långsträckan, orkade inte över krönet. Precis på slutet av sträckan orkade jag inte riktigt hålla i orienteringen och gled lite långt till vänster. Jag läste in mig direkt. Det blev väl en 15-20 sekunder där, säger Bergman.

Var det allt i missar?
– Ja, men sedan var jag tveksam på några kontroller och har stannat till men har tagit dem direkt. Det var en tung dag fysiskt. Lite samma känsla som på långdistansen, jag kommer inte riktigt upp i fart som jag vill. Samtidigt så är det långt till VM, konstaterar Bergman och fortsätter:

– Skönt att hålla ihop det hela vägen idag.

Ni tre i toppen sticker ut. Vad säger du om det?
– Det är skönt att vara med där uppe och fightas i toppen. Även om jag är missnöjd fysiskt så är det positivt att jag har den nivån. Det finns mer att ta av.

Kasper Fosser sken som en sol i målområdet när han konstaterade att varken Kyburz eller Bergman som startade efter skulle rå på honom.

– Jag genomförde loppet mycket bra tekniskt, nästan prickfritt. Jag är verkligen nöjd med min insats, säger Fosser som nu har tagit kommandot i världscupen med sina två raka segrar.

Tvåan Matthias Kyburz var nöjd med sin insats med tyckte han borde kunnat utmana Fosser om segern idag.

– Jag gjorde en liten grej vid sexan. Det var synd. Men idag kände jag att jag kunde pusha på hela loppet vilket var positivt, berättar den välmeriterade schweizaren som hade det lite tyngre på långdistansen i torsdags.

Emil Svensk blev andre svensk och fick nöja sig med fjärde plats och var som sagt distanserad med 1.42 av vinnaren.

– Jag gjorde det jag kunde idag. Lite tråkigt att jag inte är fräschare och snabbare. Idag fick jag ta i för varje steg.

Det var åter en stark svensk laginsats om än inte på nivå med den på långdistansen. Martin Regborn blev åtta, 20 sekunder bakom Svensk. Sedan följer Anton Johansson, Viktor Svensk, Simon Imark, Axel Elmblad och Albin Ridefelt på 15:e till 22:a plats. Alla inom tre minuter bakom segraren. Mest besviken av dessa var Ridefelt som hade det tungt från start den här dagen.

Resultat världscupen Östfold, Norge
Medeldistans, herrar 5,8 km

1. Kasper Fosser, Norge 33:55
2. Matthias Kyburz, Schhweiz +0:16
3. Gustav Bergman, Sverige +0:30

Övriga svenskar:
4. Emil Svensk +1:42
8. Martin Regborn +2:02
15. Anton Johansson +2:34
17. Viktor Svensk +2:52
17. Simon Imark +2:52
19. Axel Elmblad +2:58
22. Albin Ridefelt +3:04         

Komplett resultat och GPS-tracking hos IOF.

Bildtext toppbild. Mattias Kyburz, Kasper Fosser och Gustav Bergman på pallen efter världscupens medeldistans. Foto: Fredrik Tanfara.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter