Jonatan Gustafsson under SM i sprintstafett i Lund.

Bild: Johan Trygg.

30.05.2023

Höstens EM-tester sker i Avesta

Orientering
Det var tänkt att testloppen inför sprint-EM i Italien skulle ske på plats i Italien. Så blir det inte. Ett samlat landslag ville spara på resdagar och minska miljöpåverkan. Testerna genomförs istället i Avesta helgen 2-3 september.

Just nu är sommarens skogs-VM i Schweiz i stort fokus för landslagslöparna. VM-tester genomförs i Schweiz 3:e, 4:e och 6:e juni. Men efter VM så styrs fokus om mot sprint-EM i Italien som avgörs 4-8 oktober i Trentino och Veneto. För de som är mer sprintspecialister ligger kanske tankarna redan nu på EM-tävlingarna i Italien.

För att kvalificera sig till sprint-EM blir bland annat testloppen 2-3 september viktiga. Från början var som sagt planen att arrangera EM-testerna i Italien. Det förslaget möttes dock av ett samlat landslag som ville spara på resdagar och minska miljöpåverkan.

– Vi i landslagsledningen är väldigt glada att Dalaportens OL arrangerar dessa tester och vi hoppas att det ska bli spännande tävlingar, säger den sprintansvarige förbundskaptenen Kalle Dalin.

I Avesta blir det en tvådagarstävling i och omkring Avesta med en individuell sprint på lördagen och en knockout-sprint på söndagen.

Det är Kalle Dalin själv som är banläggare till testloppen.

– Vi hoppas få till så bra banor som möjligt. Det är ju inte Italien men tävlingarna ska ge ett bra underlag inför uttagningarna, säger Dalin.

Mats Lundberg som är tävlingsledare ser också fram emot EM-testhelgen:
– Vi hoppas och tror att vi kan få till roliga och utslagsgivande banor här i Avesta. Såklart är det inte riktigt Italienlikt, men det finns nog inte på så många platser i Sverige ändå, säger Lundberg med ett leende på läpparna och hälsar välkommen till Avesta i september.

Bildtext toppbild. Svenske mästaren på sprint 2023 och fjolårets VM-trea på knockout-sprint, Jonatan Gustafsson, är en av löparna vi får se vid EM-testerna i Avesta första helgen i september. Foto: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

240419 TSK Tildaandersson3
Tullinge SK är flest på Tiomila
240413 Smnatt Simonhector Hugomattsson
Simon Hectors väg till första SM-guldet som senior
st tuna vinner
IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan
Fler nyheter