Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden

Bild: Carl Sandin

25.03.2024

Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart

Skidorientering
Linda Lindkvist höll för favorittrycket under SM i masstart i Boden. Hon vann klart före Frida Sandberg som tog ett nästan lika överlägset silver och Hanna Eriksson spurtade till sig ett brons i sin sista tävling som elitaktiv.

Linda Lindkvist från IK Jarl Rättvik tog kommandot direkt från start, tätt följd av trion Frida Sandberg från Säterbygdens OK, Elin Schagerström från Garphyttans IF, och Hanna Eriksson från IFK Mora OK.

Efter den första TV-kontrollen skiftade ledningen tillfälligt på grund av gaffling, men vid kartvändningen hade Lindkvist återtagit taktpinnen och var där 8 sekunder före Anna Aasa och 35 sekunder före Hanna Eriksson. Väl ute på det andra varvet utökade Lindkvist ledningen ytterligare.

Frida Sandberg, som hade haft en knackig inledning, åkte upp sig två placeringar och stämplade vid tredje TV-kontrollen som tvåa, 56,7 sekunder bakom Lindkvist. Anna Aasa stämplade som trea precis före Hanna Eriksson, vilket bjöd in till en spännande avslutning. Efter det åkte Elin Schagerström starkt och blev även hon aktuell i bronskampen.

Det blev en överlägsen vinst till Linda Lindkvist som genomförde loppet nästan utan misstag och i ensam majestät. Frida Sandberg tog ett säkert silver efter ett stabilt lopp, 1 minut och 11 sekunder bakom guldmedaljören.

Bronset avgjordes genom en spännande spurtstrid mellan Hanna Eriksson och Elin Schagerström. Länge låg de sida vid sida på upploppet, men till slut fick Elin Schagerström se sig besegrad, och Hanna Eriksson kunde fira sitt SM-brons i elitkarriärens sista lopp med bubbel och konfetti efter målgång.

Så här berättar Linda Lindkvist om sitt guldlopp för SVT efter målgång:

– Det är jättekul. Jag kände mig ensam ett tag på banan men man vet aldrig var de andra är. På slutet började jag kolla bakom mig och blev lite nervös eftersom jag gjort några små misstag.

Även silvermedaljören Frida Sandberg fick en pratstund med SVT efter loppet:

– Det känns kul såklart att det blev silver, jag är nöjd med min insats. Det var mestadels ett bra lopp men Linda åkte väldigt fort speciellt på de smala spåren. Jag åkte också bra men Linda var starkare idag. Jag är väldigt nöjd med silvret.

Frida Sandberg på masstarten i BodenFrida Sandberg, Säterbygdens OK tar silver. Fotograf: Carl Sandin

 Hanna Eriksson som lyckades ta ett SM-brons i karriärens sista lopp säger så här:

– Det var en tuff spurt, Elin (Schagerström) är också stark spurtare. Men jag gav allt på mitt sista upplopp som elitaktiv.

I mål välkomnades hon av "skidorienteringsfamiljen" med bubbel och konfetti.

– Det är så himla fint man blir rörd, jag har fått så många fina vänner under karriären, det är en vinst i sig. Det är en så familjär stämning inom skidorienteringen. Jag känner mig nöjd med min karriär men nu ska det bli skönt att vara hemma mer. Det är blandade känslor nu, det är många känslor på en och samma gång.

 Nelly Mårtensson, Garphyttans IFNelly Mårtensson, Garphyttans IF swishar förbi en kontroll. Fotograf: Carl Sandin

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Gustav Nordström
Gustav Nordström spurtade hem segern i SM-masstarten
Fler nyheter