28.07.2023

Hagström och Ojanaho vinner O-Ringen 2023

Orientering
Det blev de först startande i huvudklasserna som lyckades hålla undan på jaktstarten och vann respektive klasser. Sara Hagström tog sin andra raka totalseger på O-Ringen och Olli Ojanaho blev första finska herrlöpare att vinna på 15 år.

Trots pressen att starta först i jaktstarten så vann Sara Hagström, IFK Göteborg även den avslutande etappen och upprepade fjolårets seger, trots bekymmer i början.

– Jag missade ganska mycket i början så jag var ganska säker att Hanna skulle komma ifatt. Jag spanade bakåt flera gånger men intalade mig att har jag missat så kan de andra också det, så är orientering, säger Sara och fortsätter.

– Det känns jättehäftigt! Alltid speciellt att vinna en så stor tävling som O-Ringen!

prispallen på O-Ringen 2023Prispallen i D21 Elit på O-Ringen 2023. Hanna Lundberg, Sara Hagström och Marie Olaussen. Foto: Hugo Mattsson

I herrklassen klarade även finländaren Olli Ojanaho att hålla undan från bakomvarande löpare och tog hem segern. Det var första finska löparen på 15 år som vinner H21 Elit.

– Det var jättehäftigt! Jag sprang mitt första O-Ringen 2011 och har sedan dess drömt om att vinna och idag gick den drömmen i uppfyllelse, säger en exalterad Olli och fortsätter.

– Innan start tänkte jag att jag ska njuta av varje sekund i skogen. Det är inte varje dag man får gå ut som första man på jaktstarten på O-Ringen.

Olli Ojanaho, Helsingin Suunnistajat spurtar imål Foto: Hugo MattssonOlli Ojanaho mot mål på sista etappen av O-Ringen. Foto: Hugo Mattsson

Bästa svensk i H21 Elit var just Emil Svensk. Han slutade på tredje plats sju minuter och 19 sekunder efter vinnaren. Emil startade tre minuter och 17 sekunder efter tvåan Ruslan Glebov, OK Ravinen men såg aldrig skymten av Ukrainaren i skogen.

– Jag gick på en större bom vid trean och vid sexan så då var Eskil Kinneberg ikapp mig och då gick luften ur att jaga framåt. Det är tråkigt att man inte kan leva upp till orienteringstekniken idag men jag får vara nöjd, säger Emil.

Värt att notera är att Emils två yngre bröder Viktor och Jesper också lyckades komma inom topp nio i klassen.

Emil Svensk efter målgång på femte etappen av O-RIngenEmil Svensk efter målgång på femte etappen. Foto: Hugo Mattsson

prispallen h21 elit O-ringenRuslan Glebov, Olli Ojanaho, Emil Svensk. Prispallen i H21 Elit Foto: Hugo Mattsson

I de yngre juniorklasserna vann Olli Ojanahos lillasyster Eeva-Liina Ojanaho, Ounasvaaran Hiihtoseura storartat i D18 Elit med över elva minuter före Henriette Radzikowski, O-Motion. I H18 Elit tog Hannes Mogensen, OK Ravinen hem totalsegern men också den avslutande etappsegern.

Hannes mogensen O-Ringen 2023Hannes Mogensen vinner H18 Elit. Foto: Hugo Mattsson

I D20 Elit vann norskan Pia Young Vik som tävlar för Uppsalaklubben OK Linné. Hon har dominerat klassen och vann med över 11 minuter.

På herrsidan blev det en jämn och tuff batalj om segern mellan norrmannen Martin Vehus Skjerve, Frol IL och Noel Braun, Växjö OK där Skjerve till slut tog segern med 10 sekunder.

Med det kan vi summera denna tuffa och varierande O-Ringenvecka i Åre, Jämtland. Veckan som bjudit på fjällorientering på kalfjäll till mer fjällnära och svagt kuperad skogsterräng. Under veckan har vi sprungit över sankmarker, förbi grusåsar, ner i raviner och genom öppen skog för att till slut ta oss i mål. Samtliga resultat finns att hitta här.

Övre bild: Sara Hagström i mål som segrare på O-Ringen 2023. Foto: Hugo Mattsson

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

eTAPP ETT ORINGEN 2024
Tove Alexandersson och Emil Svensk vinnare av etapp 1 på O-Ringen Smålandskusten
Ps4cduolmbi
O-Ringens invigning & Bagheerastafetten
Grövelsjön
Unikt Ultralång-SM i vildmark väntar i augusti
Fler nyheter