22.04.2024

Lärarfortbildningarna är i gång ”jätteviktigt för att utveckla orienteringen”

Svensk Orientering
Sedan 2011 har Svenska Orienteringsförbundet erbjudit lärarfortbildningar i orientering och kartkunskap för att hjälpa landets grundskolelärare att nå målen i läroplanen. Nyligen avslutades en av dessa i Tullinge. ”Fortbildning är jätteviktigt för att uppdatera sig och få nya idéer och tankar så att vi i vår tur kan utveckla barnens förmågor och färdigheter”, säger Alaa Mahmmod, lärare på Fornbackaskolan i Södertälje och en av deltagarna.

Under en fortbildningsdag får lärare inspiration samt konkreta tips och metoder för hur de kan arbeta med orientering och grundläggande kartkunskap på sin skola. 

Fortbildning har skett sedan början på 2000-talet inom orienteringen och kom in i förbundets regi i nuvarande form 2011. Utbildningen har hela tiden utvecklats och från och med förra året får alla deltagare skolsäcken med konkret material med sig hem till sin skola. Materialet som används vid lärarfortbildningarna heter Orientera i skolan och med hjälp av innehållet som är ett pedagogiskt och didaktiskt material kan lärare nyttja detta direkt efter genomförd lärarfortbildning. 

Anita Wehlin och Lena Sundqvist är två eldsjälar som har varit lärarfortbildare sedan starten. Under fortbildningen i Tullinge, som leddes av Lena Sundqvist, så säger hon att det är drivet att lära ut som än idag är motivationsfaktorn.  

– Jag är ju lärare, så jag brinner för att lära ut. Sedan så tycker jag orientering är så roligt så det måste väl alla hålla på med. Sedan vill man ju underlätta så att orienteringen kan bli ännu bättre ute i skolorna.

I år och förra året utbildades över 40 lärare under två dagar i Tullinge. Platsen för utbildningen är Brantbrinks IP. Under utbildningen varvas teori med praktik. Deltagarna fick ta till sig ny kunskap, tips och trix och även nätverka och dela med sig av kunskap till varandra.

En av deltagarna var Alaa Mahmmod, lärare på Fornbackaskolan i Södertälje.
– Det är kul att vara med på orienteringskursen. Fortbildning är jätteviktigt för att uppdatera sig och få nya idéer och tankar så att vi i vår tur kan utveckla barnens förmågor och färdigheter.Är det din första fortbildning?
– Ja, det är min första fortbildning, innan så har jag utbildat mig på Gymnastik och Idrottshögskolan. I skolan så har vi bra samarbete med idrott utan gränser och det kommer ibland en orienterare och hjälper till och vi hittar bra planering, nya kartor och nya idéer.

Och vad tycker barnen om orientering i skolan?
– Det är väldigt många som tycker om orientering och sedan så är det några som känner att det är en utmaning när vi jobbar till exempel i grupper om två och två eller i ännu större grupper eller går på kartpromenad. Men då kan vi också se att det plötsligt är några som vill köra själva. De känner sig väldigt säkra. Och på det här sättet vet man att det finns några som ligger på en hög nivå, vilket är superkul att se!

Lena Sundqvist delar bilden av att barnen tycker orientering är kul.
– Jag kan ju se att eleverna på min skola verkligen gillar orientering, och jag tror att det är så på fler skolor. Flera här på fortbildningen sa också att deras elever gillar orienteringen och jag tror att har man duktiga, engagerade lärare så tycker eleverna att orientering är roligt, för det är ju verkligen det!

Fortbildningskurser hålls löpande runtom i landet och även digitalt. Vill du se när nästa utbildningstillfälle är klickar du här.

Text: Tero Marjamäki
Toppbild: Lena Sundqvist visar lärarna praktiska övningar i skogen
Se fler bilder från fortbildningen nedan: 

 


 

 

RELATERADE NYHETER

Magdalena Olsson tillsammans med sambon Andrei Lamov och dotterna Mikaela på 25-manna i höstas.
Vi gratulerar alla orienteringsmammor på Mors dag
NordicWellness_SOFT
Nordic Wellness bygger orienteringen starkare och blir förbundspartner
Tiomila 2024 4 Maj Hugo Mattsson 01995
Likvärdigt tävlande – så blev ålders- och könsfördelningen vid årets Tiomila
Fler nyheter