Albin Ridefelt för OK Linné till klubbens första seger på Tiomila i Ånnaboda 2022. Här springer han tillsammans med hela laget över mållinjen.

Bild: Johan Trygg.

17.05.2023

Håller favoritlagen för trycket på Tiomila?

Orientering
Efter många försök så lyckades OK Linné att vinna Tiomila 2022. Klarar klubben favorittrycket i år och tar andra raka i herrklassen? IFK Göteborgs damlag var favorit i fjol men höll inte hela vägen. I år har laget en än större favoritstämpel på sig när man jagar klubbens första seger i damklassen.

När Tiomila i år avgörs i Skellefteå, längre norrut än någonsin tidigare, så väntar snabblöpt terräng kring Vitberget. Det blir en betydligt ljusare natt än vanligt, solen går ner 22.08 på lördagskvällen och upp 02.55 på söndagsmorgonen. Dessutom blir det en spektakulär arena inomhus, i ishallen Skellefteå Kraft Arena.

Om vi börjar med damtävlingen så är IFK Göteborg storfavoriter med ett lag som på pappret ser mycket svårslaget ut, även om laguppställningen inte är officiell än. I fjol ställde man upp i den här ordningen: Victoria Hästad Björnstad, Elin Månsson, Miri Thrane Ödum, Sara Hagström och Simona Aebersold. Kanske blir Sanna Fasth en av löparna i laget i år.

Hur som helst så talar det mesta talar för att de blåvita i år vinner damtävlingen för första gången.

– Det är klart att vi och tjejerna känner att vi är storfavorit. Vi har laget alla vill slå, säger Fredrik Löwegren från IFK Göteborgs lagledning.

– Men vi är ödmjuka inför situationen. Jobbet måste göras, det går inte av sig själv. Vi var ju favoriter även i fjol men då var tjejerna i en ny situation när de var skyhöga favoriter. Nu är jag övertygad om att de mer tillfreds i det här, fortsätter Löwegren.

Vad säger du om den terräng och orientering som väntar?
– Det handlar framförallt om tempoväxlingar. Det blir mycket hög fart och så kommer en del sluttningar där det gäller att ha stenkoll på vad man befinner sig. Är det gafflat ordentligt i de partierna så kommer det kunna hända mycket, menar Löwegren.

På slutsträckan blir det byte av löpare i år. Sara Hagström som imponerat stort den här våren tar hand om den.

– Ja, det är väl ingen hemlighet att det är Sara som är vårt förstahandsval på slutsträckan. Hon har sprungit oerhört bra i vår och verkligen utvecklats. De senaste åren har hon vuxit in i rollen som slutsträckslöpare. För några år sedan var hon inte alls bekväm med det men nu gillar hon det där med tjej mot tjej, säger Löwegren.

Vilka lag blir lurigast att tas med?
– Linné har ett oerhört starkt lag men har kanske inte favoritstämpeln på sig som vi. Stora Tuna är alltid ett vasst lag, man vet aldrig vad Tove (Alexandersson) kan hitta på. Det är bra finska lag på start också.

Sara Hagström med ett leende på läpparna.

Kommer Sara Hagström att föra IFK Göteborg till klubbens första seger på damkavlen i Tiomila? Foto: Johan Trygg.

Bland utmanarna till IFK Göteborg så sticker OK Linné ut efter flera förstärkningar på damsidan inför det här året.

Mats Troeng, med rollen som stafettcoach i OK Linné, säger så här om Uppsalaklubbens status på damsidan:
– Vi är tillbaka med ett jättebra lag på damsidan tack vare många nyförvärv. Det blir ju så i en studenstad. Många tränar med oss och så bestämmer sig några för att tävla för klubben och då blir det lite av en ketchupeffekt. Så blev det inför det här året och det innebär att vi nu har två lag som är bättre än vårt förstalag i fjol.

Troeng ser förstås IFK Göteborg som den svåraste nöten att knäcka.

– Det bästa laget på pappret är ju IFK Göteborg, det är ju inget snack om det. Sedan har vi Göteborg-Majorna och Stora Tuna. De finska lagen är också bra, Tampereen Pyrintö framförallt. Nydalens SK också som vann i fjol men nu har vi ju tagit flera löpare därifrån vilket talar för oss.

En av de som sprang i Nydalens segerlag i fjol är unga norskan Pia Young Vik som nu representerar OK Linné.

– När vi fått så många nya i klubben så har vi jobbat mycket med att sätta en hur vi springer stafett och det har vi gjort ett bra jobb med, säger Troeng.

Blir det andra raka för OK Linné?

När det gäller herrtävlingen så är det just OK Linné, fjolårsvinnaren, som får stå som huvudfavorit i år. I fjol vann man Tiomila för första gången (två av klubbarna som senare blev OK Linné har vunnit tidigare: OK Fyrismalm, 1950 och IK Fyris, 1971).

