Masstart i skidorientering i Arvidsjaur.

Bild: Tilda Andersson

04.12.2023

Martin Hammarberg om helgens testtävlingar i Arvidsjaur

Skidorientering
Under den gångna helgen var det testtävlingar i skidorientering i Arvidsjaur som en del av uppladdningen inför VM i början av nästa år. Martin Hammarberg, förbundskapten, var nöjd med helgen. ”Det är viktigt att vi kan tävla och att våra aktiva kan visa på resultat och att de har i VM att göra”, säger han.

Under lördagen avgjordes sprinten där Jonatan Ståhl och Frida Sandberg vann herr- respektive damklassen medan Ella Turesson och Otto Timby segrade i juniorklasserna. Helgen avslutades sedan med masstart för både seniorer och juniorer. Linda Lindkvist och Andrey Lamov tog hem segrarna i H- respektive D21 medan Ella Turesson och Otto Timby även här var snabbast på juniorsidan.   

Martin Hammarberg, förbundskapten i Skidorientering för seniorlandslaget:

Vad betyder de här tävlingarna inför uttagningen till VM?

– Vi har de här som testtävlingar och sedan har vi ett bra program med testtävlingar i Finland om två veckor. Och vi har även svenska cupen i trettonhelgen så vi har ett bra program inför VM där vi har många tävlingar vi kan kolla på. Det viktiga är att vi kan tävla och att våra aktiva kan visa på resultat och att de har i VM att göra.


Vad kollar ni på när ni tar ut truppen?

– Vilka som kan vara med och konkurrera på VM framför allt. Dels har vi de här testtävlingarna, dels andra tävlingar som sagt. Det är lite olika beroende på vilken individ vi pratar om vad vi tittar på. Vissa har fina meriter sedan tidigare. Då kanske det mer handlar om att bygga upp sin form inför VM och för de som är lite utanför truppen och ska slå sig in får många chanser att visa vad de går för. Sedan får jag och övriga i landslagsledningen göra en bedömning vilka som till slut ska åka till VM.

Programmet skidorientering:

  • 11-17 december: Ski O Week i Finland
  • 15-20 december, Sjusjöen: För juniorer
  • 12-16 januari, Schweiz: Student-VM
  • 6-7 januari: Svenska cupen i Östersund
  • 20-27 januari, Österrike: VM/JVM/UEM

RELATERADE NYHETER

Jonatan Ståhl med silver och Ella Turesson med guld på U23-VM.
Landslagstrupper skidorientering 2024-2025
Jonatan Ståhl har varit med och tagit fram den första vetenskapliga artikeln om skidorientering.
Första vetenskapliga artikeln om skidorientering publicerad
Linda Lindkvist tar guld i masstarten på SM-Veckan i Boden
Linda Lindkvist tog suveränt SM-guld i masstart
Fler nyheter