Hela lägergänget samlat på skidstadion i Orsa Grönklitt.

Bild: Tero Marjamäki

12.01.2024

Lyckat Rikslägret Vinter - med rekorddeltagande

Skidorientering
Under fredagen avslutades Rikslägret Vinter i Orsa Grönklitt. Årets läger hade lockat rekorddeltagande. 93 ungdomar och klubbledare har deltagit och många har provat skidorientering för första gången. ”Jag har inte kört skidorientering innan så det var jättekul att prova på”, säger Liv Ställberg från Tullinge SK.

Fem träningspass, en skidlek och fyra skidorienteringsövningar, har genomförts från onsdag kväll till fredag eftermiddag. På torsdagskvällen var det också en femkamp och tipspromenad på programmet.

– Jättekul att det blev rekorddeltagande i den här tappningen av lägret. Det var tacksamt att vi fick bra temperatur efter en kall period innan lägret, säger Kalle Björkman, ansvarig ledare och till vardags tränare för skidorienterarna på Mora skidgymnasium.

– Deltagarna verkar vara väldigt nöjda med dagarna, fortsätter Björkman som tillsammans med sin kollega Håkan Löfström kört upp alla spår.

Banorna till lägret har lagts av Ella Turesson och Alicia Bergqvist. Duon går fjärde året på skidgymnasiet och är båda med i den svenska truppen till JVM i Österrike. Hjälpledare på lägret har också ytterligare några i JVM-truppen varit: Nelly Mårtensson, Melvin Löfgren, Mattias Larsson och Elias Nyqvist.

Det var fina förhållanden alla lägerdagar med en hel del solsken, och som sagt lagom temperatur.

Exempel på övning under lägret.

Många av de deltagande ungdomarna har provat skidorientering för första gången och fick nu en fin introduktion till sporten. De flesta av deltagarna kommer också att tävla på IFK Mora OK:s tävlingar under helgen.

Vi pratade med två av deltagarna under sista lägerdagen. Liv Ställberg från Tullinge SK i Stockholm och Erik Maripuu från Östersunds OK.

– Det har varit jätteroligt! Jag har inte kört skidorientering innan så det var jättekul att prova på, säger Liv Ställberg.

Hur var det jämfört med att springa orientering?
– Det var väldigt annorlunda men lite som sprint, att man hela tiden svänger och har koll på kartan.

Liv kommer göra tävlingspremiär som skidorienterare på helgens tävlingar i Mora.

– Det ska bli kul att prova en riktig tävling.

Vad har varit bäst under lägret?
– Att få prova på något nytt och att det varit så roligt.

Vad har varit svårast?
– Att få ihop allt, att åka snabbt och samtidigt hålla koll på kartan.

Liv Ställberg hade fina dagar på Rikslägret tillsammans med några klubbkompisar.Liv Ställberg hade fina dagar på Rikslägret tillsammans med några klubbkompisar. Bild: Johan Trygg.

Erik Maripuu har tävlat en del i skidorientering och åker också både skidskytte och längdåkning. Så många träningspass i skidorientering blir det dock inte till vardags så första gången för honom på Rikslägret Vinter gav fina möjligheter att slipa på orienteringstekniken.

– Det har varit bra att få träna flera pass nu efter varandra. Idag gick det riktigt bra, berättar Erik, när han precis genomfört två snabba varv linjeorientering.

Även Erik kommer åka helgens tävlingar i Mora

Erik Maripuu gillade att få flera fina träningspass på karta.
Erik Maripuu gillade att få flera fina träningspass på karta. Bild: Johan Trygg.

Kalle Björkman, i röd skoteroverall går igenom fredagens förmiddagsövning.Kalle Björkman, i röd skoteroverall, går igenom fredagens förmiddagsövning. Bild: Johan Trygg.

Fler bilder från lägret finns på Facebook och Instagram.

Bildtext toppbild: Hela lägergänget samlat på skidstadion i Orsa Grönklitt. Bild: Tero Marjamäki.

Text: Johan Trygg

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter