27.07.2023

Lundberg och Johansson snabbast på fjärde etappen

Orientering
Hanna Lundberg knappar in ytterligare på Sara Hagström genom att vinna dagens medeldistans på O-Ringen. Nu skiljer fyra minuter och elva sekunder de två inför den avslutande jaktstarten. I herrklassen slog landslagslöparen Anton Johansson till med ett kanonlopp och vann fjärde etappen.

Idag avgjordes den fjärde etappen av O-Ringen på Arena Ånn, tre mil väster om Åre. Detta var elitens första medeldistans tillika sista chansen att placera sig inför fredagens jaktstart. En som tog vara på detta tillfälle var karlskronasonen Anton Johansson, OK Orion som slog till med sin första O-Ringenetappseger någonsin, fyra sekunder före Ruslan Glebov, OK Ravinen som ligger tvåa i totalen. Så här kommenterar Anton loppet direkt efter målgång. 

Det är veckans bästa lopp. Huvudet är äntligen med idag. Sprang lite hetsigt på slutet men det var ett stabilt lopp, säger Anton och fortsätter. 

Det har varit tufft att ladda om efter VM, så det har gått lite knackligt på de tre inledande etapperna. Jag har tränat medeldistans nu i ett halvår inför VM, så det är klart att jag gillar att springa medel.

I totalen är Anton på 13:e plats, 18 minuter efter ledande Olli Ojanaho, Helsingin Suunnistajat som sprungit väldigt stabilt, även på dagens etapp där han blev trea. Imorgon går Olli ut i ledningen tre minuter och fyra sekunder före Ruslan Glebov och hela sex minuter och 21 sekunder före trean Emil Svensk, Stora Tuna OK.

H21 Elit O-Ringen Etapp 4
H21 Elit, pallen på etapp 4 av O-Ringen. Foto: Hugo Mattsson

På damsidan vann Hanna Lundberg, OK Renen idag igen, med 34 sekunder före tvåan Sara Hagström, IFK Göteborg. Nu står de båda med två segrar var inför den avslutande etappen. Tidsmässigt skiljer det lite över fyra minuter som Sara går ut före Hanna i jaktstarten. På tredje plats inför jaktstarten hittar vi norskan Marie Olaussen som gjort en väldigt fin O-Ringenvecka hittills.

Imorgon kommer det avgöras vem som korsar mållinjen först och därmed vinner O-Ringens förstapris på 80 000 kr.

D21 Elit, pallen på etapp 4 av O-Ringen. Foto: Hugo Mattsson
D21 Elit, pallen på etapp 4 av O-Ringen. Foto: Hugo Mattsson

I D20 Elit leder suveräna Pia Young Vik, OK Linné och går ut med en betryggande ledning på över elva minuter före tvåan Sabina Aumo, Göteborg-Majorna OK. I H20 Elit är det desto jämnare då norrmannen Martin Vehus Skjerve, Frol IL går ut endast 27 sekunder före jagande Noel Braun, Växjö OK. Det blir en väldigt spännande kamp om segern!

I D18 Elit går Eeva-Liina Ojanaho, Ounasvaaran Hiihtoseura ut i en stor ledning på nästan nio minuter före Tilia Olsson, Uddevalla OK. Även där är herrarnas klass lite jämnare med Hannes Mogensen, OK Ravinen en minut och 41 sekunder för tvåan Kristoffer Strømdal Wik, Freidig.

Övre bild: Anton Johansson tar sin första etappseger på O-Ringen. Foto: Hugo Mattsson

Text: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

240714 Vmsprintstafett Tovealexandersson Tildaandersson
Svenskt antiklimax på VM-sprintstafetten
Sverige ställer upp med följande kvartett på söndagens stafett på Sprint-VM i Edinburgh: Hanna Lundberg, Emil Svensk, Martin Regborn och Tove Alexandersson.
Sverige ställer sylvasst stafettlag på benen
. Tove Alexandersson spurtar mot sitt 20:e VM-guld i orientering.
20:e VM-guldet för Tove Alexandersson
Fler nyheter