Karolin Ohlsson spurtar in på upploppet i Mora på Öppet Spår.
29.02.2024

Karolin Ohlsson laddar för sprint – med 18 mil skidor

Orientering
Målet för 2024 är tydligt för Karolin Ohlsson. Det är sprint-VM i Skottland i mitten på juli. Vägen dit går via många och långa skidpass men också en hel del tröskelträning i löpskorna. Den här veckan åker hon Vasaloppets nio mil två gånger. ”Jag ser det som en kul grej och lite upplevelse också”, säger Karolin Ohlsson.

2023 blev inte vad Karolin Ohlsson tänkt sig. Hon åkte på en rejäl höghöjdssmäll i samband med VM-testerna i Schweiz och besvikelsen var stor när hon hamnade utanför VM-laget.

Det tog sedan lång tid innan ”Karro” kände igen sin kropp igen. På hösten valde hon att stå över sprint-EM.

– Det tog mig från VM-testerna i början på juni till slutet på oktober innan det började kännas bra igen, berättar hon.

Nu är det dock andra tongångar från den 32-åriga Järlalöparen.

– Vinterträningen har gått jättebra. Jag har tränat lite annorlunda än i fjol då jag var med i långdistansprojektet. Då var det mycket fokus mot VM i Schweiz och jag körde jättemånga timmar och mycket backe.

– Nu har jag fokus mot sprint och kör mycket dubbeltröskel på löpband. Jag har kört det högintensiva löpandes och nästan all mängd på skidor eller cykel. Det har funkat väldigt bra.

Efter ”höghöjdskraschen tog ”Karro” kontakt med Jonas Leandersson för att få hjälp med träningsupplägg. Jonas som är fysioterapeut blev stafettvärldsmästare 2014 och sprintvärldsmästare 2015, är tidigare landslagstränare och mycket vass löpare efter orienteringskarriären.

– Jag sa till honom; ”jag kan inte göra det här själv”. Jag har ett jäkla pannben men då är det också lätt att det går över gränsen, att man bara trycker på gasen hela tiden. Är man sin egen tränare är det svårt att vara den som trycker på bromsen, säger Ohlsson och fortsätter;

– Hade jag haft en bättre plan och någon att bolla med så hade den där ”kraschen” i fjol inte hänt. Jag kände mig i så bra form så jag bara körde på.

– Jonas hjälpte mig lite med formtoppningen inför sprint-VM i Danmark (2022). Det var en kort period men jag kände mig i superbra form då. Då blev det lite dumt när jag stämplade fel men formen var som sagt bra.

– Vi har en jättebra dialog nu och jag vill gärna testa att köra lite mer hans upplägg med mer friidrottslik träning. Det känns jättespännande och det ska bli kul att se hur det blir när tävlingarna börjar. Det har varit en superbra vinter.

En vinter som innehållit en hel del långa pass skidåkning och där hon den här veckan både åkte Vasaloppet Öppet spår i måndags och ska åka Nattvasan i morgon fredag. I måndags skejtade hon in på en bra tid, 4.51.40

– Jag har ju inte så bra teknik men riktigt najs att åka under fem timmar. Jag hade ju fem och en halv timme på Nattvasan förra året. Jag trodde inte det skulle gå snabbare nu.

En nöjd Karolin Ohlsson efter tiden 4.51.40 på Öppet Spår. Bild: Privat.En nöjd Karolin Ohlsson efter tiden 4.51.40 på Öppet Spår. Bild: Privat.

Åker du två gånger nio mil samma vecka för att det är kul eller för att det är bra träning?

– För att det är bra träning. Det har också varit motiverande att ha något att se fram emot när jag tränat mycket mängd på skidor. Jag ser det som en kul grej och lite upplevelse också.

Mycket skidåkning och cykel har också varit ett sätt att hålla sig skadefri eftersom ”Karro” har en del problem med en häl.

– Skönt att jag avlastat hälen ganska mycket nu så jag kan ladda på med löpning framåt.

– Dock lyckades stuka foten på slutet av lägret vi hade i Madeira för en och en halv vecka sedan. Så det har varit bra att det fungerat att köra en hel del skidor nu. Nu är foten bättre så jag springer en del mellan de två loppen den här veckan och nästa vecka blir det läger i Skåne.

Det märks att det är en positiv Karolin Ohlsson på väg in i 2024 års säsong och att samarbetet med Jonas Leandersson är en viktig nyckel.

– Jag bara lyssnar på vad Jonas säger. Förra året var jag så väldigt besviken när jag ”kraschade” på hög höjd. Nu är jag försiktig och vi tar laktat hela tiden och försöker ha stenkoll på hur kroppen reagerar. Det känns tryggt och bra. Nu svarar kroppen igen och det är väldigt motiverande.

Vad ser fram emot mest i år?
– Det är absolut VM. Jag är taggad på sprint nu. Det är väldigt specifik träning mot det. Det känns skönt att det är sprint på världscupen innan VM som blir uttagning. Det är tufft att ta en plats men jag ska göra allt jag kan för att hamna där.

När gör du säsongspremiär i skogen?
– Jag har inte bestämt exakt hur jag ska göra. Jag kommer att springa helgen när Swedish League och stafettligan startar i Skåne men jag kanske inte springer tre dagar i rad. Det är lite för tufft för min häl när jag ska trycka ner den i en orienteringssko.

Bildtext toppbild: Karolin Ohlsson spurtar in på upploppet i Mora på måndagens Öppet Spår. Bild: Privat.

Text: Johan Trygg.

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter