Gustav Runefors1

Bild: Lars Gustafsson

04.03.2024

Gustav Runefors imponerade när vårsäsongen inleddes

Orientering
Under Sverigepremiären i Skåne noterades det deltagarrekord för fjärde året i rad. Gustav Runefors, som debuterade för den danska storsatsande klubben Farum Tisvilde OK, vann två av tre lopp i seniorklassen.

De första vårtävlingarna ger en indikation på hur grundträningsperioden gått för elitlöparna. En som haft en hög träningsbelastning under vintern är Gustav Runefors, som inför denna säsong bytte från moderklubben Växjö OK till Farum Tisvilde OK. 

Han vann fredagens nattävling med över nio minuter, lördagens medeldistans vann han med fem sekunder före landslagsmannen Axel Elmblad och på långdistansen var han tvåa, elva sekunder bakom Elmblad. 

Vad tar du med dig från helgen inför säsongen? 

– Det är en värdecheck på att träningen har gått väldigt bra under vintern. Axel Elmblad är väldigt duktig och att jag ens är i närheten av honom resultatmässigt betyder att jag tagit ett steg framåt, säger Runefors och fortsätter.

– Under vintern har jag försökt att träna mer och lagt mer fokus på återhämtning. Jag har prioriterat träningen högt, nästan högre än studierna, berättar Runefors.

Vad är dina mål i år? 

– Det skulle vara kul att få springa världscupen i sprint i maj, annars är det student-VM i sommar som är det stora målet. 

Satsar du både på sprint och skogsdistans? 

– Jag vill vara bra på båda, men på senare tid har jag tagit större meriter i sprint. Jag vill utvecklas mer i skogen och vill egentligen vara en långdistansare; jag tycker att det känns häftigare, säger Runefors med glimten i ögat. 

– Jag har tränat mycket med de andra som bor i Göteborg och har sprungit många långpass över tre timmar och försökt hålla uppe mängden, berättar Runefors som har träningsveckor upp mot 200 kilometer.  

Inför denna säsong har Gustav bytt klubb för första gången. Han lämnar moderklubben Växjö OK för den danska klubben Farum Tisvilde OK. 

Hur var det att ta beslutet att byta klubb? 

– Det var ett tufft beslut att byta eftersom jag sprungit för Växjö hela livet, men jag kände att det var dags efter att jag börjat träna mer och försökte hitta en klubb med liknande ambitionsnivå. 

Trots att Farum Tisvilde OK är en dansk klubb är det många löpare som bor och tränar i Göteborg. 

– Jag har många kompisar jag tränar med som springer för den klubben och det är roligt att springa i ett lag med de jag tränar och tävlar med. Det är även ett spännande projekt att försöka få fram en dansk elitklubb. 

– Tanken med helgen var att skapa sammanhållning och visa att vi är en ny klubb som är på gång. 

Vilka mål har Farum Tisvilde OK inför säsongen? 

– Det stora för oss är Stafettligan och Tiomila samt Jukola. Göingestafetten och Stigtomtakavlen kommer vi att springa, men några stafetter senare i vår krockar tyvärr med danska uttagningstävlingar. 

– Våra största mål är Tiomila och Jukola. Det är svårt att uppskatta några resultatmål, men om jag ska vara realist tror jag att vi kan komma någonstans på placering 20-25. Men löpmässigt tror jag att vi har ett lag som kan komma topp tio. 


Bildtext toppbild: Gustav Runefors under Sverigepremiären. Bild: Lars Gustafsson. 

Text: Tilda Andersson 

 

RELATERADE NYHETER

. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Martin Regborn spurtar mot VM-guld på sprinten i Edinburgh.
VM-guld till Martin Regborn – svensk succéinsats
Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Fler nyheter