st tuna vinner

Bild: Hugo Mattsson

14.04.2024

IFK Göteborg och Stora Tuna OK vann den andra deltävlingen i Stafettligan

Orientering
Stigtomtakavlen som var den andra deltävlingen i Stafettligan avgjordes utanför Nyköping under söndagsförmiddagen. Favoritlaget Stora Tuna OK levererade starka lopp och tog hem segern i herrklassen, medan IFK Göteborg segrade i damklassen.

Damstafetten

Starten för damstafetten
gick kl. 21:15, och det var cirka 60 lag som gav sig ut i nattens mörker på första sträckan. OK Kåre med Vilma von Krusenstierna tog karaktäristiskt täten direkt vid startpunkten och växlade även först tillsammans med Erika Källvik Leufvén från IFK Göteborg. Tätklungan som växlade inom 19 sekunder bestod av sex lag, och bakom var det tätt mellan lagen med 45 lag inom tio minuter.

På den andra sträckan sprang Magdalena Olsson från Stora Tuna OK ikapp tätgruppen. IFK Göteborgs förstalag med Johanna Källvik Leufvén växlade som tvåa 21 sekunder efter Olsson. Efter två nattsträckor tog damstafetten en paus för att återuppta med en jaktstart på morgonen.

Bildtext: Starten på damstafetten, foto Hugo Mattsson

På den tredje sträckan sprang Eleonora Alinder bra och förde upp Göteborg-Majorna OK till täten. Närmast bakom Alinder var IGTISA, två sekunder efter med Sandra Grosberga på den tredje sträckan. IFK Göteborg fortsatte springa bra och kom in som trea endast sexton sekunder efter. Fjärde lag in var Västerviks OK, 40 sekunder efter. 

Den fjärde sträckan var rak, utan gafflade kontroller och bjöd in till hög fart. Den danska landslagslöparen Ida Agervig Kristiansson sprang fort och plockade en placering och gav IFK Göteborgslag det bästa möjliga utgångsläget inför den avslutande sträckan. Eva Örnhagen Jørgensen från Göteborg-Majorna OK växlade som tvåa, 31 sekunder bakom landslagskompisen Agervig Kristiansson. Bakom dessa lag tappade konkurrenterna några minuter på den femte sträckan.

På den sista sträckan blev det en kamp mellan Elin Månsson från IFK Göteborg och Lina Strand från Göteborg-Majorna OK. Månsson höll undan för Strand och utökade segermarginalen med tre och en halv minut. Strand förde in Göteborg-Majorna OK på en fin andraplats och IGTISA kom trea.

Bildtext: Topp tre i den andra deltävlingen av Stafettligan, foto Hugo Mattsson

Herrstafetten


I herrkavlen var det stjärntätt där de flesta klubbarna hade axlat sina bästa lag för det sista genrepet inför Tiomila om tre veckor.

förstasträckan var det Stora Tuna OK som tog kommandot direkt och redan efter halva banan hade Viktor Svensk kopplat greppen och fått en lucka helt solo. Bakom honom var det Simon Imark, Tullinge SK som även han lyckats ta sig loss från det övriga startfältet på strax över 100 pannlampsbeklädda löpare. Och det gick undan! I mål på den dryga nio kilometer långa banan var Viktor Svensk på snabba 49.03, 52 sekunder före Imark och 2.05 före Orions Tim Johansson.

– Så länge man hade koll så är det inte svårt, men det är ju väldigt svårt om man tappar bort sig, sa Svensk efter målgång.

Imark SvenskBildtext: Simon Imark och Viktor Svensk samtala efter målgång på den först sträckan, foto Hugo Mattsson.

andrasträckan gick Tunas Henrik Johannesson ut och förvaltade utgångsläget med bravur och kunde dryga ut ledningen något. Henrik skickade ut Anton Forsberg i en ledning på 2.31 före Farum Tisvilde OK.

Nu var det dags för den tredje och sista nattsträckan som också är rak. På denna sträcka skulle det hända saker. Forsberg jagades nu av en grupp med IFK Umeå, OK Kåre, IFK Göteborg som sekund för sekund knaprade in tid och var bara halvminuten efter i mål. En av löparna i den jagande klungan var Karl Walheim för OK Kåre som var överraskad att de hade plockat in tid.

– Det var ett väldigt bra lopp. Vi tvekade lite till ettan och någon sträcka där det var långt skrå upp till kontrollen, där vi fick tvärnita för att läsa in oss. Det gick så fort det går, säger Walheim efter målgång.

Natt blev till dag och på den fjärde sträckan skickade Stora Tuna ut nästa broder Svensk, Jesper som lyckades dryga ut med några sekunder och växlade över till storebror Joakim Svensk som gick ut 52 sekunder före IFK Göteborg och Farum Tisvilde.

Joakim gjorde en stabil stabil inledning på den femte sträckan och efter de första gafflingsalternativen hade avståndet växt till det dubbla. Detta läge förvaltade han sedan in i mål och släppte ut sista brodern Svensk, Emil, i en ledning på strax över två minuter.

Emil som hade de långa gafflingsalternativen i början av banan tappade en del tid till bland annat OK Ravinens Gustav Bergman men kunde efter det hålla bakomvarande lag på behagligt avstånd och föra Stora Tuna OK till sin första vinst i Stafettligan. Tvåa blev OK Ravinen bara 55 sekunder efter och IFK Göteborg på en tredjeplats.

Bildtext: Topp tre i den andra deltävlingen av Stafettligan, foto Hugo Mattsson.

GPS-Tracking hittar ni här

Fullständiga resultat

Resultat Stigtomtakavlen (Stafettligan, #2)
Herrar:
1) Stora Tuna OK 1, 4.27.35
2) OK Ravinen 1, 4.28.30
3) IFK Göteborg Orientering 1, 4.28.56
4) OK Kåre 1, 4.30.35
5) OK Linné 1, 4.32.18
6) Södertälje-Nykvarn OF 1, 4.33.40
7) OK Orion 1, 4.38.26
8) Växjö OK 1, 4.38.54
9) OK Kolmården 1, 4.39.44
10) Tyrving IL 1, 4.41.09.

Damer
 1) IFK Göteborg Orientering 1, 3.14.49
2) Göteborg-Majorna OK 1, 3.18.23
3) IGTISA 1, 3.22.43
4) Västerviks OK 1, 3.22.44
5) Eksjö SOK 1, 3.24.04
6) IFK Göteborg Orientering 2, 3.24.15
7) OK Kåre 1, 3.26.38
8) IFK Göteborg Orientering 3, 3.26.57
9) OK Linné 1, 3.28.15
10) Nyköpings OK 1, 3.28.28.

Toppbild: Stora Tuna OK springer I mål som Segrare av Stigtomtakavlen 2024.

Text: Tilda Andersson och Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Jonatan Gustafsson tillsammans med segraren Joey Hadorn och trean Tuomas Heikkilä.
Stark andraplats för Jonatan Gustafsson i världscupen
Schweiz Världscup Kval 24 Maj Hugo Mattsson 4282
Tio svenska löpare vidare från kvalet i knockout-sprinten
Fler nyheter