Segerjubel från Lisa Risby, Karolin Ohlsson och Elin Månsson.

Bild: Fredrik Tanfara.

30.04.2023

Lisa Risby avgjorde till svensk världscupseger

Orientering
När Sveriges förstalag i damstafetten försvann från segerdiskussionen i världscupen i Norge så klev andralaget fram och grejade svensk seger. Lisa Risby avslutade suveränt och knäckte Schweiz Simona Aebersold och Norges Andrine Benjaminsen på slutet. – Jag kände att jag hade allt med mig idag, säger Risby.

Slutsträckan blev en spännande kamp mellan Schweiz och Norges förstalag och Sveriges andralag där Karolin Ohlsson och Elin Månsson gjort ett perfekt jobb på sträcka ett och två.

När topptrion närmade sig slutet på banan var det en bestämt och fokuserad Lisa Risby som visste precis vad hon skulle göra.

– Jag kände att jag hade allt med mig idag. Jag hade fysiken, jag hade huvudet. Jag visste att jag inte kunde springa ifrån dem ute på banan, att det skulle bli en uppgörelse precis på slutet, säger Lisa Risby och fortsätter:

– Och jag visste att det inte är på asfalten på upploppet, utan att det är i den sista jävliga uppförsbacken det ska ske. Jag hade koll på att jag skulle gå längs med sänkan men lite mer åt höger. Sedan när jag kommer upp visste jag att jag skulle se läktaren och bara köra. Planen var att hitta ett stråk upp och sedan vara bestämd och köra.

Kände du att du hade segern på slutet?
– De första tankarna: ”var är jag någonstans” ”är hon precis i rygg”. När jag stämplade vid sista vände jag mig om för första gången och såg att jag hade marginal, berättar Risby.

– Det känns så jättekul att få göra det här tillsammans med ”Karro” och Elin. Jag älskar att springa för andra, säger Risby som haft en tuff träningsvinter med skadebekymmer men idag fick ett fint kvitto inför den fortsatta uppladdningen mot VM i Schweiz.

Elin Månsson gjorde en toppinsats på andra sträckan och gav Risby det fina utgångsläget som bäddade för segern.

– Det här trodde jag inte i vintras. Det känns helt sjukt. Så kul att få göra det med Lisa som jag sprungit flera gånger med. Det här är vår tredje stafett och vi har stämplat fel två gånger. Det var på tiden att vi fick till det så här bra, säger Månsson.

Hur går tankarna nu?
– Jag känner mig bara tom. Jag har kanske inte samma känsloregister som ”Karro”, säger Månsson och skrattar.

– Det var så häftigt att bara få gå ut i det läget och jag tycker jag förvaltade det på bästa sätt, fortsätter hon.

Karolin Ohlsson var bubblande glad redan efter att ha växlat som tvåa på förstasträckan, 14 sekunder bakom Hanna Lundberg i förstalaget.

– Det var första gången ”ever” jag sprang en förstasträcka. Det var lite skumt att göra det på världscup. Men det var verkligen en bra erfarenhet. Jag är ju van att jobba mig in i ett race men nu var det fullt fart från start, berättar Ohlsson.

– Det började bra men jag drog lite snett till trean och så var jag sist i ledet. Sedan jobbade jag mig tillbaka och var i tät vid varvningen. Jag är glad att jag höll ihop det och inte stressade upp mig.

För Sveriges förstalag så började det bra med Hanna Lundberg som skickade ut Tove Alexandersson i ledning. Tove missade sedan ganska stort strax innan varvningen men hade också en kropp som inte kändes riktigt bra idag. Så det blev en tuff dag för henne i skogen.

– Tove är okej nu men kroppen var inte helt hundra. Så det blev en olustig känsla för henne att springa med en kropp som inte var helt bra. Hon kanske egentligen borde ha vilat i dag, säger förbundskapten Annelie Östberg.

I mål var sedan förstalaget på åttonde plats efter Sara Hagström på sista sträckan. Lina Strand i tredjelaget stämplade fel på slutsträckan.

Resultat världscupen Östfold, Norge
Stafett, damer

1. Sverige 2 101:57
2. Schweiz 1 +0:12
3. Norge 1 +0:25

Liveresultat

Bildtext toppbild. Segerjubel från Lisa Risby, Karolin Ohlsson och Elin Månsson. Foto: Fredrik Tanfara.

 

 

RELATERADE NYHETER

Trion som tog hem EYOC-stafetten. Från vänster: Tuva Sirviö, Freja Hjerne och Tilia Olsson.
Svensk seger på EYOC-stafetten
Freja Hjerne springer mot seger på EYOC:s långdistans i Polen.
Freja Hjerne vinnare på EYOC:s långdistans
240621 Laget EYOC
Inför EYOC i Polen
Fler nyheter