Då höll Albin Ridefelt undan för Ravinens jagande Gustav Bergman på slutsträckan. Klarar OK Linné att försvara segern med lite extra favorittryck i år? Status i truppen är i alla fall bra några dagar innan det smäller.

– Det ser jättebra ut. Ingen löpare är satt ur spel, men i ett Tiomilalag finns det alltid några med lite skador i bagaget. Helt klart hur vi ställer upp laget är det inte än, säger Mats Troeng.

Vad betyder det inför årets tävling att ni tog segern i fjol?
– Killarna kommer lite mer i rampljuset och det kan vara en press förstås. Samtidigt är uppsidan att vi gjort det en gång och vet hur man ska göra. Vi gjorde bra insatser fjol men alla presterade inte på hundra procent. Det finns utrymme att göra det ännu bättre i år, menar Troeng.

Att det blir mindre löpning i mörker i år. Spelar det någon roll?
– Det spelar en ganska liten roll. Vi har ju vetat om det länge och har ett så bra lag att vi inte behöver ha ”flyt” på någon sträcka för att gå med. Vi har ju möjlighet att styra den här tävlingen men det viktigaste är att vi är ödmjuka när vi står på startlinjen och gör det vi tänkt oss att göra. Det betyder mer än om vi är bättre på natt eller dag.

Vad säger du om terrängen?
– Vi hade läger i Norrlandskustterräng i höstas. Det är ju ingen speciell terräng som är extrem på något sätt men det kommer vara svåra sluttningar, detaljfattigt och hög fart. Vi har pratat mycket om att behärska tempoväxlingar. Det är jättefin orientering som väntar.

Vilka blir de svåraste konkurrenterna?
– Det är de gamla vanliga. Det har inte hänt jättemycket sedan i fjol. Ravinen var tvåa då med ett ungt lag med Gustav Bergman på slutsträckan. Han är det få som vill möta sida vid sida. Stora Tuna har ett bra lag. IFK Göteborg också, även om de var ännu bättre för några år sedan. Södertälje-Nykvarn är också starka och så har vi NTNUI, Tampereen Pyrintö och kanske Helsingin Suunnistajat, avslutar Troeng.

IFK Göteborg vann herrtävlingen 2015 samt tre år i rad 2017-2019. I fjol slutade man trea och nu ser man inte sig själv som ett favoritlag.

– Vi har haft det lite kämpigt med skador i år. Max Peter (Bejmer) är precis tillbaka. Felix Axelsson är skadad. Vi får ses som lite outsider i år, men visst har vi ett bra lag. Inget snack om det och vi har Kasper (Fosser) på slutsträckan, säger Fredrik Löwegren.

Vinner OK Linné i år igen?
– De är ett starkt lag med samma stomme sedan flera år. De har trygghet i laget. De får ses som storfavorit men utmanas. Ravinen har ett jättespännande lag. Stora Tuna så klart, som kanske gynnas lite av terrängen, funderar Löwegren.

Tror du att mindre del nattorientering påverkar utgången?
– Jag tror det blir en tätare tävling. Det är ju oftast på natten det blir större spridning. Det kan bli fler lag som gör upp om det. Samtidigt så brukar det inte bli så stora förändringar när morgonen gryr. Då är det duktiga löpare som går ut och är det ett par minuters skillnad så brukar det vara det efter en sträcka också. Så jag hoppas de jobbat hårt med gafflingar och utnyttjat sluttningarna så det kan hända saker på slutet.

Skulle OK Linné eller IFK Göteborg lyckas vinna både dam- och herrklassen så blir de fjärde klubb att lyckas med den bedriften under samma år. Tidigare dubbelvinnare är: OK Ravinen (1979, 1981), Bäkkelagets SK (1997) och Halden SK (2002, 2012).

Är du inte på plats och följer Tiomila i eller runt Skellefteå Kraft Arena i så följer du tävlingen via Tiomilas webbsändning.

Start och målgång:

UNGDOMSKAVLEN
Starttid: Lördag 20:e maj kl. 10.00  |  Målgång: ca kl 11.30  |  Omstart: 12.30

DAMKAVLEN
Starttid: Lördag 20:e maj kl. 13.30  |  Målgång: ca kl 17.45  |  Omstart: 19.00

TIOMILAKAVLEN
Starttid: Lördag 20:e maj kl. 20.30  |  Målgång: ca kl 06.40  |  Omstart: Söndag 08.30 och 08.45

PM

Startlistor

Bildtext toppbild. Albin Ridefelt för OK Linné till klubbens första seger på Tiomila i Ånnaboda 2022. Foto: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter