Sara Hagström och Tove Alexandersson efter dubbelseger på världscupen i Norge våren 2023.

Bild: Johan Trygg

03.10.2023

Kan Hagström utmana Alexandersson i totala världscupen?

Orientering
Inför avslutningen på världscupen vid sprint-EM i Italien så leder Tove Alexandersson 130 poäng före Sara Hagström och ser ut att gå mot sin nionde raka totalseger i världscupen. Försprånget är stort men Hagström har inte gett upp kampen på förhand. Du följer tävlingarna direkt i SVT.

Tove Alexandersson har 480 poäng, Sara Hagström 350 och på tredje plats ligger Simona Aebersold, Schweiz, med 277. En seger ger 100 poäng, andraplats 80 och tredjeplats 60 poäng. Hela poängsystemet ser du här. Två tävlingar återstår, individuell sprint i morgon onsdag och knockout-sprint på söndag.

Det är en fokuserad och taggad Tove Alexandersson som de senaste veckorna jobbat upp farten på hårt underlag och genomfört en del sprintträningar i stadsmiljö.

– Det känns bra och det ska bli kul att tävla nu, säger Alexandersson.

Du har en stor ledning i totalen. Hur tänker du inför de sista tävlingarna?
– Det känns väldigt bra att jag har en ganska stor ledning. Världscupen har varit ett stort mål för säsongen så det känns fint nu men det är fortfarande en del jobb kvar som ska göras.

Efter en säsong med skogsorientering i fokus i träningen så säger Alexandersson så här om att säsongen nu avslutas med sprint.

– Det är lite speciellt. Det har varit mycket fokus på skog hela det här året. Det är bara de sista veckorna jag riktat in mig på sprint. Det blir spännande att se hur bra jag lyckats bygga upp sprintformen på så pass kort tid.

Sara Hagström kan ordna en svensk dubbel men har inte heller gett upp i kampen om totalen.

– Det är coolt att ligga tvåa inför avslutningen. Jag hade inte väntat mig det när säsongen startade. Nu är det kul om jag kan utmana Tove om totalsegern. Det hade varit häftigt men jag vet att hon är i väldigt bra form. Det ska mycket till om jag ska lyckas med det, men jag ska göra mitt bästa, säger Hagström.

Sara ser fram emot sprint i den italienska miljön som hon känner bra efter att ha tillbringat mycket tid i landet i år.

– I italienska städer blir det trixigt och mycket att hålla reda på. Det är väldigt kul. Vissa utmaningar är dock jobbigt med sprint. Att det är mycket folk i vägen. Det kan kännas svårt att ta den platsen man behöver ta, det har jag lite problem med. Så jag hoppas att det är mycket funktionärer ute som förvarnar att vi är på gång.

När det gäller vad som väntar kart- och orienteringsmässigt så kommenterar duon så här:

– Det är väldigt tydligt allting. I Sverige kan det ofta vara ganska smått ritat och en del parkområden där det kan vara lite svårare med kartritningen. Här är det mer bara stora hus och gator och kartritningen blir tydlig, säger Tove.

– Jag tror det kan vara lite lurigare på sprintstafetten. Att det kan vara portar som ser ut att vara öppna fast de är stängda i de mindre byarna, säger Sara.

I sammandraget på herrsidan så toppar Norges Kasper Fosser 53 poäng före Matthias Kyburz, Schweiz. Gustav Bergman är trea 50 poäng bakom schweizaren. Emil Svensk och Martin Regborn ligger femma och sexa i sammandraget.

För August Mollén handlar sprint-EM dock inget om sammandraget i världscupen. Silvermedaljören från knockout-sprinten på VM i fjol gör här sitt första internationella mästerskap för året. Och som han har väntat.

– Det har varit lite speciellt nu är det är uppdelade säsonger med sprint och skog. Det har ju gått 14 månader sedan sprint-VM i fjol. Men nu är jag väldigt glad att vara på plats här och formen är bra. Kanske har jag en fördel mot en del andra som både fokuserat på skog och sprint, funderar Mollén.

Knockout-sprint är en disciplin som passar Mollén som hand i handske. Det visade han inte minst på VM i fjol. Men han har lagt mycket krut i förberedelserna för att också lyckas på den individuella sprinten som inleder mästerskapet.

– Jag vet att jag kan leverera bra även på individuell sprint om jag får till det. Sannolikheten är nog större att jag gör det bra på knockouten, men jag tror verkligen på mig själv på det individuella också.

Vad blir avgörande för att du ska lyckas?
– Att jag ska lyckas behålla lugnet. Jag har ju laddat för det här i 14 månader så man är nog rätt taggad när man ger sig ut. Att klara av att kontrollera det.

Stora delar av den svenska truppen till sprint-EM i Italien med stora leenden.August Mollén i mitten tillsammans med stora delar av den svenska EM-truppen. Bild: Hugo Mattsson.

Det är har skett några sena ändringar i den svenska trupp. Karolin Ohlsson har valt att lämna Italien då kroppen inte svarar som önskat. Josefin Tjernlund har insjuknat och missar mästerskapet. Reserver är Elin Månsson (Individuellt), Andrea Svensson (Knockout) och Alva Sonesson (Individuellt och knockout).

SVT direktsänder alla tre tävlingar under världscupfinalen och sprint-EM.
Här är TV-tiderna ni ska ha koll på:

Onsdag 4 oktober: 14.30 – 17.00. Individuell sprint i Verona
Fredag 6 oktober: 15.30 – 17.00. Sprintstafett i Soave
Söndag 8 oktober: 14.00 – 16.00. Knockout-sprint i Vicenza

Kommentatorer är Jacob Hård och Mats Troeng.

Bildtext toppbild: Sara Hagström och Tove Alexandersson har dominerat stort i världscupen och nu ska allt avgöras vid världscupavslutningen och sprint-EM i Italien. Bild: Johan Trygg.

 

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter