Gustav Bergman spurtar mot seger i Swedish League-premiären.

Bild: Johan Trygg.

15.04.2023

Gustav Bergman utmanades av Anton Johansson

Orientering
Precis som på damsidan så blev det en sekundfight om segern på Swedish League-premiären i herrklassen. Favoriten Gustav Bergman, OK Ravinen, vann åtta sekunder före Anton Johansson, OK Orion.

Att kampen om segern skulle stå mellan Gustav Bergman och Anton Johansson var ingen överraskning. Inledningsvis skiljde bara få sekunder mellan duon men vid sista radiokontrollen hade Bergman 14 sekunders försprång. Sedan avslutade Johansson vasst och plockade in sex av dessa till mållinjen.

– Jag gjorde ett bra lopp men hade lite slarv på några långsträckor. Jag är inte helt nöjd med genomförandet där, men överlag var det ett bra lopp. Kul också att Anton visar nivån, men jag visste ju innan att han var stark, det var ingen överraskning, säger Gustav Bergman efter segern.

Vad säger du om terräng och bana?
– Jätterolig bana, bra och utmanande terräng. Men det var verkligen högfartsorientering hela vägen där det gäller att ligga på. Det brukar ju passa mig riktigt bra men det kändes som jag hade en lite tung dag idag. Men jag har hört nu att fler sagt samma sak. Vi var ju på läger med landslaget i Norge så hela gänget var väl lite trötta, berättar Bergman.

Anton Johansson var nöjd och belåten efter sin insats.

– Det var ett bra race, konstaterar han och berättar om uppladdningen som bäddade för insatsen idag.

– Vi körde ett riktigt grispass i onsdags med full gas. Känslan idag blir då att man springer ganska långsamt i tävlingsfart och då kan man tänka på det som är viktigt, att fokusera på det tekniska.

Terrängen vid Valdemarsviken föll också Johansson i smaken.

– Det var superfint i skogen här. Relativt likt hemma i Karlskrona och inga nyheter för mig. Jag har ju också bott sex år i Norrköping. Det är mycket rakt på med microvägval och det gäller att hålla tungan rätt i mun.

– Det här var helt klart ett kvitto på att det kan bli en väldigt rolig säsong, avslutar Johansson.

Anton Johansson spurtar mot mål.

Anton Johansson spurtar mot andra plats på medeldistansen i Valdemarsvik. Foto: Johan Trygg.

Kampen om tredjeplatsen var stenhård mellan förstaårssenioren Axel Elmblad, Bredaryds SOK och andraårssenioren Viktor Svensk, Stora Tuna OK. Elmblad knep den med tre sekunders marginal.

– Ett skönt kvitto så här i början på säsongen. Förhoppningsvis så har man förbättrat aktierna för att komma med på världscupen nu, säger 20-årige Elmblad.

– Loppet var stabilt och kroppen kändes bra, men det är klart man gör några småmisstag. Det är svårt att göra ett helt rent lopp och jag blev riktigt trött efter 20-25 minuter, berättar Elmblad vidare.

Axel Elmblad intervjuas av Björn Persson.

Axel Elmblad slog till med en tredjeplats i sin första Swedish League-lopp som senior. Foto: Johan Trygg.

Viktor Svensk som brottats med en del ryggproblem den senaste månaderna in mot säsongen kunde ändå leverera en stark insats idag.

– Jag är nöjd. Jag har gjort ett par tiosekundare kanske. Men jobbigt var det, man måste ju ligga på hela tiden när det är högfartsorientering

Svensk är lite osäker inför morgondagens långdistans med tanke på träningsbakgrunden den senaste tiden

– Jag har väl bara ett pass på över en timme så det kan bli tufft i morgon. Jag ska starta så får vi se hur det känns, säger han.

Knappa minuten bakom Elmblad och Svensk delade Simon Imark, Tullinge SK och Oskar Sjöberg, OK Linné, femteplatsen

Resultat
2023-04-15 Swedish League, #1, medel (WRE) + Valdemarsviksdubbeln

M21, 6 050 m: 1) Gustav Bergman, OK Ravinen, 33.13, 2) Anton Johansson, OK Orion, +0.08, 3) Axel Elmblad, Bredaryds SOK, +1.19, 4) Viktor Svensk, Stora Tuna OK, +1.22, 5) Oskar Sjöberg, OK Linné, +2.13, 5) Simon Imark, Tullinge SK, +2.13.

Komplett resultat

Bildtext toppbild. Gustav Bergman spurtar mot seger i Swedish League-premiären. Foto: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter