Jubel över mållinjen. Fr.v. Victoria Hästad Björnstad, Elin Månsson, Sara Hagström, Simona Aebersold och Miri Thrande Ödum.

Bild: Tilda Andersson.

20.05.2023

Historisk dubbelseger för IFK Göteborg

Orientering
IFK Göteborgs damer gjorde något historiskt när de tog en dubbelseger på Tiomilas damkavle på lördagseftermiddagen. Sara Hagström avgjorde för blåvitt på slutsträckan när hon gick ikapp och förbi andralagets Ingrid Lundanes. – En väldigt häftig upplevelse, säger Sara Hagström.

Ut på sista sträckan var det fördel för IFK Göteborgs andralag med Ingrid Lundanes och fjolårsvinnaren Nydalens SK med Tone Lye. Sara Hagström i IFK:s förstalag gick ut 58 sekunder efter.

Till en början så tappade också Hagström några sekunder på Lundanes.

– Jag var lite osäker till ettan och till tvåan kände jag att jag bara gick in för att jaga kapp. Det är ingen bra taktik. Jag fick påminna mig ”nu ska jag bara göra min egen orientering”. Jag tyckte ändå jag sprang väldigt fort i början, så jag blev lite förvånad att jag kom ifatt så sent. Ingrid är riktigt stark, säger Sara Hagström.

Nydalen försvann i matchen sedan Tone Lye bommat vid sjätte kontrollen. Då var frågan om det var blåvitts första- eller andralag skulle vinna.

– Det var coolt att springa ihop med Ingrid där på mitten. Jag hade också förstört min karta när jag ramlat så det var lite tur att vi kom ihop där. Jag hade svårt att läsa kartan kring kontrollerna mitt på banan där det var detaljerat, berättar Sara Hagström

Sedan var Hagström offensiv i kampen mot Lundanes på andra halvan av slutsträckan.

– Jo, även om jag vet att jag har en bra spurt så ville jag helst inte avgöra där ute  i skogen, säger Hagström.

Vad säger du? Ni har aldrig vunnit förut och så tar ni en dubbel?
– Det är fantastiskt! Ska man göra det ska man göra det rejält.

Ingrid Lundanes passerade mållinjen bara 16 sekunder bakom och var en glad tvåa.

Hur var det att kämpa mot Sara på slutsträckan?

– Det var jättekul! Men jag var riktigt nervös från start.Hela vägen till startpunkten så sa jag till mig själv: ”lugna ner dig, lugna ner dig”. Det var en enkel första kontroll och när jag spikade den så kändes det bra. Sedan var det bara att kämpa på.

– När Sara kom halvvägs så försökte jag hänga med och det gick ju nästan.

Redan efter tre sträckor såg IFK Göteborgs förstalag ut som klara segrare. Elin Månsson gick ut med en ledning på 2.37 före fjolårsvinnaren Nydalens SK. IFK:s andralag var då sjua, 6.05 efter.

Men inledningen på sträcka fyra blev en mardröm för Elin Månsson.

– Jag fick ettan jättebra och säkrade upp till tvåan, fick stigen och grömområdet och skulle bara gå ner och ta sänkan. Första gången gick jag för långt och kom till en annan kontroll. Jag insåg det snabbt och vände tillbaka till sänkan där stenskravlet är men jag bara… ”det finns ingen kontroll här”. Jag gick upp och ner igen och såg att jag var rätt, berättar Elin Månsson.

Elin såg Anne Margrethe Hausken Nordberg i Nydalen och såg att hon sedan sprang iväg.

– Jag bommade också den lite grann, kanske en minut. När jag tog den så försökte jag smyga iväg så inte Elin skulle se att jag stämplat, berättar Hausken Nordberg.

– Jag sprang dit hon var men såg den inte ändå och fick gå ut till vägen igen. Jag måste varit en meter ifrån den. Så kom Sanna och jag bara hoppades att hon skulle ha den kontrollen, berättar Månsson.

– Jag bara försökte bita ihop och fick trean före Sanna och så var vi ihop några kontroller innan vi hade olika gafflingar, fortsätter Månsson.

När segern väl var klar så var det en mer lättad och glad Elin.

– Det känns jättestort, verkligen. Självklart är det kul att vara i det segrande laget men det hade ju inte spelat någon roll vilket av lagen som vann. Jag är superstolt över allas prestationer idag.

Sanna Fasth som gjorde en toppinsats på fjärde sträckan i Göteborgs andralag och förde upp laget i ledning sa så här efter sin insats:
– Det är klart att man vill fightas om platserna i förstalaget men jag hade ju varit skadad de senaste månaderna. Jag kan ju inte förvänta mig att ta en plats när jag inte kunnat visa något på tävling. Det var så kul idag att jag kunde springa så bra. Så härligt att bara vara ute i skogen igen. Jag har längtat så.

Miri Thrane Ödum som växlade först efter andra säger så här efter triumfen:
– Det här är något vi bara drömt om. Det var helt magiskt att springa tio stycken över mållinjen. Alla tio kunde ha platsat i förstalaget.

IFK Göteborgsledaren Fredrik Löwegren sken ikapp med sin klubbkompisar efter dubbelsegern.

– Helt otroligt! Islossning kan man väl säga. Vi visste ju att vi hade två otroligt starka lag men att alla tio skulle springa så bra är fantastiskt, säger Löwegren.

Spänningen när Elin Månsson bommade kommenterar Löwegren så här:
– Hon var jättestark. Hon var i den där sänkan tre gånger utan att se kontrollen. Att hålla ihop det efter det är mycket bra gjort.

Jubel efter historiens första dubbelseger i Tiomilas damkavle. Foto: Tilda Andersson.

Resultat

Damkavlen: 1) IFK Göteborg Orientering 1, 3.59.58, 2) IFK Göteborg Orientering 2, +0.16, 3) Nydalens SK 1, +5.54, 4) Stora Tuna OK 1, +6.01, 5) Kalevan Rasti 1, +8.44, 6) OK Kåre 1, +15.12, 7) Suunta Jyväskylä 1, +15.26, 8) IGTISA 1, +15.44, 9) Halden SK 1, +16.52, 10) OK Linné 1, +16.54.

Officiellt resultat på Eventor.

Damtävlingen sträcka för sträcka

Sträcka 1:

IFK Göteborg fick en smakstart på tävlingen när Victoria Hästad Björnstad växlade först, elva sekunder före Hanna Lundberg, OK Renen.

– Det här var helt fantastiskt. Jag har varit nervös i två dygn. Vi har ju ett så bra lag och få sätta startskottet så här är så skönt, berättade Victoria Hästad Björnstad.

– Det var 95 procent bra och 5 procent inte alls bra. Jag hade velat göra bättre men jag är nöjd snart, sa Hanna Lundberg.

De sju första lagen var inom en och en halv minut och var i tur och ordning: Hiidenkiertäjät, IGTISA, Nydalen, OK Kåre och Göteborg-Majorna. Västerviks Lena Eliasson-Lööf var fyra till växling men hade felstämplat. Så också Pan-Kristianstads Alva Björk som var 20:e till växlingen.

Sträcka 2:

IFK Göteborg höll ledningen på andra sträckan genom Miri Thrane Ödum men där bakom sprang Helena Karlsson för Nydalens SK start och plockade in minuten och växlade som tvåa, bara åtta sekunder bakom Thrane Ödum.

– Det gick bra förutom ett litet misstag. Jag såg ingen alls på väg till första, som var ganska långt. Sedan såg jag Miri där jag missade lite så tydligen var jag före där. Sedan höll jag jämna steg med henne, berättade Helena Karlsson.

IGTISA växlade trea, 1,22 efter och Matilda Eriksson förde fram OK Kåre två placeringar och växlade 3.06 från tät strax före Kalevan Rasti och IFK Göteborgs andralag med Johanna Källvik Leufvén.

Sträcka 3:

Simona Aebersold såg ut att avgöra hela tävlingen när hon gick ifrån Nydalens Alice Hugosson och växlade 2.37 före. Ner till ytterligare sju lag var det då runt sex minuter.

– Jag missade på trean och såg Nydalen där också. Sedan sprang vi tillsammans några kontroller innan hon sprang lite ner och jag gick rakt på. Sedan gick det bra, berättar Aebersold.

– Vi bommade båda vid tredje på varsitt håll. Den missen tog lite på självförtroendet så jag slkäppte henne lite för mycket några kontroller senare. Men jag höll ihop det bra. Det var ett stabilt lopp, säger Hugosson.

Sträcka 4:

Elin Månsson fick det tufft när hon inte fick fatt på andra kontrollen fast hon var precis intill den. Anne Margrethe Hausken Nordberg i Nydalen smet förbi och Sanna Fast i Göteborgs andralag hade här plockat in hela sex minuter på Månsson. Fasth fortsatte att jaga och nådde ifatt Hausken Nordberg på slutet och var fem sekunder före till växling. Månsson var 58 sekunder efter på tredjeplatsen.

Sträcka 5:

Ingrid Lundanes i IFK Göteborg lag 2 startade slutsträckan starkt och var inledningsvis lite snabbare än jagande Sara Hagström. Tone Lye missade vid sjätte kontrollen och tappade där chansen att slåss om förstaplatsen. En offensiv Hagström tog över kommandot på slutet och grejade segern till IFK Göteborgs förstalag 16 sekunder före andralaget.

Där bakom jagade Tove Alexandersson hårt för Stora Tuna OK och nådde sånär ifatt Nydalen på slutet och var bara sju sekunder efter över mållinjen. Nära tre minuter där bakom förde Marika Teini Kalevan Rasti till femteplatsen. Lisa Risby spurtade in OK Kåre som sexa strax före Suunta Jyväskylä och IGTISA.

Elena Roos, Haldens SK, spurtade bäst i klungan med lag från placering nio till till 14. Där bakom följde i tur och ordning: Johanna Ridefelt OK Linné, Andrea Svensson OK Tisaren, Lina Strand Göteborg-Majorna, Amanda Kleijn Södertälje-Nykvarn och Minna Kauppi Lahden Suunnistajat-37.

Bildtext toppbild. Jubel över mållinjen. Fr.v. Victoria Hästad Björnstad, Elin Månsson, Sara Hagström, Simona Aebersold och Miri Thrande Ödum. Foto: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Veronika Kalinina stämplat i mål som segrare i D21
Hector och Kalinina är svenska mästare i nattorientering
Fler nyheter