Tiomila 2023 nattorienterare

Bild: Tilda Andersson

15.09.2023

Intensiv tävlingshelg med natt-SM, Swedish League-avslutning och MTBO-SM

Orientering
Fredagskvällen bjuder på SM i nattorientering på Södra Berget i Sundsvall och Swedish League avslutas med jaktstart på söndag. Under helgen går även SM i MTBO av stapeln i Göteborg.

SM i nattorientering, 15 september

Klockan 20:30 ikväll tar de första av totalt 286 löpare sig an skogen på Södra Berget i Sundsvall. Många som har sprungit där beskriver det som detaljrikt, utmanande och kuperat. Allt pekar på en spännande webbsändning och GPS-tracking under kvällen. Följ SM-natt här.

Efter en intensiv sommar med internationella tävlingar saknas flera landslagslöpare i startlistorna för natt-SM. En del befinner sig på träningsläger inför EM i Italien om två veckor, medan andra förbereder sig för Lidingöloppet nästa vecka.

Trots färre anmälda till natt-SM finns starka namn med i startfältet, såsom Rebecka Heinrup, som vann Ultra-SM i somras, och Elin Månsson som ligger trea i Swedish League. Bland herrarna är Simon Imark, Viktor Svensk och Anton Johansson starka namn inför natten. 

För löparna är SM också sista chansen att samla poäng inför söndagens Swedish League-avslutning på söndag.
Andrea Svensson leder Swedish League som avgörs med jaktstart på söndag, fotograf: Tilda Andersson 

Final i Swedish League, 17 september

Efter en vilodag gör eliten upp om Swedish League-titeln. I startlistorna återfinns orienteringens allra största affischnamn Tove Alexandersson och Gustav Bergman.

Under våren och sensommaren har seniorer och juniorer samlat poäng från nio deltävlingar. SM-natt utgör den tionde och sista deltävlingen före söndagens final. De sex bästa resultaten av totalt tio räknas inför finalen, som består av en jaktstart baserad på tidigare poäng. Varje poäng motsvarar en sekund i finalen. Även de utan poäng får delta men startar i en vågstart 2 min efter de sist startande i jaktstarten.

Inför helgens final leder Andrea Svensson damklassen och Gustav Bergman herrklassen. Se ställningen i Swedish League här.


I helgen avgörs SM i MTBO i Göteborg, Fotograf: Mia Eronn 


SM i MTBO, 16-17 september

Under helgen avgörs SM i MTBO i distanserna i sprint och långdistans. Det är första gången tävlingarna hålls i Göteborg, mer specifikt i Mölndal, med FK Herkules och Tolereds AIK som arrangörer.

270 cyklister har anmält sig, och mästare kommer att koras i åldersklasserna från 14 till 75 år. Terrängmässigt kommer deltagarna att få känna på västsvensk terräng med både lite tuff kupering och stor variation i stigsystemets cyklingsbarhet. Tävlingarna är också en del av Svenska Cupen MTBO och Svenska VeteranCupen MTBO.

Sprinten inleds kl. 15.00 på lördagen, medan långdistansen startar kl. 10.00 på söndagen. Läs mer om tävlingarna här.


Råd till arrangörer och orienterare gällande Afrikansk svinpest. 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter