Stora Tuna OK Jukola

Bild: Tilda Andersson

16.06.2024

Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola

Orientering
Stora Tuna OK levererade en imponerande prestation på Jukola och vann för femte gången i rad. Laget segrade överlägset med en segermarginal på elva minuter och 48 sekunder före OK Linné.

För femte gången i rad segrade Stora Tuna OK på Jukolakavlen i Finland. Laget imponerade sträcka efter sträcka och låg i ledningen från första till sista sträckan. Tidigare under lördagseftermiddagen tog damerna i klubben hem Venlakavlen, och på söndagsmorgonen var det dags för herrarna att korsa mållinjen som segrare.

Samma bedrift lyckades Stora Tuna med även på Tiomila tidigare under våren, och det kan konstateras att Borlängeklubben dominerar de stora stafetterna på ett imponerande vis.

Starten på Jukola 2024. Bild: Tilda Andersson.

Olle Kalered inledde stafetten för Stora Tuna OK med bravur. Han växlade som sjua på sträckan i tätklungan, endast 18 sekunder bakom. Snabbast på den prestigefulla förstasträckan var norrmannen Mats Eidsmo för NTNUI, tätt följd av Jonas Andersson, Kils OK. 

– Jag kände mig självsäker innan start, det är bara orientering. Jag hade bra kontroll på kartan och det kändes bra fysiskt, berättar Kalered.

På den andra sträckan förde Joakim Svensk upp laget i ledning tillsammans med Helsingin Suunnistajats Topi Syrjäläinen. IKHP Huskvarnas Simon Harden gjorde en fantastiskt fin sträcka och växlade som trea, en minut och 46 sekunder bakom Stora Tuna.

– Jag fick en perfekt startposition i förstaklungan. Över lag var det ett bra stafettlopp. Jag försökte fokusera på tekniken och inte göra några stora misstag. Första delen var okej fart och på den sista delen gick det fortare. Jag är jätteglad att jag höll ledningen in i mål, säger Joakim Svensk.

Joakim Svensk på väg mot växel på den andra sträcka. Bild: Tilda Andersson. 

Joakim Svensk växlade över stafettpinnen till lillebror Jesper Svensk som utökade ledningen på ett fint sätt. Han växlade hela 7 minuter och 37 sekunder före OK Linné, som tack vare Rassmus Anderssons lopp seglat upp på en andraplats.

– Jag hade en bra startposition. Jag är väldigt bekväm med min teknik och det var kul att vara i täten och bara fokusera på min egen orientering. Jag gjorde ett litet misstag men annars var loppet väldigt bra.

Efter tre sträckor i skymning och mörker var det dags för Ville Johansson att ge sig ut på den 9,6 kilometer långa fjärdesträckan. Lucas Basset, OK Linné, tog in några minuter på Stora Tuna men ledningen var fortfarande ohotad med fem minuter och 34 sekunder.

– Det var ett gyllene utgångsläge, jag försökte hålla mig lugn och lyckades med det. Jag är nöjd med loppet.

Femte sträckan sprang Henrik Johannesson för Stora Tuna. Likt resten av killarna i laget genomförde han den med bravur.

– Det var ett inspirerande utgångsläge. Jag ville trycka på de lättlöpta delarna och sakta ned när det var svårare partier. Det tycker jag att jag lyckades med.

På den sjätte sträckan var det dags för ännu en broder Svensk att ge sig ut i morgondimman. Viktor utökade ledningen ytterligare och kunde växla ut Emil Svensk åtta minuter och 26 sekunder före närmast jagande OK Linné.

– Alla före mig sprang så bra så jag försökte ta det lugnt i de svårare delarna och det gick bra.

På ankarsträckan hade Stora Tuna suveräna Emil Svensk, som ohotat kunde genomföra sitt lopp utan misstag, trots att landslagskollegan Albin Ridefelt jagade på behörigt avstånd bakom. Segermarginalen till OK Linné skrivs in i historieböckerna som elva minuter och 48 sekunder. Otroligt imponerande av laget från Borlänge i Dalarna.

– Det var kul att vakna och se att vi låg i ledning. Mitt eget lopp var bra, jag försökte trycka hårt men inte för hårt.


Stora Tunas segerlag. Från vänster: Henrik Johannesson, Viktor Svensk, Joakim Svensk, Olle Kalered, Ville Johansson och Jesper Svensk. Bild. Tilda Andersson.

Resultat: 
1. Stora Tuna OK, SWE. 
2. OK Linné, SWE 
3. Ikaalisten Nouseva-Voima

Komplett resultat.

Text: Tilda Andersson. 

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson på väg mot klar seger i kvalet på VM-sprinten.
Alla svenskar vidare från VM-sprintens kval
Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
Fler nyheter