Magdalena Olsson är totalvinnare av världscupen i skidorientering 2024. Här vid en kontroll under sprinten vid världscupavslutningen i Estland.

Bild: Reigo Teervalt

25.02.2024

Magdalena Olsson totalvinnare i världscupen – för första gången

Skidorientering
Med en andraplats i sista världscuploppet för säsongen så säkrade Magdalena Olsson sin första totalseger i världscupen i skidorientering. ”Jag är jättenöjd med säsongen”, säger Olsson. För svensk del blev det också brons i U23-VM genom junioren Ella Turesson.

Världscupsäsongen avslutades med en medeldistans i blöta förhållanden i Haanja, Estland. Vinnare i damklassen blev hemmafavoriten Daisy Kudre Schnyder 42 sekunder före Magdalena Olsson som i sin tur var 40 sekunder före trean Anna Ulvensöen från Norge. Därmed säkrade Olsson segern totala världscupen med 70 poängs marginal till Ulvensöen på andra plats.

– Jag har varit tvåa i totalen ett antal gånger. Roligt att vinna totalt nu och kul att känna att jag lyft mig till en nivå där jag är så stabil i toppen. Trots att jag gjort lite halvknackiga lopp både här och en gång på VM så blev jag tvåa i den loppen. Det visar att jag höjt min lägstanivå ganska rejält, berättar Magdalena Olsson.
Topp tre i världscupen. Fr.v. tvåan Anna Ulvensöen, Norge, ettan Magdalena Olsson, Sverige och trean Daisy Kudre Schnyder, Estland. Bild: Reigo Teervalt.Topp tre i världscupen. Fr.v. tvåan Anna Ulvensöen, Norge, ettan Magdalena Olsson, Sverige och trean Daisy Kudre Schnyder, Estland. Bild: Reigo Teervalt.

Dagens lopp var Magdalena inte helt nöjd även om det räckte till andra plats.

– Jag har fått höra efter loppet att jag tagit fel vägval på några längre sträckor. Jag såg inget bra vägval på den långa sträckan till åttonde så jag körde bara rakt på men det var tydligen inte bra. Jag tror jag tagit fel på ganska många ställen och även missat korsningar, berättar Olsson och fortsätter;

– Det var lite väl tekniskt för mig i dag. Det passar nog Daisy bättre med så teknisk orientering. Jag vill ha lite skidåkning emellanåt, säger Magdalena och skrattar lite.

Dagens bana bjöd på mycket intensiv orientering med många vägvalsmöjligheter. Det var också blöta förhållanden och mycket smutsig snö som de tävlande fick möt i terrängen.Till 15:e kontrollen tappade till exempelvis Magdalena Olsson (gul) 16 sekunder och Anna Ulvesöen 23 (rosa) på vinnaren Daisy Kudre Schnyder (blå).

Vinnaren Daisy Kudre Schnyder gladde sig förstås åt att vinna på hemmaplan med vinterns bästa lopp. På VM i Österrike lyckades hon inte. Dagens lopp var mycket starkt men hon stördes av ett lite trasigt kartställ på slutet.

– Jag är glad att jag kunde hålla fokus på orienteringen på slutet trots att kartstället åkte ner hela tiden när jag stakade, berättar Kudre Schnyder efter segerloppet.

Andra svenska åkare för dagen blev Ella Turesson som med sjunde plats totalt blev trea i U23-VM bakom Maria Hoskari, Finland och Aasne Haavengen, Norge. Turessons andra medalj, hon vann ju guldet på fredagens sprint.

– Det var absolut inget perfekt lopp när man kollar i efterhand. Det var svårt i dag och jag tappade ganska mycket mot de bästa på några vägval. Jag är ändå nöjd med att jag lyckades hålla ihop det till brons och att jag är sjua i världscupen, berättar Ella Turesson.

I herrklassen var det en mycket tät sekundstrid om segern mellan Finlands Eevert Toivonen och Norges Jörgen Baklid där finländaren till slut vann med en sekunds marginal. Toivonens första världscupseger. Baklid är totalvinnare närmast före Niklas Ekström, Finland.

Bäst av de svenska åkarna på dagens medeldistans blev Rasmus Wickbom på nionde plats 3.42 bakom vinnaren och 20 sekunder före Gustav Nordström som andre svensk på elfte plats. I totalen är Jonatan Ståhl bäste svensk på tionde plats. Ståhl som inte åkte i dag efter en krasch i går på jaktstarten där han fick en lättare hjärnskakning.

Resultat

Damer medeldistans världscup
1. Daisy Kudre Schnyder, Estland 49.05
2. Magdalena Olsson, Sverige 49.47
3. Anna Ulvensöen, Norge 51.27

Övriga svenska placeringar:
7. Ella Turesson 53.40
9. Elin Schagerström 54.20
17. Anna Aasa 57.54
18. Hanna Eriksson 58.30
28. Nelly Mårtensson 62.43

Officiellt resultat damer

Damer medeldistans U23-VM
1. Maria Hoskari, Finland 52.49
2. Aasne Haavengen, Norge 53.07
3. Ella Turesson, Sverige 53.40

Officiellt resultat U23-VM damer

Herrar medeldistans världscup
1. Eevert Toivonen, Finland 53.26
2. Jörgen Baklid, Norge 53.27
3. Aapo Vippola, Finland

Svenska placeringar:
9. Rasmus Wickbom 57.08
11. Gustav Nordström 57.28
23. Isak Lundholm 61.34
27. Otto Timby 62.19
32. Simon Eriksson 64.30

Officiellt resultat herrar

Herrar medeldistans U23-VM
1. Niklas Ekström, Finland 55.16
2. Olle Ilmar Jaama, Estland 57.45
3. Toumas Outinen, Finland 58.05

Officiellt resultat U23-VM herrar

Slutställning världscupen 2024

Damer
1. Magdalena Olsson, Sverige 440
2. Anna Ulvesöen, Norge 370
3. Daisy Kundre Schnyder, Estland 285

Herrar
1. Jörgen Baklid, Norge 430
2. Niklas Ekström, Finland 370
3. Nicola Müller, Schweiz 305

Komplett slutställning världscupen

Mer info och tracking hos IOF.

Bildtext toppbild: Magdalena Olsson är totalvinnare av världscupen i skidorientering 2024. Bild: Reigo Teervalt.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter