Den svenska seniortruppen uppställd i snöfall vid EM i skidorientering i Lettland.

Bild: Tilda Andersson

03.02.2023

Magsjuka stoppar nästan hela EM-truppen på masstarten

Skidorientering
Efter den svenska succéstarten på EM i skidorientering i Lettland så är det nu stort manfall till fredagens masstart. Nästan hela seniortruppen har drabbats av magsjuka. Till start idag är endast Lisa Larsen och Gustav Johnsson.

Under torsdagen insjuknade åkare efter åkare med magproblem. På fredagsmorgonen konstaterar förbundskapten Martin Hammarberg att endast två åkare kan starta: Lisa Larsen och Gustav Johnsson.

– Gustav är den enda som inte känt något alls. Lisa var lite dålig i går men tycker det känns bättre. Hon kunde äta i går kväll och siktar på att starta, berättar Martin Hammarberg och fortsätter:

– Sedan är det några som står över och tänker att de kan vara pigga till stafetten i morgon. Eftersom det är långdistans på masstarten idag så är det tufft om man haft magproblem. På juniorsidan är det fler som åker idag men några kommer inte till start där heller, till exempel Tim Lundberg.

De svenska skidorienteringslandslaget har imponerat stort på de två inledande distanserna på EM. Idag får Lisa Larsen och Gustav Johnsson göra sitt bästa för att försvara de svenska färgerna. Det är alltså endast två av tolv åkare som kan starta. Nio med magproblem och Linda Lindkvist som blev förkyld innan mästerskapet drog igång.

Vad som har orsakat magproblemen är ovisst i nuläget.

– Vi vet inte om det är maten eller kanske vattnet. Det lutar väl åt matförgiftning eftersom det ändå verkar gå över ganska fort, avslutar Hammarberg.

Du kan följa dagens masstart här hos IOF.

08:55 Web-TV startar
09:00 Start herrar
09:15 Start damer
10:30 Start W och M 17
11:15 Start W och M 20

Bildtext. Magsjuka stoppar alla utom Gustav Johnsson och Lisa Larsen från dagens masstart vid EM i skidorientering. Bild: Tilda Andersson.

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter