Maja tillsammans med föräldrar och lillasyster som testar para-orientering för första gången.

Bild: Jenny Wegmüller.

05.06.2023

Majas raketstart inom para-orientering

Paraorientering
Häromveckan var Maja en av 20 deltagare som provade på orientering i föreningen IFAH Stockholms Parasportskola. Hon tyckte det var så roligt att hon redan fyra dagar senare tog chansen igen och deltog i den öppna para-klassen på Stockholm City Cup. ”Det är roligt att använda pinnen och pipa”, förklarar Maja om sin nyfunna idrott efter målgång.

IFAH Stockholms Parasportskola erbjuder barn och ungdomar med en funktionsnedsättning att prova på olika idrotter. För fjärde gången på ett år var Svenska Orienteringsförbundet inbjudna att ordna en orienteringsaktivitet.

– Vi har blivit positivt överraskade över hur bra orienteringen har fungerat på Parasportskolan, och barnen har älskat det! Ett extra plus är att det har fungerat så bra för barnen som har flerfunktionsnedsättningar, säger Christoffer Pettersson, projektledare för Parasportskolan.

Maja var en av 20 deltagare som provade på orienteringsslingor med Sportident-stämpling i ett område med flerbostadshus och innergårdar i Beckomberga. Hon blev så biten att hon redan fyra dagar senare deltog i para-klassen i Stockholm City Cups sprintorientering vid Garnisonen.

– Det är roligt att använda pinnen och pipa, förklarar Maja som hade sällskap av lillasyster och föräldrar runt banan.

Karttecknet för trappa hade Maja inte hunnit lära sig men eftersom hon kan gå kortare sträckor tog hon trappan och föräldrarna bar rullstolen när vägvalet innehöll en trappa.

– Det här är någonting som vi kan göra tillsammans hela familjen, konstaterar Majas mamma. Våra grannar orienterar så vi planerar att följa med dem på klubbträning.

Det var andra året i rad som arrangören av sprintserien Stockholm City Cup erbjöd anpassade banor för deltagare med rullande hjälpmedel i en öppen para-klass.

– Arrangören har lyckts få till flera kluriga vägval med bland annat trappor att navigera runt, säger Elisabeth Längheim som kör elrullstol.

Elisabeth Längheim funderar över sina vägval på Stockholm City cup tillsammans med Maja och hennes mamma. Foto: Linnea Börjars.

De konstgjorda hinder som lagts in på kartan gällde inte för para-klassen. Trottoarkanter orsakade omvägar ibland, men det är deltagarna vana vid från stadsmiljön.

– Jag är så glad över att kunna orientera igen! avslutar Elisabeth med ett leende.

Bildtext toppbild. Maja tillsammans med föräldrar och lillasyster som testar para-orientering för första gången. Foto: Jenny Wegmüller.

Text: Linnea Börjars och Jenny Wegmüller

Johan Lystad var en av de som deltog i paraklassen på Stockholm City cup. Foto: Jenny Wegmüller.

RELATERADE NYHETER

Skärmavbild 2023 12 14 Kl. 17.28.12
Paraorientering med ambassadörer i OK Storsjön
Skärmavbild 2023 12 08 Kl. 13.06.07
Paraorientera med Hittaut
Henrik Berglund och Eva Dahlberg O-Ringen Åre
Para-I - nyhet på O-Ringen!
Fler nyheter