Karolin Ohlsson spurtar mot mål vid Swedish League medeldistans i Strängnäs i oktober 2022.

Bild: Johan Trygg.

27.02.2023

Karolin Ohlsson: ”Jag har aldrig tränat så mycket förut”

Orientering
Landslagets och Järla Orienterings Karolin Ohlsson förbereder sig inför VM-säsongen 2023 med större träningsmängd än någonsin tidigare. För att klara av det har hon arbetat mindre än vanligt - och genomfört mycket alternativ träning.

Vi når Karolin Ohlsson på telefon, i bilen på väg mot norra Dalarna för snö och skidåkning.

– Jag har ju en stuga vid Idre Himmelfjäll numera. Vi är på väg dit och ska träna lite skidor inför Nattvasan på fredag. Vi blir kvar här uppe en tag efter också. Det är bra för mig att åka skidor så jag inte springer sönder mig. Det är en riskperiod i slutet på februari och början på mars, säger ”Karro”.

– Springer man lite för mycket och lite för hårt så pajar man innan säsongen. Jag tvingar mig själv att stanna kvar för mer skidåkning och annan alternativ träning, fortsätter hon.

Det har varit ett antal läger och träningsresor i vinter för Karolin Ohlsson. Hon har varit flera gånger i stugan vid Himmelfjäll för skidåkning och så på Teneriffa med några landslagskompisar strax efter nyår. Nyligen var hon i Alicante med klubben, Järla Orientering.                      

– Det har varit jättebra. Det minskar ju skaderisken när man slipper springa i snö och is. Men också få bra basorientering, säger ”Karro” om träningslägren utomlands.

2022 blev inte riktigt vad 31-åringen tänkt sig. Efter skadebekymmer tog hon sig till VM och EM men där stämde det inte riktigt. Därmed blev totalsegern i Swedish League i slutet på säsongen något som betydde extra mycket för henne. Efter en tuff kamp med flera tjejer under loppet så spurtade hon till slut hem segern före Tove Alexandersson i den avgörande jaktstarten.

– Det är intressant att så lite kan göra så mycket motivationsmässigt. Jag behövde den framgången för att orka med den extremt tuffa vinterträningen. Den där segern gjorde att jag kunde känna: ”jag har nivån ändå”, ”jag kan vara med och slåss mot de bästa”. Jag har varit så sjukt taggad hela vintern och har haft en jättebra vinterträning.

Som vi skrev om tidigare i vinter så ingår Karolin i ett landslagets långdistansprojekt. Detta har inneburit mer och annorlunda träning än vad hon gjort tidigare.

Hur har den nya träningen fungerat?
– Det har gått väldigt bra. Jag har tränat väldigt mycket mer än jag brukar.

Träningen har dock till hälften varit alternativ: skidor, cykel, crosstrainer.

– Det har varit mycket av jättelånga distanspass och så har jag kört tröskelintervaller.

– Jag har ingen toppfart just nu, men en jäkla bra grundmotor. Det kommer jag tjäna mycket på efter mars när jag drar ner mängden och börjar få upp farten. Det ska bli spännande att se, man vet ju aldrig. Just nu känner jag att jag har hållit mig frisk och jag har inte ont någonstans. Jag kan inte springa asfalt med min häl, men i skogen kan jag springa hur mycket jag vill. Jag tror det har varit bra för mig att få den här grunden.         

– Det här handlar inte bara om att jag vill bli bra på långdistans. Jag tror jag kommer utvecklas på alla distanser.

Den som följer Karolin på sociala medier har ju kunnat se att hon varit på många läger de senaste månaderna. Man kan inte låta bli att undra om hon lagt ner silversmidet.

Jobbar du något nuförtiden eller hur är det egentligen?
– Jodå, jag jobbar men det som är bra med silversmidet är ju att jag har eget företag, så jag bestämmer tider själv. Jag jobbar alltid mycket inför utställningar som är i december. Då var det jättemycket. Sedan har jag kunnat var borta mycket.

Men ligger inte på latsidan gör hon verkligen inte. ”Karro” har också pluggat KBT steg 1-utbildning på distans

– Den är jag precis färdig med, berättar hon och fortsätter:

– Tanken i år är ändå att jobba lite mindre än vad jag gjort innan. Att åka på alla läger jag behöver och få återhämtning där emellan. Ska jag vara med och slåss där uppe med de som är heltidsproffs så behöver jag det. Sedan kanske jag också behöver de där fyra timmarna på ateljén för att få utlopp för det kreativa. Men jag kanske inte ska jobba åtta timmar och träna så mycket som krävs. Då finns det ingen tid att ta det lugnt.

– Det känns som jag hitta en bra balans nu.

Vad är huvudmålet 2023?
– Jag är mest inriktad på VM, EM kommer ju sedan i höst. Just nu har jag tänkt mycket Schweiz och att orka springa i den terrängen. Det är ju väldigt tufft. Skulle jag få välja helt fritt så skulle jag absolut välja medel och stafett. Men jag vet ju hur tufft det är, så jag tränar för allt. Jag får bli glad för det jag får.

Närmast väntar dock Nattvasan över nio mil på fredag kväll.

Har du åkt förut?
– Nej, jag åkte Öppet spår för jättelänge sedan när jag var junior. Det var innan jag började satsa på orientering egentligen. Tidigare har jag bara åkt klassiskt på skidor men i vinter har jag försökt lära mig skejta. Nattvasan ser jag som en rolig utmaning och väldigt bra träning.

Bildtext toppbild: Karolin Ohlsson spurtar mot mål vid Swedish League medeldistans i Strängnäs i oktober 2022. Foto: Johan Trygg.    

Text: Johan Trygg.       

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter