Jonatan Gustafsson sträcker handen i luften efter ett nytt SM-guld i sprint.

Bild: Johan Trygg

29.06.2024

Jonatan Gustafsson försvarade SM-guldet i sprint

Orientering
Han var en av huvudfavoriterna och motsvarade förväntningarna. Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro, vann SM-guld i sprint för andra året i rad. Segermarginalen blev 16 sekunder till Emil Svensk, Stora Tuna OK.

Jonatan Gustafsson gick ut sist startfältet efter sin kvalseger i går och fick direkt bra indikationer på att det gick både fort och rätt.

– Jag kom in bra i loppet och såg tidigt att jag närmade mig Martin (Regborn) som startade en minut före, berättar Jonatan.

– Jag var lite optimistisk efter skogskontrollerna, det var lite svårt att se vägvalen tyckte jag. Men nu i efterhand var det ändå bara ett vägval. Jag kan inte säga att jag gjort något större misstag. Det flöt på och jag hade bra känsla.

På VM i Skottland är det inte individuell sprint som väntar för Jonatan utan knockouten som han tog brons i för två år sedan.

Vad betyder det här formbeskedet inför VM?
– Jag gick in mot SM med bra självförtroende och jag kan ju inte säga att jag fått sämre efter i dag.

Silvermannen Emil Svensk var nöjd efter andraplatsen.

– Det var ett bra lopp, berättar han.

Vad säger du om banan?
– Det var roligt och intensivt hela tiden. Jag försökte springa med lite framförhållning på några sträckor men det straffade sig direkt men några småmissar. Det var verkligen så att man fick ta en sträcka i taget.

För Emil så väntar alla tre distanser på VM.

Hur är formen in mot VM?
– Jag hoppas kunna få lite bättre tryck i benen när det är dags.

Emil Svensk spurtar in som silvermedaljör följd av åttan Benjamin Näslund.

Isac von Krusenstierna kom i mål på bronsplats men blev senare diskad för att ha hoppat över en mur (se kartklipp nedan) som inte fick passeras på väg mot näst sista kontrollen. Det var inget han själv märkte under loppet. Någon som sett sändningen på TV hade noterat det och därmed med det ingen medalj för OK Kårelöparen.

Här sprang Isac von Krusenstierna där det inte var tillåtet.

Bronset gick istället till Gustav Bergman som var 26 sekunder bakom vinnaren och tio sekunder före klubbkompisen Axel Granqvist på fjärde plats. Martin Regborn var 50 sekunder efter på femte plats.

– Det var kul och bra orientering i dag. Jag grämer mig lite över en miss till 18:e. En klassisk grej när man läser framåt och glömmer att orientera där man är. Jag skulle runda höger men rundade för tidigt. Det gjorde tio-femton sekunder så där gick silvret, konstaterar Gustav.

– I övrigt var det bra. Jag fick en positiv känsla efter att ha slitit med träningen de senaste två veckorna. Jätteskönt med ett steg framåt i dag, säger Gustav som just ska springa individuell sprint på VM.

Text: Johan Trygg.

Resultat

2024-06-29 SM, sprint (Swedish League, #6), final

H21 Final, 3 160 m: 1) Jonatan Gustafsson, KFUM Örebro OK, 16.17, 2) Emil Svensk, Stora Tuna OK, +0.16, 3) Gustav Bergman, OK Ravinen, +0.26, 4) Axel Granqvist, OK Ravinen, +0.36, 5) Martin Regborn, Hagaby GoIF Örebro, +0.50, 6) Tim Robertson, Bromma-Vällingby SOK, +0.59, 7) August Mollén, OK Denseln, +1.02, 8) Benjamin Näslund, IFK Umeå, +1.17, 9) Jens Rönnols, Järla Orientering, +1.52, 10) Simon Harden, IKHP Huskvarna, +2.00.

Komplett resultat

Bildtext toppbild: Jonatan Gustafsson sträcker handen i luften efter ett nytt SM-guld i sprint. Bild: Johan Trygg.

 

 

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter