Orienterare springer fjällångdistans under U25-camp 2022.

Bild: Maja Karlsson

06.04.2023

Lägerrapport från Idre: Vackra vyer, träning och nya vänner

Orientering
Rikslägret junior/senior (f.d. U25-Camp) anordnades 2022 i Idre för andra året. Maja Karlsson var en av deltagarna, och rapporterade från en minst sagt händelserik vecka.

Söndag

Lägret inleddes med middag, men en del tjuvstartade lägret och sprang en medeldistanstävling på eftermiddagen. Efter middagen följde vi Sveriges framfart mot ett guld i sprintstafett, mycket roligt tyckte vi!

Vi avslutade dagen med en samling där ledarna berättade lite om träningarna och utbildningarna. 
 

Måndag

På väg ut till fjällångdistans under U25-Camp 2022.På väg ut på fjällångdistans.

På förmiddagen var vi lägerdeltagare lite utspridda. En del hade utbildning, andra sprang alpinmomentbanan (en banan med flera olika moment, till exempel korridor och kompasssträckor) och en del sprang en kuperad sprint.

Efter lunch begav vi oss ut i minibussar till Nipfjället för att springa en fjälllångdistans. Banan bjöd på långa sträckor och fina vyer, tyvärr regnade det lite och det var ett åskväder en bit bort.

Efteråt åkte ett gäng och badade. Då var det blandade åsikter om vattnet var varmt eller inte. Andra åkte till stugorna och duschade. 
 

Tisdag

Denna dag tränade alla på förmiddagen istället, eftersom väderprognosen visade regn på eftermiddagen. Det var blandat vad alla körde, men de flesta sprang en skogsprint och downhill. Väderprognosen hade tyvärr rätt om att det var regn att vänta efter lunch. Så medan vissa hade utbildning sprang andra en förenkling och förlängningsbana i sällskap med regnet. Andra testade istället på Idre fjälls utbud av MTB- och rullskidspår.

När middagen hade ätits upp samlades vi i ett av Idre fjälls konferensrum för att heja fram de svenska löparna på knockout-sprinten.

Regntunga skyar över Idre Fjäll.
Regntunga skyar över Idre Fjäll.
 

Onsdag

Vid frukosten låg det lite extra nervositet i luften, det väntades nämligen en långdistanstävling. En efter en vandrade vi iväg för att ge oss ut på banan. Vid målgången var det för det mesta glada ansikten och många var nöjda med sin presentation, även om benen började kännas trötta efter de tidigare dagarna.

Efter lunch delade vi återigen upp oss. Några hade utbildning, andra besteg Städjan och möttes av en fantastisk utsikt när de nådde toppen, vissa sprang ännu mera orientering och några körde alternativträning.

Efter middagen passade en del på att spela minigolf och bowling, vissa kände att det var tur att de höll på med orientering, medan andra började fundera på att byta sport. 
 

Torsdag

Två orienterare tränar downhill under U25-Camp 2022.Downhill.

Dagen inleddes med träning för vissa och utbildning för andra. De som körde träning sprang en kurvbild, där en del av banan var vriden så kompassen blev oanvändbar. På eftermiddagen sprang de flesta downhillmedel eller downhillintervaller. För de som går någon utbildning var detta sista träningen.

Efter middagen så följde de flesta sprint-VM. När sändningen var slut så stod femkamp, som senare blev fyrakamp på programmet. I prispotten låg skopåsar och paraplyn. Grenarna var musikquiz, sportidentstafett, måtta upp en liter vatten och placera ut rätt klubb i rätt distrikt.

Efteråt grillade vi korv och marshmallows. Sedan tog det ett tag för alla att hitta till sina sängar, vissa maximerade tiden med sina kompisar genom att spela kort och några andra gick uppför en slalombacke. 
 

Fredag

Sista dagen! Denna dag var bara fram till lunch, så de som gick utbildning hade bara sin utbildning och de som bara hade träning sprang ett sista pass. 
 

Det har varit ett väldigt roligt läger, med lärorika utbildningar och utmanade träningar. Nu ska det bli skönt med lite vila!

Maja Karlsson:
Porträtt på Maja Karlsson, som deltog på U25-Camp 2022

Text och bilder: Maja Karlsson. (Orginalartikel publicerades i Orienteraren #5 2022).

Läger 2023

Är du sugen på att delta på årets läger? Passa på att anmäla dig redan idag. Sista anmälningsdag är 10 maj.
 

Fakta
 • Rikslägret junior/senior:
  Ett läger under fem dygn för alla juniorer och yngre seniorer, 17–25 år
 • Datum:
  25-30 juni
 • Plats:
  Idre Fjäll
 • Upplägg:
  Välj att kombinera utbildning med egen träning eller att enbart träna och tävla under veckan
 • Arrangör:
  Svenska Orienteringsförbundet

RELATERADE NYHETER

Hanna Lundberg under torsdagens Model Event inför fredagens individuella sprint.
De svenska VM-löparna är redo
Landslaget VM Edinburgh Foto Teromarjamäki Svenskorientering 24
Se pressträffen med landslaget inför VM
240710 Vmreserver Isacvonkrusenstierna Josefintjernlund Johantrygg
Reservduon med olika känsla inför VM i Skottland
Fler nyheter