28.04.2024

Hanna Lundberg och Isac von Krusenstierna knockout-sprintvinnare

Orientering
Moln, lätt regn och uppsprickande solsken. Söndagen bjöd på klassiskt vårväder när knockout-sprint väntade för landslagslöparna. Dagens vinnare blev till sist Hanna Lundberg och Isac von Krusenstierna. ” Vilken sprintstart. Det går ju inte att vara annat än nöjd med det här”, säger en glad Lundberg efter målgången.

Precis som under fredagens landslagstester stod kampen om segern idag mellan Hanna Lundberg och Tove Alexandersson. I fredags skiljde det fem sekunder mellan de båda löparna, idag fyra. Karolin Ohlsson skuggade tätt efter duon och sprang in på en tredjeplats, en sekund efter Tove Alexandersson. 

För Hanna Lundberg blev tävlingarna en fin start på säsongen och hon berättar att hon tog sig an knockout-sprinten nu på ett annat sätt än innan. 

– Jag tycker att jag växte in i dagen på ett annat sätt än vad jag gjorde i knockouter tidigare. Jag har känt att jag har återhämtat mig bra och fått i mig bra med energi och ja, det har varit en kul dag, summerar Lundberg. 

I fredags så var det lite mer folk, det var blött, i dag var det torrare, lite färre med folk. Hur upplevde du det?
– Ja det var lugnare idag, förutom att vi under kvartsfinalen prickat in städdagen här i kvarteret så det var ju bobbykars och krattor och gubbar och gummor. Det var en cirkus, men sen var det lugnare så det är skönt när det det blir lite mindre risk att någon annan råkar illa ut.

Hur känns det här då som start på säsongen?
– Väldigt, väldigt bra, och det är alltid skönt att få med sig bra kvitton. Och sen så får man också en skön bekräftelse på att jag nu kan träna på igen och våga gå ner lite, liksom i form så att man inte behöver känna den här stressen. Så det är skönt. 

I fredags fick Isac von Krusenstierna dela andraplatsen med Miika Kirmula. I dag sprang han in som ensam segrare.

– Skönt att få ett bra kvitto med sig nu när sprintsäsongen drar i gång. Jag har haft problem med min högerfot vilket gjort att jag inte kunnat springa i skog som jag velat, så skönt att träningen på hårt underlag gett resultat, säger von Krusenstierna.

Han berättar att han haft en bra känsla hela dagen, både i kvartsfinalen och semifinal och tog kommandot från start till mål. Finalen blev lite mer växlande kring vem som drog.

– Men så var det lite längre sträcka till sjuan tror jag det var, och sen var det bara gasa järnet till mål. Riktigt skönt och en bra start på säsongen. 

Kalle Dalin, förbundskapten summerar fredagen och söndagen:

– På fredagen var det ett härligt Edinburgh-sommarväder med regn och plus tre grader, så det var väl bra för då var det inte så mycket folk ute i terrängen, även om det var en del. Överlag tycker att tävlingarna var riktigt bra och Centrum OK gör ett jättejobb att få till det. Jag tror att det var en relevant sprint för Edinburgh med den där storstadskänslan. Vi får inte till det på så många sprinter i Sverige och inte så många sprintträningar heller. Så det är jätteviktig för löparna att få den känslan.

Det var fina prestationer från många löpare och att kunna ta ut truppen blir ett tufft jobb.

– Några visar framfötterna riktigt rejält och några har lite oflyt, så uttagningsmässigt så blir det lite klurigt tycker jag. 

Under söndagen väntade knockout-sprint, även det i de södra delarna av Stockholm. Löparna fick själva välja vem de skulle möta i kvalet.

– Då blir det lite rättvisare, de får springa till sig sin valposition i kvalet och så får man välja vilket heat man vill springa och då blir det kanske lite rättvisare än om du bara lottar det.

– Det finns jättemycket att lära sig i en sådan här sprint och jag tror att även om den är väldigt teknisk med mycket små häckar och småhus och innergårdar så tror jag att knockouten i Edinburgh kommer bli någonting liknande, kanske lite mer tekniskt än vi är vana vid. Så att de som har hanterat det här bra, de tror jag kan hantera ett VM i Edinburgh.

Men, det är en smal väg dit för löparna. Nio damer, åtta herrar kommer att springa knockout i Olten i Schweiz. Och sedan därifrån så ska det väljas ut tre damer och tre herrar som springer VM. Utöver det har dock två damer har friplats: Tove Alexandersson och Sara Hagström. Tove i knockout-sprint som regerande världsmästare och Sara i sprint som regerande Europamästare.

Resultat final, Dam A:

1, Hanna Lundberg, OK Renen, 8:22     

2, Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, +0:04

3, Karolin Ohlsson, Järla Orientering, +0:05

4, Emma Bjessmo, IFK Lidingö SOK, +0:11

5, Eef Van Dongen, Västerviks OK, +0:13

6, Alva Sonesson, Falköpings AIK OK, +0:21

Resultat final, Herr A:

1, Isac von Krusenstierna, OK Kåre, 7:23                           

2, Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro OK, +0:03

3, August Mollén, OK Denseln, +0:06

4, Axel Granqvist, OK Ravinen, +0:07

5, Gustav Bergman, OK Ravinen, +0:08

6 Max Peter Bejmer, IFK Göteborg Orientering, +0:43

Komplett resultatlista hittar du här:

https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=49925&groupBy=EventClass

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter