Karolin Ohlsson berättar för förbundskapten Anneli Östberg om sina vägval.

Bild: Johan Trygg.

15.04.2023

Karolin Ohlsson fem sekunder före Andrea Svensson

Orientering
Det blev en spännande sekundfight mellan Järlas Karolin Ohlsson och OK Tisarens Andrea Svensson på Swedish League-premiären i Valdemarsvik. Favoriten Ohlsson tog segern med bara fem sekunders marginal.

Med flera av damlandslagets löpare utanför startlistan på medeldistansen vid Swedish League-premiären i Valdemarsvik, så hade Karolin Ohlsson ett visst favorittryck på sig. Den pressen klarade Järlalöparen, men hon utmanades verkligen av Andrea Svensson.

– Den blev en jäkla duell. Men det är kul, det är så här det ska vara, säger Karolin Ohlsson efter segern.

– På det stora är jag helnöjd att jag höll ihop det. Men jag hade en lite strulig start, men det berodde mest på att jag var bortskämd och trodde det var ”touch free” på kontrollerna. Jag trodde först att jag inte hade checkat SI-pinnen i och med att det var vanlig stämpling. När jag sprang förbi andra så trodde jag först jag stämplat fel, för det kom en kontroll precis efter. Jag velade lite om jag skulle vända men tänkte ”lita på dig själv nu”, berättar Ohlsson och fortsätter:

– Jag är nöjd med att jag kom tillbaks in i loppet efter det. Sedan sprang jag jättebra fram till 14:e där jag drog lite snett. Men åter igen, jag är glad att jag räddade upp det och höll fokus på orienteringen. – Jag var lite nervös innan. Jag ville så gärna ha en bra start på säsongen.

Andrea Svensson har gjort flera bra lopp den här våren och nu var hon mycket nära att snuva Karolin Ohlsson på segern som sist startande. Men med en liten sväng alldeles på slutet så gick det inte riktigt hela vägen.

– Jag missade väldigt lite strax innan mål. Det var kanske runt fem sekunder, säger Andrea Svensson.

– Annars gick det bra. Speciellt första halvan gick väldigt bra. Sedan var det lite hackigt men jag missade inget då förrän den där sista grejen, fortsätter hon.

Andrea Svensson spurtar mot mål.

Andrea Svensson ger allt i spurten. Foto: Johan Trygg.

Du har fått en bra start på den här säsongen?
– Jo, jag har haft väldigt bra vinterträning och jag har känt att formen är där.

Det bådar gott för en världscupstart i Norge det här då?
– Ja, det hoppas jag.

Johanna Ridefelt, OK Linné, tog tredjeplatsen 54 sekunder efter vinnaren.

– Det var ett hyfsat lopp. Jag drog lite snett till någon kontroll och tappade lite tid på långsträckan tror jag. Men ett stabilt lopp var det, säger Johanna Ridefelt.

Ryggproblem inför Swedish League-premiären oroade dock OK Linné-löparen innan start.

– Senaste veckan har det varit ganska dåligt. Jag har knappt sprungit på en vecka så jag var lite osäker på om jag skulle springa överhuvudtaget i dag, eller hur långt jag skulle komma på banan. Så det här var över förväntan, berättar Ridefelt.

Bakom topptrion slutade IFK Göteborgs Elin Månsson fyra, en knapp halvminut bakom Ohlsson och som femma och sexa gjordes imponerade insatser av uppstickarna Hilda Holmqvist Johansson, IKHP och Amanda Kleijn, Södertälje Nykvarn.  

Resultat
2023-04-15 Swedish League, #1, medel (WRE) + Valdemarsviksdubbeln

W21, 5 060 m: 1) Karolin Ohlsson, Järla Orientering, 33.29, 2) Andrea Svensson, OK Tisaren, +0.05, 3) Johanna Ridefelt, OK Linné, +0.59, 4) Elin Månsson, IFK Göteborg Orientering, +1.29, 5) Hilda Holmqvist Johansson, IKHP Huskvarna, +1.47, 6) Amanda Kleijn, Södertälje-Nykvarn OF, +1.57.

Komplett resultat

Bildtext toppbild. Karolin Ohlsson berättar för förbundskapten Anneli Östberg om sina vägval. Foto: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

Pallen under världscupen i Olten
Svensk vann världscupssprinten och Regborn trea
Hanna Lundberg Olten VC
Hanna Lundberg bästa svenska på världscupsprinten
Tove Alexandersson spurtar till seger på knockout-sprinten i Olten, Schweiz.
Ny världscupseger för Tove Alexandersson – efter vass avslutning
Fler nyheter