Isac von Krusenstierna är medaljkandidat både lördag och söndag under Sprint-SM i Västerås. Bilden är från stafetten i fjol.

Bild: Johan Trygg

27.06.2024

Isac von Krusenstierna siktar på SM-guld i sprintstafett – efter missad VM-plats

Orientering
På helgens Sprint-SM i Västerås finns det goda medaljmöjligheter både lördag och söndag för OK Kåres Isac von Krusenstierna. Isac har lagt besvikelsen över att inte få en ordinarie plats till VM bakom sig. I helgen ser han inte minst fram emot söndagens stafett. I fjol blev OK Kåre tvåa. Räcker det till guld med Isac på slutsträckan i år? Du ser SM-tävlingarna live i SVT både lördag och söndag.

Sprintvärldsmästaren från 2021, Isac von Krusenstierna, var rejält besviken när han inte fick en plats till knockout-sprinten på VM efter att vunnit det svenska VM-testet i just knockout-sprint. Isac åker med som reserv till VM i Skottland om en dryg vecka.

– Luften gick ur mig lite när beskedet kom. Jag var förbannad i två dagar sedan släppte jag det. Jag är inte den som går runt och ältar, berättar Isac och fortsätter:

– Jag var ganska kritisk till uttagningen när den kom ut. Jag var ganska tydlig till förbundskaptenen vad jag kände och tyckte. Sedan är det inget att gå runt och vara bitter över. Det är bara att gå vidare.

Förbundskaptenen är ju som bekant Isacs klubbkompis i OK Kåre, Kalle Dalin.

– Jag är besviken på uttagningen i sig, jag är inte arg på Kalle som person. Det vet han om också. Det ska ändå bli kul att åka med till VM. Vi får se om jag får chansen eller inte.

Hur blir det att förbereda sig som reserv?
– Det blir speciellt. Jag har aldrig varit med som reserv på ett mästerskap förut. Jag kommer åka dit med inställningen att jag inte får springa men ändå vara redo om jag får chansen.

Det kommer också ett EM i skog i höst där det finns platser kvar att slåss om på de två första etapperna på O-Ringen

– Jag hamnade lite i det dilemmat också. Om jag skulle styra om mot skog med tanke på att det troligtvis inte blir VM. Men jag känner att jag skulle ångra mig om jag sedan ändå får chansen på VM och då inte är förberedd, säger von Krusenstierna.

– Så jag kommer ta O-Ringen som det kommer. Jag har också problem med min högerfot som strulat hela våren. För foten är det också bra att jag inte hoppar in i skogen nu. Det är problem med senan på min högerfot. Jag får ont så fort jag springer i skogen.

Vid helgens SM-tävlingar i Västerås väntar hårt underlag och Isac blir förstås att räkna med i den individuella medaljkampen på lördag såväl som med sina klubbkompisar på söndagens stafett.

Hur känns formen inför helgen?
– Rätt okej. Jag har laddat med några snabbare sprintträningar senaste veckan. Klubben har fixat sprintträningar så jag har fått in specifika pass.

I fjol blev OK Kåre tvåa på stafetten i Lund med kvartetten Joel Golsäter, Vendela Söderqvist, Isac och systern Vilma.

– Jag ser nästan mest fram emot stafetten. Vi ställer nog upp med samma lag som förra året. Vi får se om vi kan klättra upp ett steg, jag hoppas vi kan vara med och fightas om guldet. Jag tror det gynnar oss att herrarna avslutar i år, säger Isac.

Helgens SM-tävlingar startar med individuellt kval på fredag kväll. Finaler på lördag och stafett på söndag.

Sprinten ingår i Swedish League – totalställning. Totalställning U23.

Stafetten ingår i Stafettligan – totalställning dam och herr. Totalställning mix.

All fakta finns på Eventor:

Kval fredag

Final lördag

Stafett söndag

SVT sänder lördag och söndag enligt följande:

Lördag 29 juni
14:45-16:55 i SVT 1 och SVT Play

Söndag 30 juni
09:45-11:00 i SVT 1 och SVT Play

Bildtext toppbild: Isac von Krusenstierna är medaljkandidat både lördag och söndag under Sprint-SM i Västerås. Bilden är från stafetten i fjol. Bild: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Karolin Ohlsson med VM-silver och Tove Alexandersson med sitt 21:a VM-guld tillsammans med Simona Aebersold på bronsplats på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Svensk medaljsuccé på Sprint-VM – guld, silver och brons
in Regborn mot en andraplats i kvalet på knockout-sprinten på VM i Edinburgh.
Alla svenskar vidare från knockoutkvalet på VM
: Jonatan Gustafsson har ett VM-brons från 2022 att försvara på knockout-sprinten i morgon och för Alva Sonesson väntar VM-debut.
Spännande knockout-sprint avslutar VM i Skottland
Fler nyheter