Hanna Lundberg Olten VC

Bild: Hugo Mattsson

26.05.2024

Hanna Lundberg bästa svenska på världscupsprinten

Orientering
För gårdagssegraren Tove Alexandersson räckte det inte hela vägen i den individuella sprinten i världscupen i Olten, Schweiz. Istället blev Hanna Lundberg bästa svenska, trots en bruten tå, med en femteplats.

Dagens tävling i Olten bjöd på en utmanande bana som sträckte sig över 3,4 km genom stadens gamla bebyggelse och parkområden. Vid en första anblick verkade banan enkel, men vid närmare granskning visade den sig vara fylld med hinder som häckar och komplexa nivåskillnader. En passage under järnvägen och en kontroll på ett hustak förvirrade många löpare.


Vilma von Krusenstierna var första svenska dam ut på banan och hon inledde starkt, men tappade tid på slutet.

– När man startar som fyra, som jag gjorde idag, är chansen stor att man får sitta i ledarstolen. Vid undergången vid järnvägen hamnade jag lite snett och tappade tio, femton sekunder. Det var segt när man känner att man gör mycket annat rätt.

Alva Sonesson, som kom till semifinal i knockout-sprinten igår, gjorde ett bra lopp på dagens individuella sprint. Hon tog ledningen efter att ha gjort en stark insats utan synliga misstag och slutade på en imponerande niondeplats.

– Jag är ganska nöjd men har gjort några smågrejer. Jag kände mig trött från igår. Kontrollen uppe på taket tyckte jag var den svåraste delen. Det känns som jag tagit ett steg i år, jag har haft en bra vinter.

Hanna Lundberg, som tävlar med en bruten tå, kämpade tappert men hade inte samma klipp i steget som vanligt. Trots detta blev hon bästa svenska med en femteplats.

– Fysiskt var det samma känsla som igår. Det var okej men jag hoppas på piggare ben senare på säsongen. Det är klart jag känner av tån, men med smärtlindring och adrenalin går det bra. Men jag rekommenderar ingen att göra samma om de inte fått medicinsk hjälp.

Tove Alexandersson, med sina 48 världscupsegrar, missade pallen idag och slutade sjua.

– Jag kände att jag var sliten från gårdagen. Jag hade som plan att göra ett stabilt lopp och inte göra några misstag idag. Det var för komplext med olika nivåskillnader, jag hade svårt att förstå kartan. Det var okej fysiskt men ingen gnistrande form. Igår var det bättre än jag förväntat mig men idag var det väl mer som jag hade trott innan. Jag hade hoppats på att komma hit i ett bra slag både tekniskt och fysiskt.
Tove Alexandersson springer i mål som sjua. Bild: Hugo Mattsson. 

Dagens segrare blev Natalia Gemperle. Inledningsvis gjorde hon bra vägval men tappade lite på slutet. Trots detta vann hon till publikens jubel och tog emot deras hyllningar med ett segervarv efter målgång. Detta blev hennes första världscupsseger i sprint, hennes tre tidigare världscupsegrar har varit i medeldistans, varav den senaste 2018.

– Några misstag på slutet. Jag trodde inte att jag skulle vinna eftersom det inte var ett perfekt lopp, men det var tillräckligt bra.

På andra plats blev det också schweiziskt i form av Simona Aebersold, som slutade tolv sekunder efter Gemperle. Trea kom tjeckiskan Tereza Janosikova och fyra blev Aleksandra Hornik från Polen.

Bildtext toppbild.Hanna Lundberg intervjuas av SVT efter sin femteplats på den individuella sprinten. Bild: Hugo Mattsson.

Resultat

Världscupen deltävling 2 2024, Olten, Schweiz
sprint
1. Natalia Gemperle (SUI)
2. Simona Aebersold (SUI)
3. Tereza Janosikova (CZE) 

5. Hanna Lundberg (SWE)
7. Tove Alexandersson (SWE)
9. Alva Sonesson (SWE)
11. Tilda Johansson (SWE)
13. Karolin Ohlsson (SWE)
17. Vilma von Krusenstierna (SWE)
17. Josefin Tjernlund (SWE)
20. Frida Vikstrom (SWE)
41. Emma Bjessmo (SWE)

Se alla resultat här. 

 

 

 

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter