27.09.2023

Många följer orientering på TV

Orientering
Fler och fler är intresserade av att titta på orientering, det visar SVT:s tittarsiffror från sommarens direktsända tävlingar. Många följde svenska landslagets framgångar på de internationella tävlingarna från TV-sofforna.

I somras sändes både VM i Schweiz och världscupen i Tjeckien direkt i SVT och det lockade många till tv-sofforna och SVT Play. Totalt handlade det om mer än 20 timmar orientering i TV fördelat på sju olika tävlingar och vi kan konstatera att det är starka tittarsiffror rakt igenom. Henrik Eliasson är VD på internationella orienteringsförbundet (IOF) och ansvarig för TV-produktionerna som IOF levererar till SVT.

– Det är verkligen glädjande att arbetet som gjorts för att lyfta Världscupen börjar ge resultat! Det syns i ett ökat antal rättighetsinnehavare då åtta länder nu valt att sända från världscupen i orientering 2023, säger Henrik och fortsätter.

– Tittarsiffrorna och räckvidden ökar i nästan alla länder och hos t.ex. SVT attraherar vi också en stor andel, 25-30%, av de aktuella TV-tittarna när vi sänder, vilket är fantastiskt kul.

Vi når numera nästan 500 000 personer per tävlingsdag varje gång orientering sänds på SVT. 

Att vi även lyckats med över 100 000 starter i SVT Play på en tävling är också en rejäl milstolpe i vår tillväxtresa. För att sätta detta i perspektiv så hade den allra bästa sändningen under VM 2019 som var VM-stafetten, tittarsiffror på 320 000.

 

Sporten har med ny teknik och kreativa idéer blivit mer attraktiv och tittarvänlig. GPS-sändare möjliggör att man kan följa löparna på kartan samtidigt som löpande fotografer i terrängen ger tittarna en inblick från skogen. På världscupen i Tjeckien introducerades vi till drönare som på ett helt nytt och fartfyllt sätt kunde låta tittarna hänga med i skogen bland tuffa branta passager och glidtacklingar. Henrik poängterar också att TV-sändningarna skapar en förstärkande effekt av publicitet.

– En annan positiv trend är att SVT lyfter orienteringen mer och mer i hela sitt ekosystem/på alla plattformar. Det skapar en fantastisk total spridning i många kanaler. IOF bedriver ett strategiskt arbete för att hjälpa rättighetsinnehavare och maximera sitt värde när de har en sändning, genom att serva med intervjuer m.m. från tävlingen. Detta gör vi för att stötta och öka synligheten och värdet för de Nationella Förbunden och landslagen, säger Henrik.

 

Vi närmar oss EM i sprintorientering som går av stapeln nästa vecka. SVT direktsänder alla tre tävlingar och här är TV-tiderna ni ska ha koll på:

Onsdag 4 oktober: kl. 14.30 – 17.00. Individuell sprint i Verona

Fredag 6 oktober: kl. 15.30 – 17.00. Sprintstafett i Soave

Söndag 8 oktober: kl. 14.00 – 16.00. Knockout-sprint i Vicenza

Kommentatorer är Jacob Hård och Mats Troeng.

 
Text: Hugo Mattsson
Toppbild: Emma Bjessmo intervjuas av SVT efter sprintstafetten i Tjeckien. Foto: Hugo Mattsson

RELATERADE NYHETER

Stora Tuna OK Jukola
Historisk och överlägsen seger för Stora Tuna OK på Jukola
Jukola Venla 15 Juni Hugo Mattsson 7623
Stora Tuna OK vinner Venlakavlen 2024
Emil Auselius
Emil Auselius, Bredaryds SOK tog hem förstasträckan på Jukola 2023
Fler nyheter