Axel Elmblad flankerad av Heino Ollin, till vänster, och Vetle Ruud Bråten.

Bild: Elisabeth Hansson.

13.03.2023

Lovande talanger visade bra speed i Halland

Orientering
Drygt 3000 anmälningar kunde Hallandspremiären räkna in i på de tre tävlingsdagarna den gångna helgen. För eliten gick det undan i den snabblöpta terrängen vid havet. Inte minst på lördagens medeldistans i Skummeslöv där Axel Elmblad klockade in i mål med en kilometertid på 4.38.

Kattegattnatt på fredagskvällen såg Veronika Kalinina, IFK Lidingö SOK och Simon Wikström, Sävedalens AIK som seniorvinnare. Kalinina vann klart, snudd på fem minuter före Janine Hagård, OK Pan-Kristianstad. Wikström hade en halvminuts segermarginal till Filip Ossiansson, IFK Göteborg.

Om det gick fort på natten så gick det än fortare på lördagens medeldistans i Skummeslöv. I damklassen blev det en mycket tät sekundfight om segern mellan Göteborg-Majornas nyförvärv Eleonora Alinder och Veronika Kalinina. Sistaårsjunioren Alinder, som kommer från Sjövalla FK, vann till slut med fyra sekunders marginal. Trea, 21 sekunder efter, var finska Sabina Aumo, också hon ett nyförvärv för Göteborg-Majorna, från Kungälvs OK. Noterbart är att både Alinder och Aumo är sistaårsjuniorer.

Se bataljen och vägvalen mellan de tre tjejerna här.

. Fr.v Veronika Kalinina, Eleonora Alinder och Sabina Aumo. Foto: Elisabeth Hansson.

Topptrion på medeldistansen vid Hallandspremiären. Fr.v Veronika Kalinina, Eleonora Alinder och Sabina Aumo. Foto: Elisabeth Hansson.

I herrklassen visade en förstaårssenior fin form. Axel Elmblad, som missade JVM i november på grund av förmaksflimmer, är nu tillbaka i minst sagt gott slag. Bredarydslöparen vann snudd på tre minuter före Sävedalens AIK:s estländare Heino Ollin. IFK Göteborgs norrman Vetle Ruud Bråten var ytterligare en dryg halv minut efter Elmblad som hade en kilometertid på 4.38 i segerloppet.

Se de tre topplöparnas vägval här.

På långdistansen som avslutade Hallandspremiären på söndagen så vann Veronika Kalinina helgens andra seger. Tvåa var IFK Göteborgs danska landslagslöpare Malin Agervik Kristiansson, 41 sekunder efter. Gustav Runefors tog en förkrossande seger på herrsidan när han var dryga fem minuter före Erik Ivarsson Sandberg, OK Denseln.

Resultat Kattegattnatt

Resultat Hallandspremiären medel

Resultat Hallandspremiären lång

Bildtext toppbild. Axel Elmblad flankerad av Heino Ollin, till vänster, och Vetle Ruud Bråten. Foto: Elisabeth Hansson.

RELATERADE NYHETER

Gustav Bergman intervjuas av IOF vid världscupen i Tjeckien augusti 2023.
Gustav Bergman i väntans tider - står över världscupen i Schweiz och Italien
Tilda spurtar mot Alva Sonesson på knockout-sprinten i Italien
Tilda Östberg stoppas av skada - missar världscupen
Helena Karlsson är förhandsuttagen till EM i Ungern. Här spurtar hon i mål för Nydalens SK på Tiomila i Nynäshamn.
Helena Karlssons väg till långdistansseger – och plats i EM-truppen
Fler nyheter