01.07.2024

JVM-brons i sprintstafett till Sverige

Orientering
Sverige öppnar junior-VM starkt och vinner bronset under sprintstafetten. ”Vi hade sjukt kul idag”, berättar en lycklig Alma Svennerud.

Sprintstafetten ägde rum i västra delen av Pilsen i Tjeckien och bjöd på en blandning av hårda och mjuka underlag. Det var länge jämnt och nervkittlande och det växlade rejält i resultatlistan under loppet.

I fjol sprang Sverige hem en sjätteplats, men i år tog man sig alltså ända upp på prispallen med ett brons.

Kvartetten som stod för bedriften bestod av: 

Klara Borg, Linus Wernström, Ludwig Rosén och Alma Svennerud. 

– Så kul! Helt fantastiskt. Jag hade tre svenska löpare före mig som hade gjort ett grymt jobb och jag startade i en bra position som sjua och kom in på varvningen sedan som fyra, berättar en glad Alma Svennerud. Hon fortsätter:

– Tyvärr gör jag en miss inne på arenan som låg inne i en amfiteater. Oerhört häftig miljö men också tuff och kuperat upp och då sprang jag till fel gaffling och fel kontroll men märkte det på väg ut.

Avslutningen blev sedan urstark, och tajt, med den rutinerade ungerskan Rita Maramarosi skuggandes tätt därefter. 

– Jag såg Maramarosi tidigare på banan, men jag kände mig stark och tänkte att jag inte ska ge upp på förhand bara för att hon är duktig och rutinerad utan att jag ska pusha allt jag kan och inte ge upp.

Orienteringen var ganska löpbetonad idag, mycket troligen för att få in löparna på den mäktiga amfiteatern.

– Det var ändå mycket nerver som spelar in när det är stafett och det gällde att springa taktiskt och lägga upp sina krafter smart. Det passade mig som är fysiskt stark, jag kände mig stark i backarna.

sprintstafett str4

Sistasträckslöparna närmar sig slutet av sträckan

Imorgon fortsätter mästerskapet med sprint.

– Det är bara att ladda om och kicka om kroppen och ha fullt fokus framåt. Det är massa roliga tävlingar framför oss.

 Tomas Yngström, junior- och seniorutvecklare och ledare på plats fyller i:

– Det var precis det här vi hade pratat om innan idag; att vi skulle springa och ha kul. Löparna tyckte det var bra och kul orientering och det var relativt lätt orientering också, därav svårt att springa i kapp positioner.  

Sverige stod för insatser genom hela truppen. Tyvärr en felstämpling i varvning för lag 3. Lag 2 slutade på inofficiell 11:e plats då endast ett lag per nation räknas.

Resultat 

Imorgon fortsätter mästerskapet med sprint. 10:00 är första start, sändningen är mellan 10:00 – 13:30 och hittas på IOF TV. Klicka här.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter