Jonatan Gustafsson spurtarmot mål vid SM i knockout-sprint i Göteborg 2022.

Bild: Johan Trygg.

22.02.2023

Jonatan Gustafsson visar bra speed mitt i vintern

Orientering
Så här under vintern är hårdsatsande orienterare vanligtvis i grundträningsperioden inför kommande säsong. Då sticker landslagets Jonatan Gustafsson ut med att springa 3000 meter på personbästa 7.58,92 och tar sedan SM-silver på samma distans.

I somras tog Jonatan Gustafsson VM-brons i knockout-sprint och följde upp det med att bli studentvärldsmästare i sprint. Den snabblöpande Örebroaren har alltid kombinerat löpning och orientering och i vinter var målet att gå under åtta minuter på 3000 meter.

Det grejade han för några veckor sedan i Sollentuna.

– Det var riktigt kul att slå pers på 3000 meter. Jag kände ju förra året att jag närmade mig åtta minuter. Det är en cool gräns. Det var skitkul att fixa det på första loppet, berättar Jonatan Gustafsson och fortsätter:

– Det var också ett kvitto på att träningen som jag gjort har varit bra.

Efter loppet i Sollentuna blev det landslagsuppdrag i Nordenkampen i Karlstad. Något oväntat på 1500 meter.

– Jag hade inte ens koll på att det skulle vara en landskamp. De sa att med tanke på tiden på 3000 meter så skulle jag kunna prestera på 1500 också. Det var fränt att få representera Sverige där också, inte bara i orientering, säger Jonatan och lägger till:

– Det var skitkul, även om 1500 är lite annorlunda än 3000. Det är lite andra farter man behöver träna i. Jag var väl inte optimalt förberedd men jag är ändå nöjd med min insats, säger Jonatan som blev sexa på nya personbästat 3.46,53.

En vecka senare, i fredags, håvade Jonatan in ett silver på 3000 meter vid inne-SM i Malmö. I mål var han en dryg halvsekund bakom guldmedaljören Vidar Johansson men tätt före övriga i spurten.

– Det var ett fint lopp som jag gjorde bra taktiskt. Jag gick upp med ungefär en kilometer kvar och körde hårt så det inte skulle bara skulle bli bara en tvåvarvsspurt.

Jonatan är trots allt främst orienterare och vinterns fokus på att springa några 3000-meterslopp inomhus ingår i satsningen mot sprint-EM i Italien i höst.

– Det blir svårt att ta en plats till skogs-VM i Schweiz i sommar. Det blir naturligt att satsa mer mot EM. Då tror jag den här träningen jag gjort mot 3000 meter i vinter är väldigt bra för sprintorienteringen. Att man har hög maxfart och kan springa avslappnat för att kunna ha bättre kartkontakt är viktigt, fastslår han.

Även om Jonatan de senaste veckorna haft en del fokus mot banloppen inomhus har vintern handlat mycket om grundträning men med två banpass per vecka med anpassning mot 3000-fart.

– Nu blir det lite mer fokus mot starten på orienteringssäsongen och Swedish League. Det blir svårt att ta en plats till världscupen i Östfold men jag ska ge det ett försök, säger han.

När det gäller sprint och höstens EM så dock självförtroendet förståeligt nog ett eller två snäpp upp.

– Det är inte många som gör de här tiderna, konstaterar han.

Vi får väl lov att utse Jonatan till Sveriges snabbaste orienterare just nu.

Jonatan har tidigare studerat i Umeå men har nu Uppsala som bas.

– Jag läser fortfarande jägmästarprogrammet men det är ganska fritt nu när jag ska göra min master. Det har varit skönt att byta miljö och det är väldigt bra här i Uppsala. Det är ju många landslagslöpare och andra duktiga att träna med här och så hänger jag med på OK Linnés träningar.                                       

Bildtext: Jonatan Gustafsson, här vid SM i knockout-sprint i Göteborg förra året, har imponerat på banlöpning inomhus i vinter. Foto: Johan Trygg.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter